понеділок, 24 квітня 2017 р.

Інформаційний тренінг "Евристична бібліографія"

21 квітня в Добропільській центральній міській бібліотеці пройшла зустріч, співробітників міської Добропільської ЦБС, яка була побудована у формі інформаційного тренінгу за темою «Евристична бібліографія».

У повсякчасній роботі бібліотекар постійно вирішує багато педагогічних задач, пов’язаних з вихованням юного читача, розвитком його знань та вмінь, забезпеченням вільної і комфортної орієнтації в світі інформації.
Успіх кожної зустрічі з дитиною та читачем залежить від таланту і творчості бібліотекаря.
Коли співробітник бібліотеки ставить на меті допомогу читачеві та його розвитку – то це вже творчість. Цікавим інструментом для цього є евристична бібліографія, яка допомагає розвитку одного з найцінніших якостей людського розуму – його гнучкості та динамічності. 
Першою на зустрічі виступила Директор ЦБС Ладченко О.В, привітавши всіх присутніх теплими словами. Ознайомивши нас з новою постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 р. № 177 «Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації», побажала нам творчої наснаги у роботі.

Бібліограф Хоружий Т. М. ознайомила присутніх з бібліографічною евристикою, поняття якої походить від двох слів: перше – «бібліографічна» - характеризує його взаємозв’язок із бібліографією; друге – «евристика» - походить від давньогрецького «еврика» - знаходжу. Згідно легенд, саме це слово вигукнув давньогрецький математик і механік Архімед. 
Бібліографічна евристика – це дисципліна, що розробляє історію, теорію і методику інформаційного пошуку, який пов'язаний з находженням невідомих раніше документів, яких бракує: бібліографічних відомостей, а також з різними технічними процесами бібліографічного обслуговування.

Існує така думка, що у співвідношенні засвоєна інформація між формальною та неформальною (міжособистісне спілкування) комунікацією виражається як 20:80 %, тобто людина засвоює більше необхідної їй інформації через спілкування з іншою людиною (бесіда, конференція та ін.)
Хоружий Т.М. розповіла про методи бібліографічно - евристичного пошуку. Насамперед – це метод каталогу Кунце, метод фокальних об’єктів, «мозкового штурму» і його різновиди, метод синектики. 
Бібліограф запропонувала присутнім дидактичну гру на розвиток мислення, уваги, мовлення, активізації людини до пошуку інформації «Пресс – терези», та метод Каталогу Кунце. Ці методи роботи викликали жвавий інтерес і спонукали учасників до роботи в команді, прояву своїх творчих та комунікативних здібностей, вмінню захищати свою точку зору. Найбільш активними та цікавими учасниками тренінгу виявилася Демчук Л. М., Нечаєва – Боєва Н.О.


Козачук І. О., заступник директора, розкрила присутнім тему "Видавнича діяльність - як мотиватор в бібліотеці" та як видавнича продукція виконує функцію заохочення до читання. Ірина Олександрівна продемонструвала креативні та евристичні вироби цієї продукції, а також вказала на помилки в видавництві різноманітних брошур, дайджестів, листків – сигналів та ін.

Зав. методико – бібліографічним відділом Шуман О.В. провела «мозковий штурм» на тему: «Власна газета, як засіб самовираження бібліотеки», під час якого працівниками бібліотеки було обговорено доцільність видання газети ЦБС (Цікава Бібліотечна Сторінка), її переваги та недоліки і плани на майбутнє по удосконаленню рубрик.
Таким чином, успіх засвоєння бібліографічної інформації багато в чому залежить від застосування евристичних методів навчання.
Значні сторони бібліографічної евристики це дидактичні ігри та різні інноваційні методи пошуку інформації. Вони допоможуть нашому читачу засвоїти ті чи інші правила пошуку інформації і його алгоритм, ДБА бібліотеки, повторити засвоєнні знання, що спонукають до більш глибшого розуміння матеріалу, підняттю рівня бібліографічної грамотності.

Бібліограф МБВ ЦБС м. Добропілля
Хоружий Т.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар