суботу, 1 лютого 2020 р.

Ювіляр січня - Всеволод Нестайко.

Важко знайти в нашій літературі щось настільки веселе, талановите й дотепне, як неперевершені книги Всеволода Зіновійовича. П'ятдесятип'ятирічний шлях у дитячій літературі він засвідчив виданням більше тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п'єс. Книги В.Нестайка перекладено двадцятьма мовами.

Всеволод Нестайко – лауреат премії імені Миколи Трублаїні (за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»), премії імені Олександра Копиленка (за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»). На першому Всесоюзному конкурсі на кращу книгу для дітей за повість в оповіданнях «П’ятірка з хвостиком» він був удостоєний другої премії. За повість-казку «Незвичайні пригоди у лісовій школі» Всеволод Нестайко був удостоєний у 1982 році премії ім. Лесі Українки. А трилогію «Тореадори з Васюківки» 1979 року внесено до Особливо Почесного списку Андерсена як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей. За результатами читацько-експертного опитування «Книжки незалежного 15-річчя, що вплинули на український світ» (2006 р.) роман «Тореадори з Васюківки» зайняв перше місце серед сучасної прози для дітей.

Указом Президента України від 20.01.2010 р. Всеволод Нестайко нагороджений Орденом Ярослава Мудрого V ступеня.

30 січня виповнилося б 90 років від дня народження видатного дитячого українського письменника. До цієї події у бібліотеці-філії №1 створено виставку-портрет «Чарівний світ Всеволода Нестайка», на абонементі бібліотеки-філії№2, оформлена книжкова виставка-портрет «Казкар української літератури», де можна познайомитися з життям і творчістю письменника, Білицька бібліотека-філія №4 підготувала виставку - інсталяцію «Сонячна країна доброти». Про життя і творчість письменника яскраво говорять його книги – добрі, світлі й щирі.


31 січня на черговій зустрічі клубу «У колі друзів» в Центральній міській бібліотеці відбулась інформаційна бесіда про життя та творчість видатного українського письменника. А книга «Загадка старого клоуна» надихнула учасників клубу виготовити веселого, кмітливого, симпатичного клоуна Чака. У подарунок наші друзі отримали не тільки поробку з паперу, а й інформаційний буклет смішних цитат з книги Всеволода Нестайка «Тореодори з Васюківки», виготовлений до ювілею письменника працівниками бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар