четвер, 14 грудня 2017 р.

"Андріївські вечорниці" в бібліотеці-філії № 2

Андріївські вечорниці проводились в Україні з покон віків, так 12 грудня бібліотекарі бібліотеки-філії № 2 разом з Білозерським ОКЦ запропонували нам згадати як їх проводили наші батьки та пращури. Ми завітали у святкову світлицю, де вихованці ОКЦ показали нам справжнє театральне дійство.
Колись вечорниці були дуже поширені. На них молодь ближче знайомилася, окремі риси пізнавали і там собі пару вибирали. Було так заведено, що кожне село і, навіть вулиця мала «свою» хату для вечорниць. Молодь платила господині борошном, печеним хлібом, полотном… Цікаво й те, що на ті самі вечорниці рідним братам і сестрам не дозволялось ходити — була повага до старших: молодші слухалися своїх старших братів чи сестер, чого б варто повчитись молоді нині. 
Андріївські вечорниці — це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь, а й усіх. Ось і ми отримали задоволення від відвідування справжньої української світлиці, дізналися про велику кількість традицій, насолодилися спілкуванням українською мовою.
Друга дія дійства відбувалася в читальному залі бібліотеки, куди нас, заміжніх, не пустили) Корінецька Наталя Олександрівна стала для молодих дівчат провідником  в світ таємного. А нам  цікаво було прийняти участь у ворожіннях, але не можна. Тому ми вирішили із заміжніми колегами все одно погадати для себе, і використали для цього книжки :) Знаєте як ворожать бібліотекарки? Спочатку потрібно замислити собі якесь питання, потім назвати сторінку і рядок. Передбачається, що відповідь буде дана саме у цьому рядку. Багато відповідей ми для себе отримали в той вечір.
Дякуємо колегам  - завідуючій бібліотекою Демчук Лідії Миколаївні, бібліотекаркам Кірілловій Марині Миколаївні та Корінецькій Наталі Олександрівні за гостинність, частування та цікаво проведений час.

Немає коментарів:

Дописати коментар