середу, 30 вересня 2020 р.

Бібліотека – простір для натхнення та навчання

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек хочеться поділитися новинами!
24 вересня відбулася перша офлайн зустріч в «Бібліотечній фотомайстерні».  У багатьох виникне питання: «Що це? І яке відношення має фотомайстерня до бібліотеки?». Про все по черзі.
 

Вперше думка щодо навчання фотомистецтву майнула, коли до бібліотеки дуже засмученою прийшла постійна відвідувачка (старшокласниця). В розмові з’ясувалося, що в такому стані дівчина перебуває через одну невдалу світлину, яка в Instagram зібрала немаленьку кількість негативних відгуків. Звісно, постало питання не лише якості фото, а й правил безпеки поводження в віртуальному просторі. Замислились: як допомогти? І не лише одній відвідувачці бібліотеки, а взагалі молоді.  Далі більше – а чому лише молоді, і лише в опануванні фотомистецтва? Якщо бібліотека – це місце для навчання протягом життя, доступне для кожного, то й допомагати будемо всій громаді освоювати навички цифрової грамотності. Саме з такою масштабною ідеєю подали заявку на конкурс на участь у проєкті «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги», що реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Європейського Союзу (програма Дім Європи). Навіть не думали, що за два місяці навчання спеціальній методології «Дизайн-мислення для бібліотек» наша ідея буде змінюватись та трансформуватись декілька разів.

Бути бібліотекарем означає постійно навчатись. Метод дизайн-мислення, якому нас навчали данські тренери, перевернув свідомість і змусив подивитися на користувача бібліотеки як на головну особу. Практичні завдання, робота в групах, постійна підтримка тренерів та кураторів, спілкування з учасниками проєкту (а нас до речі було 33 представники з України та Білорусі) – все це надихало та допомогло остаточно визначитися з ідеєю й створити прототип інноваційної бібліотечної послуги.


До створення прототипу послуги долучився весь колектив Центральної бібліотеки, адже на нас очікувало багато роботи. Спочатку необхідно було провести опитування молоді, щоб з’ясувати чи не помиляємося у виборі послуги, чи потрібна вона, чи збігається наше бачення й очікування користувачів. Враховуючи умови карантину, а саме закриті для відвідування бібліотеки, довелося побігати за нашою цільовою аудиторією. опитували дітей колег та знайомих, відвідували «Простір довіри для молоді» та центр зайнятості, зустрічали молодь в парках й перехоплювали посеред вулиці. І це дало несподіваний результат. У неформальному середовищі інтерв’юери були більш розкутими й відверто висловлювали свої думки й очікування від майбутньої послуги. До речі, щодо деяких елементів, що хочуть бачити користувачі в фотомайстерні, ми навіть не замислювались. Тому сміливо говоримо, що співавторами прототипу послуги стала молодь міста.

Перше тестування прийшлося на період жорсткого карантину. Це стало певним викликом. Але допомогло спланувати роботу в рамках фотомайстерні так, аби окремі елементи послуги були доступні в різному режимі (як онлайн, так і офлайн). Надихнула й допомогла зрозуміти технічні аспекти роботи Всеукраїнська школа бібліотечного журналіста від Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г.Короленка. В результаті багатоетапного навчання в Добропільській центральній міській бібліотеці було започатковано інноваційну культурну послугу. 

Наразі наші користувачі в рамках «Бібліотечної фотомайстерні» мають змогу:
  • спілкуватися з однодумцями,
  • обмінюватись досвідом й творчим доробком,
  • опановувати тонкощі фотомистецтва,
  • зустрічатись офлайн та онлайн,
  • користуватись бібліотечною технікою й спеціальною літературою в години роботи бібліотеки,
  • мати постійну інформаційну підтримку.

Виходячи з попиту, плануємо запрошувати спеціалістів для проведення майстер-класів, воркшопів по фотомистецтву, блогерству, створенню та просуванню власного бренду. Сподіваємось, що наша ідея допоможе фотоаматорам опанувати мистецтво фотографії  та розповісти про себе світу. Аби бути в курсі останніх новин фотомайстерні та не проґавити цікаві зустрічі, пропонуємо зареєструватись у формі.


Немає коментарів:

Дописати коментар