четвер, 27 квітня 2017 р.

Заходи в бібліотеках Добропільської міської ЦБС до Дня Чорнобильської трагедії

Чорнобильська трагедія... Ось уже 31 рік дзвони Чорнобиля стукають в наші серця. Змушують нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й... 31 рік минуло відтоді, а пам'ять наша зберігає все до найменших подробиць, бо надто вражаючими і болючими були ці подробиці. Скільки зламаних доль? Скільки сиріт, що втратили батьків, скільки ненароджених дітей, скільки нових хвороб? Чорнобиль... Це 35 тисяч забраних життів, це мільйони людей, які постраждали від радіації. Це виведена з господарського обігу частина території України - сільськогосподарські землі, лісові масиви та водоймища - мертва зона, «зона відчуження» в 2712 кв. км. Фахівці міської Централізованої бібліотечної системи добре розуміють важливість висвітлення чорнобильської проблеми, тому щорічно в Добропільській міській ЦБС особлива увага приділяється проведенню заходів з цієї теми.
26 квітня в читальному залі Центральної міської бібліотеки пройшла година пам’яті «Чорнобиль – хрест України». Захід відвідали учні 10 класу НВК – ЗОШ І – ІІІ ступенів ліцею. Підлітки завітали в гості до бібліотеки в супроводі свого класного керівника Федотової О.В. і дізналися від бібліотекарів багато цікавих фактів, як про саму катастрофу, так і про ліквідаторів її наслідків.

Також до річниці Чорнобильської трагедії в ЦМБ експонується виставка-роздум «Чорна трагедія на кольоровій землі». Друковані видання, представлені на виставці, висвітлюють трагічні події 1986 року. А на центральному місці на книжкових полицях розміщено фотографії героїв, які ціною власного життя рятували країну від радіації.


Цікаву форм роботи використали працівники бібліотеки-філії № 2 м. Білозерське, вони підготували інформаційну вітрину "Коли земля здригнулась". Роздруковані, наглядні матеріали, іноді краще і не розкриють тему, в цьому переконалися відвідувачі бібліотеки для яких фахівці проводили відповідну тематичну бесіду.

Про жахливі наслідки аварії на ЧАЕС та долі людей розповідає виставка–реквієм «Припятський синдром», представлена в читальному залі бібліотеки-філії № 3 смт. Новодонецьке.  Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго наш народ буде відчувати на собі наслідки трагедії, ще довго чутиме її дзвони...






З учнями 8 класу ЗОШ № 10 бібліотекар бібліотеки-філії №4 м. Білицьке провела захід - екологічну сторінку «Зупинись, Людино, на мить!». Метою заходу було інформування дітей про причини та наслідки аварії. Було переглянуто документальні відео, проведено порівняння Чорнобильської катастрофи з ядерним вибухом у Хіросімі й Нагасакі, з аварією на Фукусімі. Спогади свідків, викладені у книзі Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього», найбільш зворушили дітей. 
Нелегко розповідати про страшні події, що залишають страшні провалля ран на серці держави, які не заповнять сльози дощів…
До відзначення дати на дорослому абонементі бібліотеки-філії № 4 діє виставка – перегляд «Не стихає Чорнобильській дзвін». Усіх відвідувачів, зацікавлених лихом, що спіткало увесь світ 26 квітня 1986 року, бібліотекарі запрошують відвідати книжкову виставку.





Працівники Дитячої бібліотеки-філії №5 м. Добропілля організували виставлення матеріалів до чергової річниці Чорнобильської трагедії під назвою «Гірчить Чорнобиль крізь роки». Протягом двох годин 26 квітня демонструвалися в приміщенні читального залу документальні фільми про ті тяжкі часи та наслідки трагедії для всього людства.






Готуючись до проведення заходів, бібліотечні фахівці мали на меті спонукати своїх користувачів вкотре осмислити та усвідомити масштаби трагічних подій, розбудити в них почуття відповідальності перед наступним поколінням.

Немає коментарів:

Дописати коментар