середу, 6 жовтня 2021 р.

Бібліотеки Добропільської громади в форматі 2021

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек.

Весь рік бібліотечна спільнота України працює під гаслом «Бібліотека – твоя точка опори», об’єднуючи фахівців  галузі й користувачів, змінюючись разом із суспільством та беручи на себе роль громадських центрів.

Цей день бібліотеки Добропілля святкують в піднесеному настрої, адже мають неабиякий доробок:

˅ У Всеукраїнському конкурсі на здобуття звання «Бібліотека року» для бібліотек України, який організовується та проводиться ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з Міністерство культури та інформаційної політики України Публічна бібліотека Добропільської МТГ посіла почесне ІІ місце за проєкт «Медійно-цифрова освіта в бібліотеці».

Подвійна перемога в обласномуконкурсі «Краща бібліотека Донеччини: сучасні культурні послуги». У Конкурсі, організованому управлінням культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації та Донецькою обласною бібліотекою для дітей, взяли участь 28 бібліотечних закладів.

˅ І місце в номінації «Краща центральна публічна бібліотека» – Добропільська центральна міська бібліотека.

˅ І місце в номінації «Краща бібліотека-філія» – Білицька міська бібліотека-філія.

На урочистому заході, який відбувся 30 вересня в Центральній міській бібліотеці були відзначені кращі працівники та бібліотеки Добропільської мережі. З вітальним словом до фахівців галузі звернулись заступник міського голови Олексій Галицький та начальник відділу культури і туризму Інеса Хорошавіна.

Цей день бібліотеки Добропілля зустрічають в новому складі, з новими надіями та прагненнями, зі стратегічним баченням свого майбутнього, з усвідомленням важливості своєї роботи. Адже 2021 став роком змін для книгозбірень Добропілля. В умовах децентралізації було утворено нову мережу бібліотек. Рішенням Добропільської міської ради від 24.02.2021р. №8/5-26 затверджено структуру КО «Публічна бібліотека Добропільської міської територіальної громади», до якої входять:

  • Добропільська центральна міська бібліотека,
  • Добропільська міська бібліотека-філія №1,
  • Добропільська  міська дитяча бібліотека-філія,
  • Білицька міська бібліотека-філія,
  • Вірівська сільська бібліотека-філія,
  • Ганнівська сільська бібліотека-філія,
  • Новодонбаська сільська бібліотека-філія,
  • Новоукраїнська сільська бібліотека-філія,
  • Світлівська сільська бібліотека-філія,
  • Святогорівська сільська бібліотека-філія,
  • Шевченківська сільська бібліотека-філія.

Поряд зі структурними змінами відбуваються зміни й у змістовному наповненні бібліотечних закладів. Традиційно бібліотека спрямовує свою діяльність на підтримку інтересу до книги й читання та формує імідж хранителів інформаційних, культурних надбань людства. Поширення знань та зв’язок користувача з інформацією завжди були й залишаються пріоритетом у бібліотечному обслуговуванні. Проте сьогодні поряд зі звичними формами діяльності на базі бібліотеки розвиваються унікальні моделі взаємодії інформаційного обслуговування та соціальних послуг для різних категорій населення, що передбачає розширення напрямів роботи, зокрема, і через надання спеціалізованої консультативної допомоги та появу нових інформаційних сервісів, здатних забезпечити мультипотреби сучасного користувача. 

Тож чим є сучасна бібліотека для кожного мешканця Добропільської громади?


Бібліотека – точка доступу до інформації в зручному форматі

Через пандемію було втрачено час в повноцінному спілкуванні з користувачами. Натомість бібліотеками було розширено діапазон послуг, які можна отримати дистанційно. Так в онлайн-форматі проходили:

Бібліотека – пункт надання електронних послуг

Через карантинні обмеження деякі інституції (ПФУ, ЦНАП, Міграційна служба та ін.) змушені були відмовити своїм клієнтам у фізичному доступі до послуг, залишивши їх виключно в онлайн-форматі. Відповідаючи потребам клієнтів, бібліотеки Добропілля в поточному році продовжували надавати безоплатну допомогу мешканцям громади в отриманні наступних послуг:

  • користування електронними сервісами на порталі ПФУ;
  • доступ до адміністративних послуг;
  • оформлення дозволу для переміщення осіб через лінію зіткнення;
  • онлайн-банкінк;
  • звернення до онлайн-порталу Дія тощо.

Бібліотека – простір для читання

Не зважаючи на всебічну комп’ютеризацію, основною функцією бібліотек залишається популяризація книги та читання. Які книжки до вподоби сучасному читачу? Що можуть запропонувати книгозбірні? Які бібліотечні події варто відвідувати, аби бути в тренді? На ці питання завжди допоможуть знайти відповідь кваліфіковані спеціалісти наших книгозбірень, які турбуються про оновлення фондів навіть в умовах обмежених ресурсів.

