понеділок, 3 квітня 2017 р.

“Хай вся Україна читає, бо книга усіх нас єднає"

«Дитячі Книжки всі люблять, адже 
вони так близько до чуда, їм шану і повагу 
— вони крутіше, ніж варення!»
2 квітня відзначається  Міжнародний день дитячої книги, а в бібліотеках країни до цієї дати проходить цілий тиждень дитячої та юнацької книги. 
Тиждень дитячої та юнацької книги покликаний створювати і просувати позитив у суспільстві. Усі мудрі люди розуміють цінність книги, її роль в житті сучасної людини. Особливе значення має перше знайомство дитини з книжкою. Як привернути увагу дитини до читання? Навіщо батьки повинні замислитися над значенням книги в житті дитини? Ці питання бібліотекарі піднімають на  масових заходах з популяризації книги. 
 Головні завдання заходів присвячених тижню:
  • Змусити звернути увагу все суспільство на дитячу книгу.
  • Знайомити читачів з новинками.
  • Обмін досвідом між літераторами та книговидавцями.
  • Прояв інтересу дітей до читання.
  • Вивчення тенденцій в дитячій літературі.
  • Популяризація дитячих книг.
Комп’ютерні технології, віртуальні носії активно витісняють звичайний папір. Собівартість книг постійно зростає. Видавці часто звертаються за допомогою до спонсорів, закликають державу робити податкові пільги для виробників цієї літератури. І це цілком обгрунтовано, адже ні з чим не зрівняти ці унікальні моменти першого знайомства дитини з книгою, яскравими малюнками, цікавими розповідями. Найголовніше призначення книги - змушення думати, мислити, аналізувати, тому велику роль книга відіграє і в житті дорослого читача. 
Традицією стало щорічне проведення Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги в бібліотеках Добропільської централізованої бібліотечної системи.

24 та 28 березня для учнів 3-А, 3-Б та 4-А класів НВК № 7 в Центральній міській бібліотеці пройшло літературне лото «В гості до книги». Учні завітали до бібліотеки в супроводі своїх класних керівників. Бібліотекари разом з дітьми здійснили подорож в минуле та пройшли шлях від написів на камені до звичної для нас друкованої книги. Дізналися про папірус та пергамент, про перший друкарський верстат.

З метою популяризації дитячої літератури фонду бібліотеки бібліотекари провели огляд літератури. А для перевірки отриманих знань школяри відповідали на питання літературного лото. Після знайомства до бібліотеки записалися дванадцять маленьких читачів.

Приємним збігом обставин стало відкриття у відділі абонементу ЦМБ виставки-подорожі «Мрій! Читай! Мандруй!» в рамках загальноукраїнського проекту «Display-кросинг».Виставка презентована читачам, як раз під час Тижня дитячого та юнацького читання і  націлена на широку читацьку аудиторію. Мета виставки: популяризувати художню, науково-пізнавальну літературу про подорожі, туризм, розповісти на всю Україну про свій рідний край, а також про важливість взаєморозуміння між народами; викликати інтерес і повагу до культури інших країн. Пригоди – це завжди цікаво, а літературні пригоди і мрії удвічі цікавіше, адже уява та фантазія взагалі необмежені будь якими кордонами. 

"Подорож до книжкової країни та загадки перевертні з дівчинкою Загадайкою" - таку назву мав захід-екскурсія, в рамках Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги в бібліотеці-філії № 1.
Екскурсія по бібліотеці, знайомство з цікавими і яскравими книгами з виставки, з новинками книжкового фонду - залучили юних гостей бібліотеки - учнів 3-а классу НВК №5, до книги - джерела знань і вражень, всесвітнього досвіду і вселенської мудрості.
Школярі з великим захопленням слухали розповідь про історію виникнення книги та способи передачі письма, залюбки відповідали на питання, активно обговорювали правила користування книгою. Також діти спробували закінчити прислів’я про книгу: «Книга твій друг, без неї - як без рук», «Книгу читай, розуму набирай» та інші. Відгадували загадки-перевертні та переглянули корисні мультфільми про бібліотеку. Як же без цього?
Захід закінчився записом нових читачів до бібліотеки та активним знайомством усіх присутніх із новими книгами, яскравими журналами, цікавими книжковими виставками, які були широко представлені в бібліотеці.
Бібліотекарі бібліотеки-філії№2 підготувалися до Тижня заздалегідь. На абонементі яскраво оформили книжкову виставку «Казка + пригода = читаю з насолодою». Бібліотекарі підібрали книги, які своєю яскравістю і образністю відразу приваблюють всіх читачів. Книжкова виставка користується великим попитом у дітей.
Святкування продовжилося літературною грою «Книголюби та книгознайки» в ЗОШ №13, з учнями 5-6кл. Гра складалася з 6 конкурсів. Захід супроводжувався яскравими, цікавими відео презентаціями. Найбільше сподобався конкурс «Путешествие в страну Читалию» - відео питання. Складності виникли в конкурсі «Найди автора», діти дуже погано знають авторів книг. 

