понеділок, 11 грудня 2017 р.

"16 днів проти насильства" і Тиждень права в бібліотеках Добропільської міської ЦБС



Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.
Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:
25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок
1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом
2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством
3 грудня- Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями 
5 грудня - Міжнародний день волонтера
6 грудня - Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі
9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією
10 грудня - Міжнародний день прав людини


В бібліотеках Добропільської міської ЦБС в ці дні проводилась низка заходів. В Добропільській центральній міській бібліотеці для дорослої категорії користувачів у відділі абонемент була презентована книжково-ілюстрована виставку «Мої права». Для відвідувачів бібліотекарі провели інформування з метою попередження та запобігання насильства в будь-якому його прояві.

У рамках правового тижня, 8 грудня в Центральній міській бібліотеці м.Добропілля пройшов навчально-правовий урок «Правова абетка». Ознайомитись зі своїми правами та обов’язками залюбки погодились учні 4-А класу ЗОШ №7 під керівництвом класного керівника В.П.Лейби.
Урок був проведений у форматі вікторини, яка дозволила дітям на прикладі казок та мультфільмів детальніше розглянути випадки порушення, або навпаки виконання прав і обов’язків казкових героїв. Бібліотекарі разом із малечею поринули у світ, де право дитини важливіше за все. Конвенція про права дитини – доказ того, що вони скарб нашої планети.
Отож, звичайним є те, що найвищою цінністю і пріоритетом держави мають бути інтереси дітей. Це стосується – освіти, медичної допомоги, культурного розвитку тощо. Адже сьогоднішні діти – це потужний двигун розвитку нашої держави у майбутньому. Саме вони будуть навчати, лікувати, забезпечувати правопорядок, видобувати вугілля, видавати книжки, ухвалювати рішення та інше. Але сьогодні їм потрібен наш захист та опіка.
До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 5 грудня в читальному залі Центральної міської бібліотеки пройшла інформаційна година «Як СНІД руйнує плани на життя». В гості до бібліотеки завітали учні 9-А класу НВК ліцей, для яких бібліотекарі підготували інтерактивну вправу "Ситуації, в яких ми ризикуємо", й запропонували учням змоделювати свою поведінку в конкретних життєвих обставинах. Треба зазначити, що підлітки на відмінно впорались з поставленою задачею. У цьому заході гості мали можливість самостійно скласти "пам'ятку безпеки".
Людина від народження наділена правами, а з часом, у процесі життя, після досягнення встановленого законом встановленого віку, набуває здатності мати обов'язки і нести відповідальність за свої дії.
З метою узагальнення та поглиблення вже існуючих знань та навичок у сфері правового виховання та юридичної освіченості, розвинути в учнів уміння застосовувати свої знання та навички,  5 грудня в бібліотеці-філії № 2 відбувся турнір правознавців "Вивчаю право, розумію обов'язок, бережу честь" для учнів 8 класу ЗОШ №13. В цей же бібліотеку відвідали і найменші вихованці дизайн-студії "Сувенір" для яких біло підготовлено інформ-хвилинку "Світова книга прав дитини".
В бібліотеці-філії № 3 ретельно готувалися до Тижня права та акції "16 днів проти насильства". Презентовано книжкову виставку «Право, мораль: спільне і відмінне…» та для учнів  9 класу ЗОШ № 16 було проведено правову годину "Чи знаєте ви Закон України", а 8 грудня в бібліотеці відбулася година спілкування «Молоді про закони України».
Правовий майданчик «Під парасолькою закону» для учнів 4 класу ЗОШ № 10 провели бібліотекарі бібліотеки-філії № 4, створив атмосферу співдружності та бажання дізнатися більше про необхідність існування законів. «Законодавство: користь чи міф? Чи потрібна правова держава?» - саме на ці та інші питання разом дошукувалися істини.

Багато відповідей на питання стосовно хвороби СНІД можна було  знайти на виставці – застереженні «СНІД життю шкодить», що демонстувалася в бібліотеці-філії № 4 до Дня боротьби зі СНІДом. «Людство загине не від атомної бомби,а від СНІДу» - така біла обрана цитата до виставки.  Література з розділів виставки – «СНІД: не стань наступним», «Шкідливі звички – шлях у безодню» та «Знайдеш себе – збережеш для майбутнього» - доведе, що тільки відкрита поінформованість зможе не тільки попередити хворобу (адже коли знаєш усі шляхи зараження, можеш намагатися їх уникати), але й допомогти у спілкуванні з тими, хто є ВІЛ-позитивними, тому що такі випадки трапляються й з рідними людьми. 
Відзначення Міжнародного дня інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед інвалідами, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Інваліди – це не просто категорія людей. Це окремі життя. Окремі трагедії. Окремі людські надії на те, що все буде добре. В силу особливості професії та постійної взаємодії з такими людьми бібліотекарі добре розуміються на їх проблемах та потребах. Тому заходи проведені до цієї дати відрізняються особливою теплотою.    

Немає коментарів:

Дописати коментар