вівторок, 11 квітня 2017 р.

4⁰ Прощавай людино!!

27-28 березня мала честь відвідати конференцію для модераторів кіноклубів Docudays UA «Документальні фільми як інструмент медіапросвіти з прав людини».  Змістовною та  різноплановою була програма конференції. Приємно вразило спілкування з активістами та волонтерами, які підходять до вирішення гострих соціальних питань з позиції: «Що можу зробити особисто Я». Нарікання на бездіяльність держави, недостатнє фінансування  та інші глобальні проблеми не наближають нас до вирішення питань.  Лише особистий приклад,  власні можливості, ресурси і переконання працюють на ефект синергії, згуртовуючи навколо  себе однодумців, можна досягти результатів.  Прикладами такої діяльності є волонтерський освітній проект #НеБийДитину Наталі Біди та Олександри Сидорченко,  активна позиція та небайдужість екоактивістки Ольги Бойко, яка презентувала 11 кроків, що можуть вберегти планету від зміни клімату. 
Що можемо ми?
  1. Дізнатися про свій карбоновий слід та зменшити його
  2. Ефективно використовувати енергію у повсякденному житті
  3. Споживати менше тваринних продуктів з промислових ферм
  4. Сортувати відходи
  5. Надавати перевагу громадському транспорту
  6. Не купувати зайвого
  7. Ділитися інформацією, навчати інших
  8. За можливістю використовувати ВДЕ
  9. Брати участь у масових акціях
  10. Ставати активними членами громадських організацій
  11. Бути свідомими споживачами «голосувати гаманцем»

Фото Микити Юренєва
Цікавим було знайомство з Ігорем Блажевічем - засновником найбільшого у світі правозахисного фестивалю документального кіно One World «Один світ».  Він з ентузіазмом та захопленням ділився досвідом становлення кінофестивалю в Чехії, впровадження використання документального кіно у навчальних закладах, організацію показів для невеликих громадських локаціях у кав’ярні, школі, церкві: «Такий систематичний підхід до залучення активних людей до показу фільмів допоміг фестивалю вкоренитися у чеському суспільстві».
фото Олександра Попенка 




Цьогорічна зустріч надала можливість зустріти старих друзів та подарувала нові цікаві знайомства.  







Традиційно конференція проходить у дні Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.   ХІV фестиваль  цього річ був присвячений проблемам екології «4° Прощавай людино!!»  Поняття екології – це не щось абстрактне, це те що відбувається з нами і навколо нас щодня.  Який слід ми залишимо після себе? Яскравою ілюстрацією до цього питання стала фотовиставка #EVERYDAYCLIMATECHANGE & #ECOOKO.  На виставці буди представлені фотороботи майстрів з різних куточків світу, які об’єднались заради еко-активізму. Знімки супроводжувались описами, що розкривають екологічні проблеми.
фото з колекції Docudays UA 2017
Ірина Козачук

В програмі фестивалю були представлені фільми не лише екологічної тематики.  Разом з героями стрічок глядачі потрапляли в життєві ситуації, знайомились з невідомими традиціями, відстоювали людські права, спостерігали за розвитком науки та мистецтва.  Можливість поспілкуватися з режисерами фільмів додавала приємних вражень від переглядів.


Додому повернулась сповнена ідей, натхнення та оптимізму. Дяку організаторам за можливість відвідати два заходи одночасно:)))


Немає коментарів:

Дописати коментар