понеділок, 24 лютого 2020 р.

Мова - не тільки засіб спілкування

Мова, як відомо, є не лише засобом спілкування. Це також спосіб сприймання світу, відтворення його в свідомості людини. Кожен народ сприймає світ не зовсім так, як інші, тому в усіх мовах є щось неповторне й оригінальне. 21 лютого в Міжнародний день рідної мови ми згадуємо, що кожна мова має власне світло, яке виблискує в океані мов Землі.

Нам пощастило бути носіями однієї з найбільш милозвучних  мов світу – української. Нажаль, протягом тривалого часу серед багатьох українців українська мова не виконувала функції  рідної, якою думають, спілкуються, мріють, радіють і сумують. Особливо помітно це на території Східної України. Зараз спостерігається відродження мови. І бібліотеки є невід’ємною частиною даного процесу. Це осередки, де людина має змогу знайти чудові твори сучасних українських письменників і класиків літератури, поспілкуватись рідною мовою, скористатись довідниками та дізнатись значення слова, отримати консультацію від бібліотекаря, знайти однодумців.

Чудовим прикладом залучення до україномовного простору є клуб шанувальників української мови «Вивчай українську», відкритий для всіх охочих щовівторка о 17-00 в Центральній міській бібліотеці.  Вдосконалюючи власну культуру мовлення, учасники клубу досліджують етимологію слів, занурюються в традиції та побут українського народу, обговорюють актуальні питання місцевої громади, вивчають діалекти аби відчути колорит різних куточків України.


До Міжнародного дня рідної мови всіма підрозділами Добропільської міської ЦБС було проведено низку заходів з використанням як наочних так і масових форм роботи. Традиційними наочними формами в бібліотеках є книжкові виставки. Так в Центральній міській бібліотеці експонувалась книжкова виставка «Лунай, величне наше слово!». Працівники бібліотеки-філії №2 підготували книжкову виставку «Калинова, барвінкова українська наша мова».  В дитячій бібліотеці-філії №5 було підготовано мовознавчу виставку «Розмаїття барвінкове рідної моєї мови». Працівники бібліотеки-філії №4 запропонували своїм відвідувачам ознайомитись з книжковою виставкою «Наша мова барвінкова». А бібліотека-філія №1 презентувала книжкову виставку «Відчуй смак української». Тематика літератури, представленої на виставках, дуже різноманітна: від кращих зразків вітчизняної літератури, до видань, що висвітлюють питання розвитку полікультурного простору нашої держави. Подібні виставки сприяють популяризації української літератури та читання в цілому.




















Масові форми роботи були спрямовані здебільшого на дитячу аудиторію. Основна мета заходів - зацікавити школярів, показати мову як живий організм, що змінюється з часом, допомогти сприймати мову не лише в якості уроку, а, як цікаву гру.

Отже, до Центральної міської  бібліотеки завітали учні 5-го класу НВК №7  на літературний урок «Рідна мова – пісня солов’їна», з якого дізнались історію появи Міжнародного Дня рідної мови, взяли участь у мовознавчій вікторині та переглянули відео-ролик «Цікаві факти про українську мову».

В біблііотеці-філії №2 відбулися художні читання «Моя мова». Адже, найкраще передати милозвучність, чарівність та магію рідного слова можуть вірші, які лунали у виконанні вихованців колективу сценічної майстерності «Витівники».


Працівники бібліотеки-філії №4 допомогли учням 4-го класу ЗОШ №10 зануритись в квест «В царстві рідної мови», в якому вдосталь було різноманітних загадок та цікавих мовознавчих завдань. Школярі показали гарні знання, розв'язуючи морфологічні шаради й складаючи анаграми. Але найбільше сподобався дітям пошук інформації за допомогою книг з народознавства, тлумачного словника та словника античної міфології.


Працівники бібліотеки-філії №3 провели  для учнів молодших класів ЗОШ №16 мовознавчу гру «Слово до слова – зложиться мова». Дітлахи читали українські скоромовки, прислів’я, розгадували загадки, декламували крилаті вислови відомих українських письменників по книгу, продовжували кінцівки приказок.

Міжнародний день рідної мови покликаний сприяти мовному розмаїттю та зближенню культур, толерантному ставленню до носіїв різних мов. Але починати треба з поваги до рідної мови. Сподіваюсь, що кожен з нас в недалекому майбутньому сприйматиме рідною саме українську мову.


Використані джерела:
1. Вихованець І.Р. Розмовляймо українською: мовознавчі етюди / Іван Вихованець. – Київ: Пульсари, 2012. – 160 с.

2. Пономарів О.Д. Культура мовлення: Мовно-стилістичні поради: навч. посібник / Олександр Пономарів / 2-ге вид. стереотип. – Київ: Либідь, 2001. – 240 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар