понеділок, 4 грудня 2017 р.

Заходи в Добропільській міській ЦБС до Року Японії в Україні

З метою активізації двостороннього співробітництва, зміцнення зв’язків між Україною та Японією, а також на виконання домовленостей, досягнутих за результатами офіційного візиту Президента України до Японії, 2017 рік оголошено Роком Японії в Україні. Японія відома своїм економічним дивом, її культура вирізняється вічним прагненням до краси. Японці віддано зберігають передання і традиції предків. Кімоно і сакура стали вічними символами цієї країни. Сумнозвісна Японія білими журавликами – трагедією Хіросіми та Нагасакі. Японія однією з перших визнала незалежність нашої держави.


З нагоди відзначення Року Японії в Україні в Добропільській міській ЦБС пройшла низка заходів. В центральній міській бібліотеці діє постійно-діюча виставка-натхнення «Японія в традиціях та стереотипах». Ця виставка багатошарова та різнопланова і ґрунтується на наших з вами знаннях. Тут представлена література країни самураїв, а також вироби місцевих майстринь в японських техніках - амігурумі, канзаші, оригамі. Підготовлений бібліотекарями «фото-міксу» пропонує ознайомитися з найбільш поширеними, в нашому розумінні, японськими мистецтвами, символами, винаходами. Ми часто вживаємо ці поняття, не замислюючись над їх істинним значенням, їх глибокою філософією.

Працівниками Добропільської Центральної міської бібліотеки підготовлено віртуальну подорож «Цікавинки звідусіль – Рік Японії в Україні», яка переносить глядачів у прекрасну загадкову країну світанкового сонця, котра займає одну з найпередовіших позицій у світі, з її природою, звичаями, культурними традиціями і технологіями. Японія вирізняється прагненням краси.

16 вересня в ЦМБ відбувся майстер-клас з опанування перших азів виготовлення прикрас в японському стилі – канзаші "Японія - країна сонця, що сходить". Присутні із задоволенням приступили до діла і були в захваті від того, що таку красу вони змогли зробити власноруч, а маленькою винагородою за сумлінну працю стали цукерки.
Бібліотекарі бібліотеки-філії№2 підготували: виставку-подорож «Країна Висхідного сонця», біля якої на протязі року проводили інформаційні бесіди.
28 березня бібліотекарі запросили вихованців гуртку сценічної майстерності «Витівники» Білозерського ОКЦ на відео розповідь «Театри Японії». Метою заходу було познайомити дітей з культурою та традиціями Японії.4 квітня, бібліотекарі запросили вихованців вокального гуртка «Мрія» Білозерського ОКЦ на відеоподорож «Країна Висхідного Сонця», де йшла мова про національні риси характеру, символи Японії, національний одяг, взуття, національну зачіску, бойові мистецтва, ікебану, чайну церемонію та багато іншого. Перед дітьми розкрився неповторний світ загадкової країни.





Для відвідувачів сайту бібліотекарі підготували відео «Країна висхідного сонця».

6 квітня року в читальному залі бібліотеки -філії № 3 відбулася презентація книжкової виставки – фантазії «У рожевому цвіті сакури».



В читальному залі відбувся святковий захід з учнями ЗОШ № 16, кл. кер. Сідлецька І.А. біля виставки бібліотекар Крицька І,О. провела екскурс в історію Японії, ознайомила підлітків з багатою культурною та літературною спадщиною. На виставці були представлені зразки японської каліграфії, де у присутніх була можливість написати своє ім’я або слово японською мовою.
7 вересня в бібліотеці – філії №4 віртуально мандрували сонячною країною Японією учні 4 - Б класу ЗОШ №10 (вчитель Гапон В.Д.) Захід - відео - подорож "Країна Сонця" відбувся в рамках оголошеного у 2017-му - Року Японії, а також Року розвитку туризму в Україні.
З великим задоволенням діти подивились відео «Японія – країна вранішнього сонця». Після перегляду юні мандрівники активно дискутували, що саме їм сподобалось і що найбільше запам’яталось. Діти зробили висновок, що Японія – красива країна, не звертаючи увагу на труднощі, вона розвивається, завдяки працьовитому народу. Учні виявили бажання почитати японські казки.
Бібліотека – філія №4 запропонувала юнацтву та дорослим користувачам книжкову викладку японських авторів «Пізнаваймо Японію разом!».
12 вересня до дитячої бібліотеки на зустріч у клубі відео-мандрівників було запрошено учнів 4 класу школи-інтернату. Діти разом з дорослими здійснили подорож до країни, де сходить сонце.
Під час подорожі всі присутні дізналися багато цікавих фактів про Японію – державну символіку, місце розташування, про високу культуру та моральність жителів цієї країни. Діти пограли в гру «японські слова». Бібліотекарі розповіли гостям легенду про маленьку Садако, яка робила журавликів. Ця паперова пташина у всьому світі стала символом миру та добра. Бібліотекарі провели для дітей майстер-класу з оригами і кожен з відвідувачів зміг зробити таку пташку сам щоб подарувати своїм рідним.


Японія — одна з найбільш загадкових і захоплюючих країн світу. Її культура, звичаї і народ сильно різниться з нами. Цю країну варто відвідати, вона приверне кожного мандрівника і дуже гостинна для всіх туристів. Звичайно, бібліотеки не змогли повністю розкрити багатогранну цікаву оповиту легендами й казками давньою історією, мелодійними піснями та старими іконами, щирою душею й відчайдушною звитягою, неповторним співом і веселими танцями - неповторну Японію. Але всі заходи, що проходять в бібліотеках наштовхують на творчість, надихають на подвиги та спонукають отримувати знання.

Немає коментарів:

Дописати коментар