четвер, 10 серпня 2017 р.

Закон про декомунізацію і перспективи реалізації його в бібліотечну галузь

Дуже цікава стаття Закон про декомунізацію і перспективи реалізації його в бібліотечну галузь, потрапила сьогодні до мене, під час, коли я шукала  "оновлені" статистичні норми для бібліотекарів. Автор статті Микола Зніщенко, генеральний директор Київської обласної бібліотеки для дітей, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України, Президент Української Асоціації працівників бібліотек для дітей. 

Наведу тези його роботи, які відгукнулися і в мені, як бібліотекарці. Влучніше не скажеш:

"...Нас нічим не здивуєш.На превеликий жаль, левова чиновницька когорта, що складає владу, ще живе старими, совковими мірками по відношенню до бібліотек, до праці бібліотекарів і роблять все можливе, щоб утримати бібліотеки України в кріпацькому комуністичному ярмі під назвою кількісні показники по оплаті праці бібліотекарів, кількість книговидач, кількість читачів."


"Цілком зрозуміло, що бібліотечна галузь потребує фундаментальних змін, але не парманентних, на зразок тих, які сьогодні пропонуються.
Звертаюсь до влади. Ліквідуйте, зніміть, що хочете зробіть, тільки розкріпачте бібліотекарів від кількісних показників, що є удавкою для бібліотек України і тоді суспільство відчує, що таке бібліотечна справа і бібліотеки в Україні. Дайте бібліотекарям свободу працювати творчо"


Деякі позиції автора, для мене здаються надто радикальними, але в загальному сенсі я з ним цілком погоджуюсь. Сумно, що на фоні глобальної декомунізації всіх сфер діяльності, "декомунізація по-бібліотечному" зводиться просто до перегляду складової бібліотечних фондів. 
І ще влучний вислів:
"А може все таки сьогодні головною функцією будь-якої бібліотеки в Україні повинні бути духовність, інтелект, патріотизм... Адже нічого гарного роботі українським бібліотекам не дає гонитва за кількістю книговидач, кількістю читачів і кількістю відвідувань"
Тож, шановні, колеги, приємно розуміти, що бібліотечні фахівці найвищого рангу, розуміють всі потреби і проблеми сучасної бібліотеки. Терпимо, чекаємо, сподіваємося на краще... і робимо свою улюблену справу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар