понеділок, 29 січня 2018 р.

День пам'яті героїв Крут

Так уже склалося, що 29 січня є днем в історії України, пов’язаним нерозривно зі словом Крути - символом героїзму та відданості нашого юнацтва, символом національної трагедії та безпечності. З нагоди цієї дати в Добропільській центральній міській бібліотеці у відділі абонементу експоновано виставку-нагадування "Крути: мужність і посвята".
100 років тому (1918р.) відбувся бій між київськими студентами і більшовиками під Крутами, де полягло в нерівній боротьбі 300 студентів. У народній пам'яті зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників.
Представлені книги на виставці містять у собі зібрання історичних фактів тих часів, до них увійшли невідомі і маловідомі архівні документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами. Доповненням став список учасників бою у січні 1918 року під станцією крути. А також схема бою під Крутами.
29 січня 2018 року, рівно через 100 років, однолітки юних крутян із цікавістю та сумом слухали розповідь бібліотекаря бібліотеки-філії № 2 про долю лицарів-оборонителів, в рамках історичної години "Волі юнацької дзвін". Ведуча намагалась розкрити суть та причини трагедії під Крутами, події які передували бою, наслідки битви, а найголовніше якнайбільше розповісти юнацтву міста про життя та характери крутян, та причини, чому вони зголосились у той день захищати підступи до Києва. Захід в цей день в Білозерському відбувся двічі - в ЗОШ№ 14 та Білозерському професійному гірничому.  Учні, педагоги, гості хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв Крут та усіх полеглих за незалежність Батьківщини. 
В Білозерську ЗОШ І-ІІІ ступенів № 15 бібліотекар Корінецька Н. О. завітала 30 січня та провела з учнями 8-10 класів історичну годину «Сторінки боротьби за державну незалежність України: герої Крут».
25 січня в читальному залі бібліотеки-філії № 3 було представлено тематичну виставку – реквієм «Нас було тільки 300...», для широкого кола читачів. На презентацію виставки завітали учні 9кл. ЗОШ №16 під керівництвом Сідлецької І.А. Біля виставки бібліотекарки провели інформаційну годину знайомлячи підлітків з історією боротьби української молоді за незалежність країни, презентуючи книгу Ю.Сороки «Бій під Крутами», в якій на основі архівних документів розповідається що бій під Крутами не мав визначального воєнного значення, для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.


Бібліотека-філія № 4 в ці дні  запрошує своїх читачів, що цікавляться історичним минулим України, відвідати виставку – факт «Відлетіли лелеками у вічність». Мета створення виставки: формування почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого; формування інтересу до літератури про бій під Крутами. 
«Світ єднали ті Крути, / ті звитяжні серця. / Краще – вбитим, ніж бути, / як в отарі вівця!» (С.Губерначук)
Книги «Героїка трагедії Крут» та «Крути: збірка у пам'ять героїв Крут» допоможуть на основі спогадів учасників бою, роздумах сучасників і публіцистичним словом осмислити героїку подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни. Бо як сказала Олена Теліга: «Чим вищий п’єдестал побудуємо для тих, що стали символом наших визвольних змагань, тим далі падатиме роз`яснююче світло від цього символу». Тематична папка «Крути: і сум, і біль, і вічна слава» буде в нагоді педагогам , оскільки у ній збираються сценарії виховних заходів. Стаття з газети «Урядовий кур’єр» Романа Кирея «Драму під Крутами відтворили в Сингаївці» розповість про зйомки фільму, присвяченого бою. Книги з історії України розкриють події, що передували бою, результат. Тобто і минулі, і сучасні факти, висвітлені на виставці,донесені до читачів завдяки розсекреченим архівам, використовуючи посилання на Інститут Національної пам’яті, створюють картину реальної історичної події в Україні.
Розповісти про трагічні події 100-річної давності вихованцям школи-інтернату вирішили бібліотекарі дитячої бібліотеки-філії № 5 разом з завідуючою шкільною бібліотекою Папето І.О.. В актовому залі школи зібралися учні 5,6,7 класів на чолі з класними керівниками. Вшанували своєї присутністю годину пам’яті «Земля дрижала, схід вогнем горів» директор школи Степанова Оксана В'ячеславівна та завуч Сищенко Маргарита Володимирівна.
Зі слізьми на очах дивилися присутні уривок з документального фільму. За звичаєм наших предків було запалено свічку скорботи та вшановлено пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Наприкінці року вийде в світ художній фільм про героїв Крут і присутнім на заході було представлено трейлер цього фільму. Виставку-інсталяцію підготувала Папето І.О.
Підводячи підсумок зустрічі, завідуюча бібліотекою запитала у дітей, чи був корисним такий захід. Більшість дітей висловили думку про те, що це печальна сторінка в історії нашої країни, але ми повинні знати про цю подію, щоб робити висновки для подальшого життя. 
Бібліотеки Добропільської міської ЦБС відкривають кожному відвідувачу можливість особисто дослідити уроки історії і зробити власні висновки.

Немає коментарів:

Дописати коментар