пʼятницю, 25 серпня 2017 р.

Відзначення Дня Державного Прапора та Дня Незалежності в бібліотеках Добропільської міської ЦБС

Щорічно 24 серпня відзначається головне та значуще свято нашої країни – День незалежності України. Стверджуючись як самостійна, незалежна держава, Україна пройшла величезний шлях від козацької держави часів Богдана Хмельницького до серпня 1991 року, коли Верховною Радою України було прийнято історичний документ виняткового значення для долі українського народу — «Акт проголошення незалежності України».
З нагоди свята на абонементі Центральної міської бібліотеки розгорнуто патріотичну книжкову виставку «Держава славна - Україна». Виставка містить три розділи. Література представлена в розділі «Народження держави» інформує про доленосні етапи державотворення, розповідає про тернистий шлях, який пройшла Україна, здобуваючи незалежність: козацька держава доби Богдана Хмельницького; державне будівництво часів І. Мазепи; українські визвольні змагання початку XX ст.
Серія науково-популярної літератури "Невідома Україна" покликана актуалізувати такі нюанси з історії та культури рідної для нас України, про які пересічні громадяни, можливо, навіть не здогадувались. Книжки цього унікального проекту відкривають Україну в різних вимірах, історичних епохах, постатях та явищах – вибір тем настільки широкий, що практично кожний знайде для себе книгу за смаком. Саме книги цього циклу подано у другому розділі виставки «Візьмемо з минулого вогонь, а не попіл».
В останньому розділі «Справжня вартість незалежності» експонуються видання які містять нариси про видатних та звичайних і водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013 – 2014 років. Тут всього потрошку: долання меж і страхів, любов до Батьківщини, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну. Але основа всіх подій єдина – прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова «неможливо».
В бібліотеці-філії № 1 бібліотечні спеціалісти підготували та провели політичний часопис «Історія Незалежності – 20 років тому…» для молоді міста, де присутнім  гостям було запропоновано дізнатися якою була Україна 20, 15, та 10 років тому…


Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під ним українці йшли до проголошення самостійної України, до перемоги. Це прапор миролюбства.
Напередодні Дня Державного Прапора на абонементі бібліотеки-філії №2 м. Білозерського було оформлено виставку-вітрину «Кольори, що дають надію». Оформлення виставки спрямовано на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України, виховання поваги громадян до державних символів України.
Є дати, які укріплюють нації, виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення й майбутнє. До їх числа, безсумнівно, відноситься і День Незалежності України, що відзначається щорічно 24 серпня. Напередодні Дня Незалежності України, свято відзначалося в стінах бібліотеки-філії № 2. 
Спільно з колективом Білозерського ОКЦ бібліотекарі підготували та провели гру-квест "Від міста до міста - єдина Україна". В ході гри її учасники мандрували улюбленими справами українців: співали пісень, створювали мотанки. Також діти відповідали на питання вікторини та загадки про нашу країну.

Пріоритетним напрямком виховного процесу в бібліотеці-філії № 3 є патріотичне виховання, яке повинно здійснюватися ще з раннього дитинства. До бібліотеки завітали юні мешканці селища, вихованці ДНЗ «Малюк» під керівництвом вихователя Ткаченко О.В. Народознавча мозаїка «Я - маленький Українець», яка складалася із циклу заходів для дітлахів молодшого шкільного та дошкільного віку, мала на меті поглибити знання малечі про нашу Україну. Цикл заходів включав у себе вікторину «Як ти знаєш Україну?» та конкурс на кращий вірш, та конкурс малюнків. Разом малеча з вихователями та бібліотекарями виробила власноруч книжку – саморобку «Казки моєї Батьківщини», на сторінках якої кожен залишив свій перший творчий малюнок з побажаннями для бібліотеки. На центральній алеї селища бібліотекарі разом з вихователем Ткаченко О.В. та вихователем Коротенко О.Л. кімнати школяра «Орлик» провели флешмоб «З Україною в серці» діти перехожим вручали паперові жовто блакитні серця.


До визначних свят нашої країни – до Дня Прапору та Дня Незалежності – відбувся святковий мітинг у шахтарському містечку Білицьке Добропільського району 22 серпня у сквері імені Тараса Григоровича Шевченка. На заході були присутні керівники та працівники виробництв шахти «Білицька», ЦЗФ «Жовтнева», ДНЗ «Білицький професійний ліцей», вчителі шкіл, працівники бібліотеки-філії № 4 з інформаційною підтримкою, маленькі вихованці дитячих садочків, активісти та місцеві мешканці. 
Наша Держава подарувала українцям 26 років тому найбажаніше – Незалежність. Наше громадянське завдання – берегти її, пам’ятати усі віхи досягнення цієї події, що дісталася нації нелегким шляхом.



Книжкова виставка до Дня Незалежності України «Миті історії української Незалежності», оформлена в бібліотеці-філії № 4, висвітлює основні віхи нелегкого шляху до найбажанішого дня українців – Дня Свободи. Незалежність — можливість приймати самостійні рішення, які підкорюються власним бажанням та інтересам і не потребують зовнішніх вказівок та наказів. Незалежність для держави — політична самостійність, відсутність підлеглості, суверенітет.
Перший розділ виставки «Єдиним порухом душі» увінчує цитата Івана Світличного, українського дисидента, здоров’я якого «система» знищила у концтаборах, донеччанина: «Вітчизна — це не хтось і десь, / Я — теж Вітчизна». Книги розділу поділяться знаннями щодо особливостей кожної області держави та розкажуть саме про шлях – мить, яка склалася із тисяч годин, - що передував подіям напередодні 24 серпня 1991 року.
Другий розділ виставки «Виколисана воля від серця йде» з цитатою Володимира Сосюри, великого українця - поета, письменника, донеччанина: «Дзвін шабель, пісні, походи, воля соколина, тихі зорі, ясні води — моя Україна», - надасть інформацію про шлях від козаччини до унітарної , суверенної і незалежної, демократичної, соціальної і правової держави, парламентсько-президентської республіки, якою є Україна, що визначене у Конституції.
Книги третього розділу виставки «Народознавче коріння» з цитатою Олександра Довженка, українського письменника, кінорежисера, кінодраматурга, художника, класика світового кінематографу: «Жива душа народна, жива, неподоланна!», - покажуть надбання української культури від Трипільської цивілізації до сучасних днів.
На виставці розміщена не вся література з певних питань, але усі відвідувачі бібліотеки можуть отримати й інші документи за потребою, які розташовані за необхідними розділами галузевої літератури.
Наш рід – український – уходить своїм корінням углиб віків. Стовбур роду – це шлях до бажаної волі, а крону дерева – роду ми вже вирощуємо самостійно, докладаючи для цього своїх знань та умінь. 
Щоб дізнатися про цікавинки або відкрити для себе таємниці минулого чи просто отримати нові враження, напередодні державних свят,для користувачів Дитячої бібліотеки-філії №5 створено газетно-журнальний вернісаж - «Щоб стелилася доля наша рушниками, щоб колосилися поля житами»
Також за допомогою представлених дитячих видань на виставці, маленькі українці мають змогу дізнатися наскільки дивовижною є наша держава.
День Державного Прапора, День Незалежності України – це свята, які в історію України вписав кожен із нас своєю боротьбою, чесною працею чи тихою молитвою. Це є вираженням історичного прагнення нашого народу до свободи. Низка заходів, запропонованих Добропільської міською ЦБС, направлена на усвідомлення значущості цих свят для нашої держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар