пʼятницю, 2 лютого 2018 р.

Всесвітній день водно-болотних угідь

2 лютого відзначається всесвітній день водно-болотних угідь. Ця подія покликана привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримання стійкого розвитку нашої планети. Конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення в першу чергу в якості середовища проживання водоплавних птахів, була підписана 2 лютого 1971 р. В місті Рамсаре (Іран), і з тих часів носить назву Рамсарської конвенції.
До цього дня бібліотекарі Центральної міської бібліотеки презентували книжкову полицю «Природний фільтр планети».
Експонована література надає пізнавальну інформацію та розкриває глобальні екологічні питання. Невід’ємною частиною також стала пам’ятка до актуальної теми, складена співробітниками бібліотеки.







З метою інформування населення про значення води у живій природі, про цінність її для людини, щодо необхідності збереження водно - болотних угідь бібліотека-філія№2 1 лютого провела пізнавальну гру «Краплина водиці – завжди цариця». На захід до бібліотеки завітали учні 3-4 класів шкіл м.Білозерське. Діти дізнались багато нового про водно-болотні угіддя нашої Батьківщини, їх роль і цінність. Учні розгадували ребуси, розшифровували вислови, відповідали на запитання вікторини. Дехто з присутніх вперше дізнався про те, що 2 лютого відзначається Всесвітній день водно – болотних угідь.
Ведуча закінчила захід такими словами: «В наш час чиста вода – це розкіш і насолода. Без води життя на землі неможливе: в'яне квітка, страждає звір, замовкає пташка, помирає людина. Все на землі потребує води. Вода напуває землю, яка годує людину. Кожна її краплина є дорогоцінним скарбом природи. Тож бережімо воду і дбаймо про її чистоту.»
У бібліотеці - філії № 3 до Всесвітнього дня водно – болотних угідь 1 лютого була презентована книжкова – ілюстративна виставка «Могутні, великі, живі… ». Виставка підкреслювала цінність цих угідь для екологічного здоров’я в Донецької області та зусиль, спрямованих на збереження цих важливих ареалів. Виставку відвідали учні 10 класу ЗОШ № 16, де бібліотекарки ознайомили учнів з днем Водно –болотних угідь, розповіли його значення та мету виставки. Кожен з присутніх підлітків висловив свою думку, щодо екологічного становища річок в нашій місцевості та по України. Результатом виставки стало те, що підлітки усвідомили важливість збереження екологічного стану річок та важливість чистої води для здоров’я.

Природознавчий калейдоскоп «Птах на воді – здорова водойма» для учнів 4 класу ЗОШ № 10 був проведений в бібліотеці-філії № 4 з метою набуття нових знань про Рамсарську конвенцію та необхідність її підтримки усіма країнами світу. 
Діти дізналися, що водно-болотні угіддя важливі для нашого життя та процвітання людства. Вони підтримують величезне різноманіття форм життя на нашій планеті, захищають береги, немов губки вбираючи воду під час повеней, а також зв’язують і зберігають двоокис вуглецю.
Учні дізналися, що в Донецькій області знаходяться два водно-болотних угіддя міжнародного значення: «Затока Білосарайська та коса Білосарайська» (площа 2 тис.га, Першотравневий район) та «Затока Крива та коса Крива» (площа 1,4 тис. га, Новоазовський район), які розташовані на узбережжі Азовського моря в межах національного природного парку «Меотида».
Крім того, на території області існує багато інших водно-болотних угідь, що відповідають вимогам Рамсарської конвенції. Ці угіддя, як правило, використовуються в сільському господарстві, але, одночасно, відіграють важливу роль у збереженні біорізноманіття.
Водно-болотні угіддя роблять міста більш привабливими та затишними для життя, створюючи можливості для водозабезпечення, пом’якшення впливу повеней, переробки відходів, створення зелених зон та здорового природного середовища. 
Завдяки відео «Качки та їхні голоси», «Найбільші озера та річки України», «Національний парк «Меотида»: сьогодення» учасники заходу здійснили екскурсію у світ птаства, заповідників та водних багатств України. Разом з дітьми бібліотекарі зробили схематичне озерце, посадовили очерет, запустили до водойми риб та жабу, відповідали на питання вікторини «Що ти знаєш про воду?».
Наприкінці заходу усі діти загадали бажання імпровізованій «золотій рибці», щоб наші водно – болотні угіддя не порушувалися діяльністю дорослих.



Немає коментарів:

Дописати коментар