понеділок, 21 серпня 2017 р.

Досвід роботи Добропільської міської ЦБС щодо впровадження інноваційних форм діяльності, технологій, устаткування

Бібліотеки Добропільської міської територіальної громади - це не тихі книгарні, де говорять пошепки й читають старі книжки, а сучасні інформаційно-культурні заклади, де вирує життя і працюють компетентні та освідченні фахівці. Різноманітність та динамічне життя сучасної бібліотеки: нові технології, нові ідеї, нові плани. Користувачі книгозбірень мають право знати у повному обсязі, чим сьогодні живе бібліотека, які можливості вона надає своїм читачам.

Методичний відділ Публічної бібліотеки Добропільської МТГ є центром впровадження інновацій. Однією з найефективніших впроваджених інновацій є корпоративний Google-календар, що розміщується для загального доступу на методичному блозі «Територія методиста».



Робота з онлайн календарем дає змогу оперативно отримувати актуальну інформацію про заплановані та проведені заходи, нагадує про необхідність вчасно надавати інформацію, про зустрічі та час їх проведення. Спільне використання Google-календаря всіма підрозділами Публічної бібліотеки є яскравим прикладом використання технологій ВЕБ 2.0. Кожна бібліотека системи самостійно редагує свій календар, вносить зміни та доповнення, які одразу відбиваються у зведеному календарі. Для зручності кожна з бібліотек виділяється відмітним кольором.



Google-календар надає можливість швидко та максимально точно відповідати на запити керівних органів, надавати тематичні інформації, плани на тиждень та на місяць.



Зміна вигляду календаря (на тиждень, місяць, день), друк, відображення однієї конкретної бібліотеки та інші інструменти роблять використання календаря зручним та незамінними в роботі.

З 2010 року почалася робота з освоювання програми Excel. Цей рік відрізнився оновленням звіту статистичних даних, коли відділу обслуговування окремо потрібно було фіксувати відвідування/книговидачу дитячої та юнацької вікової категорії. Без автоматизованої бібліотечної програми це було  вкрай важко роботи в ручному режимі. Підрахунки займали дуже багато часу, який бібліотекарі завжди мріють приділити "живій" роботі з користувачами. Так, було розроблено електронний щоденник роботи, який надалі було впроваджено в роботу всіх бібліотек-філій. Спочатку колег лякала невідома програма Excel та особливості роботи з нею, але індивідуальні консультації та майстер-класи по роботі з нею, дали свій результат. Всі працівники відділів обслуговування в філіях освоїли й успішно працюють з електронною версією щоденника роботи. На жартівливе питання щодо повернення до паперових, в один голос кажуть що ніколи вже не повернуться, бо автоматичний розрахунок це реальна економія часу.


Добре зарекомендувала себе інновація – електронна реєстрація читачів. У зв'язку з тим, що в Добропільській міській ЦБС не має автоматизованої бібліотечної системи, в програмі Excel розроблено, таблицю, яку використовують бібліотеки для реєстрації читачів. Завдяки її використанню, бібліотекар швидко знаходить реєстраційний номер користувача. На кінець року програма, дає змогу відзвітувати щодо вікового розподілу користувачів за ЄРК що записалися до бібліотеки.



Електронну картотеку статей в програмі Accesse, розроблено у 2016 році, за час роботи, використання цієї бази даних, довело ефективність роботи з електронним каталогом. Головне призначення програми – перейти на швидший рівень пошуку потрібної інформації, є також можливість роздрукування карток з бібліографічним описом. Таким чином тематична картотека «Методичний порадник» в МБВ стала досконалішою. Наразі в електронній картотеці міститься близько 1000 записів.




Записи у формі звіту можна розмістити на картках та роздрукувати, також програма дає змогу розмістити записи в алфавітному порядку за тематикою чи за іншими запитами.

У своїй роботі філії Публічної бібліотеки завдяки допомозі працівників методико-бібліографічного відділу активно використовують програму Excel. Саме в цій програмі ведуться щоденники роботи бібліотеки. Впроваджено в роботу бібліотек щомісячний звіт основних показників, також розроблений в цій програмі. Кожна бібліотека заповнює звітну форму, яка потрапляючи до МБВ аналізується, а в спеціальній зведеній формі підводяться підсумки (за місяць, квартал, рік).




Зведені дані за рік рахуються автоматично

Зведені дані за місяць рахуються автоматично

За таким же принципом в МБВ розроблено і щорічне звітування – дані бібліотек-філій автоматично підсумовуються та переносяться до інших звітів, де вони повторюються. Таким чином зведення річних звітів максимально автоматизовано з таблицями Excel.



Ефективним є розроблений в Excel – акт на списання літератури, згідно з оновленою формою, затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 13.09.2016 № 818. Коефіцієнт ціни до 2002, за формулою обчислюється автоматично, крім того, завдяки формулі, ведеться підрахунок літератури за галузями та мовою.


З початку 2017 року ЦМБ надавала допомогу в реалізації проєкту Тетяні Войтюк, яка є керівником студії «МультКреатив». Маленькі та дорослі збиралися в бібліотеці задля створення анімацій. Так бібліотекарі, перейнявши досвід і самі спробували використовувати анімацію як інноваційний метод для візуалізації. Перший досвід використано при створенні презентації книжкової виставки-подорожі «Мрій! Читай! Мандруй!» в Добропільській центральній міській бібліотеці в рамках загальноукраїнського проєкту «Display-кросинг». Іграшка капітана Врунгеля, зв'язана однією з бібліотечних майстринь та статичні книжки на полицях «ожили» за допомогою анімації. 