23 березня учні 3-4кл. шкіл міста завітали до бібліотеки на чергове засідання клубу «Ерудит» і зіграли в гру «В гості до Корнія Чуковського». Захід був присвячений 135 річчю від дня народження К. Чуковського. Гра традиційно складалася з 5 конкурсів але всі питання та завдання були за творами видатного дитячого письменника. Весь захід супроводжувався цікавими відео:«Льодяні скульптури героїв Чуковського», «Пам'ятники героям Чуковського». Діти дуже добре підготувались до зустрічі і в підсумку з однаковими балами перемогли дві команди «Читайлики» ЗОШ №18 та «Зірочки» ЗОШ №14. 
Підлітковий вік – вік тисячі запитань, нового досвіду, пригод, змін, першої закоханості, серйозних рішень та спроби бути дорослим. У пошуку відповідей дитина особливо потребує розуміння та доброї поради. І тому бібліотекарі відокремили літературу тематичну полицю: «Модне читання для підлітків».  Книги з цієї добірки містять тисячі рекомендацій та підказок для підлітків.
Свято книги проходило в бібліотеці - філії № 3 під гаслом:“Хай вся Україна читає, Бо книга усіх нас єднає”. Напередодні тижня книги в бібліотеці проходила акція “Поверни прочитану книгу”. Із повернених книг, які довго перебували в читачів, працівниками бібліотеки була організована викладка літератури в читальному залі “З далеких мандрів повернулась”. Тиждень відкрила виставка – запрошення «До нас прийшла нова книга" з новинками дитячої літератури, також 24. 03 в кімнаті школяра "Орлятко" ЗОШ №17 до уваги дітей були презентовані: мультимедійна година «Казкові герої в мультиках», літературний круїз «Кожна книга – це країна». Протягом тижня в приміщенні бібліотеки проводився конкурс на найкращий відгук у вигляді коментаря та малюнка за творами дитячих письменників які писали про тварин. Була представлена виставка літератури найбільш відомих авторів які писали про тварин, а також маловідомих, нових авторів. Діти з задоволенням прийняли участь у конкурсі, найкращій відгук нашої юної читачки був презентован на абонементі до уваги усіх користувачів.
Доброю традицією для бібліотеки-філії № 4 стали заходи, присвячені її величності Книзі, які пройшли напередодні весняних канікул. Тиждень дитячого читання сьогодні не лише не втратив свого значення, але й набув особливого змісту для кожного читача.
Напередодні Тижня книги бібліотекарі провели акції «Поверни прочитану книгу бібліотеці» та «Подаруй книгу бібліотеці». Молодших читачів порадувала книжкова виставка «Довідкове бюро Мудрої сови», яка оформлена на дитячому абонементі. Від щирого серця подарували свої малюнки школярі молодших класів , які знайшли своє місце на виставці «Ми читаємо і малюємо книгу». Ця виставка порадувала не тільки дітей, але й бібліотекарів!
Багато нового та цікавого дізналися учні 3-Б класу ЗОШ №10 прийнявши участь у бібліотечному уроці «Історія створення книги», поповнивши свій багаж бібліотечно-бібліографічними знаннями. Їх однолітки з паралельного 3-А класу залишилися не менш задоволеними від участі у грі - вікторині «У казковому королівстві». Безліч цікавих конкурсів та веселих ігр: «Загадки про казкових героїв», «Чи знаєте ви?», «Вгадай казку», бліц - турніру «Ерудиція» та інші допомогли дітям показати свої знання. Вони залюбки відгадували назви та авторів казок, впізнавали казкових героїв по ілюстраціям, одягу та телеграмам .
Для школярів 3-Б класу ЗОШ № 10 бібліотекарями був проведений бібліотечний урок «Історія створення книги». На питання вікторини «З чого складається книга» відповідали майже правильно, намагалися обґрунтувати свою відповідь. Проведений бібліотечний урок виховав бережливе ставлення до книги, сприяв потребі у читанні, допоміг сформувати поняття, що книга – найважливіше джерело знань, а книги, які зберігаються у нашій бібліотеці – це величезний скарб, безкоштовно доступний саме їм.
В рамках Тижня, напередодні Міжнародного дня щастя, яке відзначається 20 березня в бібліотеці проведена розважальна акація-інсталяція «Дерево родинного щастя»: яскраво прикрашене дерево з гілок калини містило на собі інформацію про це свято, його походження та значення у житті людей, смайлики з об’яви «Щастя Вам» розійшлися дуже швидко, бо кожен читач бажав мати у книжці позитивну закладинку, перегляд книг, присвячених вихованню дітей та засобам об’єднання родини в єдине коло мав успіх серед неньок. Було проведене усне опитування читачів: «Чи відчуваєте Ви себе щасливим?» Переважною більшістю відповідей було: «Майже так», - що не могло не порадувати бібліотекарів.
Дитяча бібліотека-філія № 5 з урахуванням побажань колег шкільних бібліотек, запланувала ряд заходів для маленьких добропільців.  3 квітня було організовано огляд нових видань «Що читати маленьким українцям?». Завідуюча бібліотекою познайомила учнів 2 класу з чудовою дитячою прозою сучасних українських письменників.
    4 квітня, бібліотекарі завітали у гості до вихованців ЗОШ №19. Для дітей 3-а класу було організовано і проведено бук-фешен «Причепури книгу по модньому». Бібліотекарі розповіли дітям історію створення книги, познайомили з незвичайними книгами, які виготовлені руками умільців всього світу. А потім діти почали причепурювати свої улюблені книжки. На майстер класі разом з дорослими дівчатка та хлопці виготовляли закладинки зі строкатих стрічок та дерев’яних бус.
У всіх вийшли гарні та веселі закладки. На згадку про захід, діти отримали причепурені книжки та запрошення відвідати бібліотеку та прийняти участь у наступному заході.

Немає коментарів:

Дописати коментар