пʼятницю, 29 жовтня 2021 р.

Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності – 2021

Дана ініціатива вже вдесяте проходить у всьому світі. Цьогорічна тема - «Медіа та інформаційна грамотність для суспільного блага» безпосередньо стосується бібліотечної сфери. Адже вся діяльність бібліотечних закладів  спрямована на задовільнення інформаційних, освітніх та культурних потреб суспільства.

Бібліотеки Добропільської мережі мають великі напрацювання з медійної та інформаційної освіти населення. Лише за поточний рік було проведено понад 70 уроків цифрової грамотності, в яких взяли участь більш як 200 осіб. Електронними цифровими послугами (серед них подання документів до пенсійного фонду, оформлення заяви на перепустку в зону ООС, адміністративні послуги на державних порталах, онлайн-банкінг та інші) за допомогою бібліотечних працівників скористалось понад 1500 клієнтів Добропільської мережі бібліотек.

Святкування Всесвітнього тижня медіа та інформаційної грамотності бібліотекарі сприймають як можливість привернути увагу до питань медійної освіти, її покращення, а також вміння користуватися інформацією.

Працівники Центральної міської бібліотеки підготували віртуальну листівку та рекомендаційні матеріали «Будь медіаграмотним», які допоможуть віддаленому користувачеві усвідомити важливість володіння навичками критичного мислення та обрати зручний онлайн-ресурс для підвищення особистої медійної грамотності.

         

За допомогою вебресурсів вдалося перевести  заняття простору креативного навчання «Ти можеш все» в онлайн-формат. Не зважаючи на карантинні обмеження користувачі простору продовжують відвідувати щотижневі онлайн-заняття, під час яких мають можливість спілкуватися з бібліотекарками, отримувати завдання та надсилали виконані роботи на перевірку в режимі реального часу.

Працівники Білицької міської бібліотеки-філії провели для представників молодіжної спільноти годину інформації «Як захиститися від фейків у мережі?». Молодь обговорювала як особиста точка зору може впливати на вірогідність та упередженість інформації, з  якими фейками в інформаційному просторі їм доводилося  зустрічатися в своєму житті.

Сьогодні бібліотека – чи не єдине безоплатне, надійне джерело інформації, місце самоосвіти. Дуже важливо відчувати потребу користувача в умовах цифрової трансформації суспільства для того, щоб правильно обрати напрямок роботи в майбутньому. Саме ця тема обговорювалась 27 жовтня на онлайн-семінарі «Пріоритетні напрямки діяльності Публічної бібліотеки Добропільської МТГ у 2022 році в умовах діджиталізації».



Немає коментарів:

Дописати коментар