Влітку 2017 для Центральної міської бібліотеки з'явилося завдання – створити анімацію на дуже складну тему «Добропілля в роки української національної революції 1917-1920 рр) для краєзнавчого круглого столу який має відбитися в Бахмуті у вересні. Спочатку не зрозуміло було як можна відобразити дуже складні історичні події за допомогою анімації, але завдяки злагодженій роботі колективу Центральної міської бібліотеки, консультантам з Добропільської районної бібліотеки, Тетяні Войтюк та Кузіній Ксенії, яка є доцентом кафедри історичних наук ДоННу, підготовлено анімаційно-документальну хроніку на 8 хвилин. Для монтажу фільму було використано програми Windows Movie Maker 2.6, Кіностудія Windows Live та Camtasia Studio 7, для конвертування аудіо- та відеофайлів використовувалася програма Freemake Video Converter. Озвучування фільму довелося робити в режимі диктофону за допомогою смартфону.

Сьогодні анімація стала звичним елементом бібліотечного життя й активно використовується не лише для популяризації книги та читання (техніка стоп-моушен в презентації книги«Ведьмины качели»), а й для розкриття творчого потенціалу та самореалізації людей з інвалідністю під час зустрічей об'єднання за інтересами "У колі друзів".   Адже під час створення невеликої мультиплікаційної стрічки кожен учасник має змогу випробувати себе в ролі сценариста, режисера, художника, актора озвучування, монтажера. Яскравим прикладом є анімація за твором Лесі Українки "Лісова пісня", створена разом з вихованцями Центру соціальної реабілітації осіб з інвалідністю.

У 2020 році  Добропільською міською централізованою бібліотечною системою в партнерстві з ГО «Ініціатива заради добробуту» за програмою малих грантів, за адміністрування ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу було реалізовано проєкт «Медійно-цифрова освіта - основа громадської безпеки».

В межах проєкту було придбано 3 смартфони та 6 планшетів, й  три бібліотеки (Центральна міська бібліотека, бібліотека-філія для дітей та Білозерська бібліотека-філія), стали осередками безоплатної неформальної освіти. В процесі підготовки бібліотекарям в першу чергу довелось розширювати власні компетенції в інформаційно-цифровому просторі, опановуючи нові платформи та додатки, й надалі стати провідниками й консультантами для користувачів у питаннях медійно-цифрової грамотності. Бібліотеками була впроваджена загальноміська навчальна програма, яка поєднала в собі теоретичні та практичні заняття, спрямовані на  

  • розвиток цифрових компетенцій у дорослих (розвиток навичок пошуку інформації, базові навички роботи на ПК, різниця доступу до онлайн-сервісів з ПК та мобільних гаджетів, цифрове шахрайство);
  • опанування електронних сервісів літніми людьми (онлайн-банкінг, портал Пенсійного фонду України, Дія, месенджери тощо);
  • безпечне користування мережею дітьми та молоддю (питання кібербулінгу та безпеки, TikTok, Instagram, мобільні додатки для створення яскравого візуального контенту).

Наявність в бібліотеках сучасних гаджетів спонукало шукати можливість урізноманітнити дозвілля юних користувачів, зацікавити їх книгою, спонукати до навчання. Адже все це можна робити цікаво, весело та креативно, поєднуючи читання з використанням сучасних технологій доданої реальності (AR).

У 2021 році в межах проєкту "Простір креативного навчання "Ти можеш все" завдяки фінансовій підтримці від Британської ради за програмою Active Citizens Ukraine від Британської Ради та в партнерстві ГО «ДЦМ Добро» стало можливим придбання інтерактивного реквізиту для навчання. Дивовижним відкриттям бібліотечного простору креативного навчання  стали колекція пізнавальних енциклопедій з доповненою реальністю; чарівний глобус, що дозволяє подорожувати в далекі місця не виходячи з бібліотеки, та 3D-ручки. Даний проєкт було поширено в трьох бібліотеках-філіях.

Чи виникають проблеми під час створення та впровадження інновацій? Так, не без цього, можливі помилки в формулах, на освоювання програм та постійний моніторинг оновлень онлайн-сервісів доводиться витрачати багато часу. Але сьогоднішні інноваційні досягнення колективу Публічної бібліотеки Добропільської МТГ свідчать про професіоналізм та велику спроможність на самоосвіту наших фахівців. Згуртований колектив Публічної бібліотеки розуміє важливість пошуку змістовних і технологічних аспектів організації роботи сучасних бібліотек і щодня це доводить, шукаючи нові методи та форми роботи, працюючи над позитивним іміджем бібліотечних закладів, впроваджуючи інновації.




4 коментарі:

  1. Молодці, колеги. Приклад для усіх як використовувати сервіси веб 2.0 для вирішення найрізноманітніших бібліотечних завдань і процесів. Ваш досвід уже поширила у групі "Бібліотекарі київських публічних" у Facebook. Будете у Києві, - запрошую до нас. Будемо раді спілкуванню.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибі за відгук, дуже приємна ваша позитивна оцінка :) При нагоді обов'язково скористаємося Вашим запрошенням.

      Видалити