Завдяки участі в Державній програмі поповнення фондів публічних бібліотек мешканці Добропільської громади отримали можливість насолоджуватись майже 1000 яскравих видань на будь-який смак від Українського інституту книги.

Бібліотека – простір для спілкування

Розглядаючи бібліотеку як мультифункціональний простір, не можна залишити поза увагою традиційну форму бібліотечної роботи – клуби за інтересами. Адже саме тут наші користувачі зустрічаються та знаходять однодумців, спілкуються та обмінюються досвідом, надихаються та займаються творчістю.

На поточний момент на базі бібліотек Добропільської громади працюють:

Бібліотека – точка єднання громади

Одним з пріоритетних напрямків діяльності бібліотек Добропільської мережі є співробітництво з місцевою владою, громадським сектором, освітніми та культурними закладами, представниками бізнесу. Це дозволяє поєднати зусилля різних інституцій навколо ідеї покращення якості життя в громаді. Саме в бібліотечному просторі відбувається концентрація громадських активістів. А ефективне партнерство й участь у грантових програмах допомагає залучати додаткові ресурси для розширення асортименту та підвищення якості бібліотечних послуг. Кожен реалізований проєкт – це точка відліку нової послуги.

Завдяки проєкту «Медійно-цифрова освіта – основа громадської безпеки» була впроваджена загальноміська навчальна програма, яка поєднала в собі теоретичні та практичні заняття, спрямовані на  розвиток цифрових компетенцій у дорослих і безпечне користування мережею дітьми та молоддю.

На сьогодні в усіх міських бібліотеках діють пункти медійно-цифрової освіти та надання електронних послуг.

В межах проєкту «Спроможні бібліотеки сприяють досягненню Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року» було розроблено «Стратегію розвитку Публічної бібліотекиДобропільської МТГ на 2021-2023 роки» та отримано допомогу на запуск інноваційної послуги «Квест-лабораторія».

       

Стимулювати інтерес до навчання можна в різний спосіб. Ми обрали формат квестів. Розв'язуючи завдання гри, учасники розвивають логічне та критичне мислення, спільно проводять вільний час та навчаються взаємодіяти в командні. На поточний момент дана послуга поширена на три бібліотеки-філії й частково трансформована в онлайн-формат.

В межах проєкту «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги» із застосуванням методології дизайн-мислення було розроблено концепцію нової креативної послуги «Бібліотечна фотомайстерня», де в форматі вільного спілкування молоді фотографи опановують мистецтво фотографії, набувають практичного досвіду для подальшого використання навичок в професійній діяльності або як хобі.

Завдяки реалізації проєкту «Простір креативного навчання «Ти можеш все» стало можливим придбання інтерактивного реквізиту для навчання. Дивовижним відкриттям для юних користувачів стали колекція пізнавальних енциклопедій з доповненою реальністю; чарівний глобус, що дозволяє подорожувати в далекі місця не виходячи з бібліотеки, та 3D-ручки.

Щотижневі зустрічі в просторі креативного навчання мають великий попит серед дітей та підлітків міст Добропілля й Білицьке (адже дана послуга поширена на три філії). Крім цього постійними відвідувачами простору є учасники клубу за інтересами «У колі друзів».

Детально ознайомитись з усім переліком послуг можна за покликанням 

Бібліотека – простір для цікавих подій

Сьогодні змінюється модель суспільства, але у  переважної більшості людей залишається стереотипний погляд на функції бібліотек. Завдання бібліотекарів – показати альтернативні форми проведення вільного часу. Адже саме в бібліотеках можна:

Зустрітись з видатними письменниками та музикантами, як це було під час візиту літературно-мистецького фестивалю «Кальміюс».

Відчути себе важливою частинкою та співтворцем громади у будь-якому віці, взявши участь у тренінгах «Соціальна активність – категорія без віку».

Вибороти перемогу у Всеукраїнських та регіональних літературних і мистецьких конкурсах.

Відвідати виставку творчих робіт місцевих майстрів або взяти участь в авторському майстер-класі.

Відчути себе справжнім захисником держави й пройти первинний інструктаж з бойової підготовки від представників місцевої самооборони.

Переглянути унікальний документальний фільм у колі однодумців.

Поринути в містичний світ письменника або зануритись до унікальної субкультури на кшталт львівського батярства. І ще багато цікавих заходів.

Тож напередодні професійного свята працівники бібліотек намагались показати мешканцям громади, які можливості відкриває бібліотека. В цей період відбувались:

Звісно залишається багато питань щодо створення комфортних умов для користувачів та доступності для маломобільних груп населення, поповнення фондів, автоматизації бібліотечних процесів, оновлення технічного обладнання та програмного забезпечення. Та незважаючи на всі труднощі, бібліотеки Добропілля завжди раді вітати своїх користувачів та стати точкою опори для кожного!





Немає коментарів:

Дописати коментар