суботу, 15 лютого 2020 р.

Ти - вічний біль, Афганістан.

15 лютого на державному рівні українська спільнота відзначає День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 31 рік тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу. Офіційно афганська війна 1979–1989 років тривала 9 років, 1 місяць і 19 днів і належить до тих подій 20-го століття, які ще не знайшли свого повного та об’єктивного висвітлення та аналізу. Вона залишається «білою плямою» новітньої історії. Афганська війна жорстоко зачепила всіх її учасників, і особливо їх сім’ї. Це незагоєна рана, невідступний біль. 

До вшанування цієї трагічної дати в історії нашого народу бібліотека-філія №2 підготувала тематичну полицю «Відлуння афганської війни», яка складається з книг про війну в Афганістані та події того часу. До уваги відвідувачів Центральної міської бібліотеки було розгорнуто книжкову виставку-пам'ять «Афганістан: правда крізь роки». На виставці представлені книги про війну в Афганістані, фотографії учасників бойових дій – наших земляків.

11 лютого до 31-ї річниці виведення радянських військ з Республіки Афганістан в бібліотеці-філії №1 було створено виставку-реквієм «Час і досі не загоїв рану — цей одвічний біль Афганістану». На виставці представлено матеріал, який висвітлює події світової історії, афганську війну, яка і по сьогодні болить нашим землякам воїнам-інтернаціоналістам, які брати участь у тих страшних подіях.

13 лютого в Білицькій бібліотеці-філії №4 відбулася презентація книжкової виставки «Згадай, Афганістан, синів полеглих України». До уваги відвідувачів бібліотеки було представлено книги та періодичні  видання про війну в Афганістані, фотографії учасників бойових дій – наших земляків, що загинули на Афганській землі, статті із місцевих газет. Мешканці міста мають можливість ознайомитися з літературою, у матеріалах якої висвітлюються вищезгадані події. З 1979 до 1989 року, близько ста п'ятдесяти тисяч українців пройшли через горнило "афганської війни". 290 українців не повернулися з Афганістану, 62 - вважаються зниклими безвісти або потрапили в полон. Отримали поранення більш ніж 8 тисяч українців, 4 687 з них повернулися до рідних домівок інвалідами. На представлених матеріалах спогади афганців, проблеми фізичної та моральної реабілітації воїнів, поеми та вірші, присвячені подіям Афганської війни. Це розповіді про те, що людина робить на війні і що війна робить з людиною.


13 лютого бібліотека-філія №1 відкрила свої двері журналістам телеканалу «Орбіта» для фільмування сюжету присвяченому 31-й річниці виводу радянських військ із Республіки Афганістан. Героями сюжету стали наші земляки Валерій Урядін та Валерій Дарноступ — воїни-інтернаціоналісти, які проходили строкову службу у період з 1986р. по 1989р. Багато цікавих та страшних речей розповіли наші гості. Особливо запам'ятався перший бій з душманами, адже саме тоді й відбулося у наших героїв переосмислення, по іншому вони почали дивитися на життя, по іншому стали обирати друзів, бо саме завдяки людям, які були поруч вони повернулися додому живими. Пройшовши пекло війни не зневірилися в людях, а навпаки зрозуміли, що найбільша цінність то людське життя. Пропрацювавши шахтарям, а тепер вже почесні пенсіонери вони залишаються життєрадісними красивими людьми, які цінують своїх братів афганців, бо братство яке зародилося на війні пов'язує людей на усе життя.

Афганська кампанія залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків. До цієї дати дитяча бібліотека підготувала віртуальну презентацію "Уклін живим - полеглим слава".


Афганістан болить, але все ж треба пам'ятати, щоб достойно виховати молоде покоління у вірності рідній землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар