вівторок, 18 квітня 2017 р.

Свято Великодня в бібліотеках Добропільської міської ЦБС

Не встигли зимові струмки віддзвеніти, а у вікно вже Великдень дивиться. «Христос воскрес! - Воістину воскрес!» - вітаєшся по - великодньому і враз помічаєш, як земля воскресає від ласкавого Божого дотику. Дивовижне свято, яке з нетерпінням чекають і дорослі, і малі! Чекають на нього і працівники бібліотек Добропільської міської ЦБС.
З нагоди свята Христового Воскресіння в читальному залі Добропільської центральної міської бібліотеки користувачам запропоновано переглянути виставку-свято «Свята Пасха йде до хати». Тут представлено книги, які висвітлюють національні особливості українського свята – Пасхи і, перегорнувши сторінки книжок, можна дізнатися про літературно-обрядові традиції церковного року. Різноманітність великодніх страв вражає, а рецепти куличів і пасок можливо відшукати у періодичних виданнях. В журналі, представленому на виставці, розкривається таємниця писанкарства, адже нині воно набуває колишнього розвитку. Писанки – це важлива складова української культури і мистецтва, народних традицій з прадавніх часів. Для християн це символ Христового Воскресіння, який використовується в релігійних обрядах і відіграє в них велику роль.
Напередодні свята бібліотекарі проводили майстер-клас з виготовлення пасхальних писанок, ляльок-мотанок, шитих та в’язаних гачком зайців та курчат, які знайшли своє місце на виставці-святі. Кожен виріб  виконано в різноманітних техніках, але кожен з них зроблений з натхненням, любов’ю і має «душу».  


   
15 квітня працівники бібліотеки-філії № 2 запросили вихованців дизайн-студії "Сувенір" Білозерського ОКЦ на віртуальну екскурсію "Пізнаймо "Писанки" секрет" до Музею "Писанка" в Коломиї. На початку зустрічі керівник гуртка Лєпілєна Л.Ч. ознайомила дітей зі звичаями, традиціями та символами Великодня.
В бібліотеці-філії № 3 до свята розгорнулася виставка-інсталяція представлена в читальному залі «Пасхальна Веселка». Матеріали, представлені на виставці, знайомлять користувачів із традиціями святкування Великодня, розповідають про походження одного із важливих символів цього свята в Україні – писанку. З видань, представлених на виставці, читач  дізнався, що потрібно покласти у великодній кошик, господині віднайдуть смачні рецепти пасок та інших великодніх страв.

На дитячому абонементі бібліотеки-філії №4 оформлена інформаційна виставка «Писанкова веселка», яка привертає увагу привабливими малюнками та поробками, зробленими з великою любов’ю дитячими руками.

Напередодні свята про маленьке диво - писанку дізналися учні молодших класів, прийнявши участь у народознавчому калейдоскопі «Сяйво Великодньої писанки», яке для них підготували бібліотекарі.
Працівник бібліотеки розповіла дітям про історію походження писанки та народну символіку, роль кольорів та їх магічне значення. Дізнались учні про окремий Музей писанки, який має вигляд яйця – писанки, споруджений у місті Коломиї на Івано-франківщині. Закріпили школярі свої знання, відповідаючи на питання вікторини «Писанка мальовнича». Сподобалась дітям «Казочка про писанку», а також гра «Навбитки», в якій діти продемонстрували міцність крашанок.
Саме такі заходи виховують у дітей повагу до національних звичаїв і традицій в Україні, формують усвідомлене ставлення підростаючого покоління до християнських свят,зокрема до такого, яке відокремлюється особливою врочистістю й радістю - Великодня.


12 квітня до Дитячої бібліотеки-філії № 5 завітали вихованці старшої групи НВК №7 «Вербиченька» на великодню майстерню «Гарна писанка у мене». Бібліотекарі підготували ряд цікавих повідомлень та відео презентацію про підготовку та святкування Великодня у країнах світу. Цікавою була розповідь про традицію крашення яєць, види їх розпису. В читальному залі організували виставлення матеріалів за темою «Радість від землі і до небес – Христос Воскрес».
А потім діти завітали до святкової майстерні. Заздалегідь бібліотекарі підготували великоднє дерево і заготовки для пасхальних яєць. Кожен малюк повинен був намалювати свою писанку та написати побажання до свята. Допомагали всі – малювали бібліотекарки, художник та вихователі. І готові писанки вішали на святкове дерево.
У подарунок на згадку про вдалий майстер клас до НВК «Вербиченька» у приміщення старшої групи «Барвінчата» помандрувало великоднє дерево. 

Немає коментарів:

Дописати коментар