четвер, 21 лютого 2019 р.

До дня вшанування Героїв Небесної Сотні

До дня вшанування Героїв Небесної Сотні, який відзначається 20 лютого, Центральна міська бібліотека м. Добропілля підготувала патріотичну полицю «Герої небесної сотні на лінії вогню». Документи, які представлені на патріотичній полиці розкривають хроніку історичних подій зими 2013-2014 років, імена героїв «Небесної Сотні», кращі світлини Революції і мистецтво Майдану.
День Героїв Небесної Сотні – це свято мужності українського народу, це день свободи та рівноправ’я, день боротьби за краще майбутнє! Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!»
9 лютого в Білозерському ОКЦ вихованці колективу сценічної майстерності "Витівники" перегорнули чергову сторінку відео-хрестоматії "Цей день в історії України", аби пригадати передподії та наслідки кривавої бійні на Майдані. Захід пройшов спільно з колективом  бібліотеки-філії № 2, в рамках програми "ШАГ" (Школа Активного Громадянина).
Історія революцій гідності, фотодокументи, статті з періодичних видань надрукованих під час тих подій, художнє відображення боротьби за національну гідність у творах письменників – все це пропонувалося відвідувачам бібліотеки-філії № 3  на виставці «Їх всіх уже зустріли небеса». Для учнів ЗОШ № 16 відбулася година пам’яті, на якій бібліотекарки презентували підліткам книги сучасних українських письменників, котрі оспівували гідність української нації, як-от Марія Матіос в книжці «Приватний щоденник», мабуть, найочікуваніша книжка– про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і триває до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан, змінила війна... А ще – свої історії «про конкретні битви за дуже конкретних людей».
13 лютого в читальному залі  бібліотеки-філії № 4 відбулося вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та нашого  земляка-героя Володимира Наумова, які віддали своє життя за рідну землю, за Україну. Їм, мужнім, незламним українцям та їхнім побратимам, чиї душі на небесах, був присвячений патріотичний урок «Наші герої не вмирають».
Бібліотекар  нагадала присутнім на заході, учням 10 класу  ЗОШ №10, про те, що минає  п’ята річниця від тих трагічних подій на Майдані, коли відійшли у вічність найкращі люди України, люди високого духу.
До дня вшанування трагічних подій на Майдані 13-20 лютого  2014 року в читальному залі  бібліотеки організована книжково-ілюстративна виставка «Пам’яті героїв Небесної Сотні». Користувачі можуть ознайомитися з літературою, яка представлена на виставці:  Україна на шляху до Європи, статті з періодичних видань: Урядовий кур’єр, Новий шлях, фотографії  загиблих героїв.
Учні 1 класу ЗОШ №10  подивилися відео перегляд «Пам'ять Небесній Сотні». Для учнів 3-А класу ЗОШ №10 бібліотекарі провели патріотичну хвилину «На варті наших душ Небесна Сотня».
19 лютого у стінах дитячої бібліотеки- філії №5 була презентована виставка-усний журнал, присвячена дню вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні "Вони вмирали за нашу свободу..."
Разом з користувачами бібліотекарі згадували страшні події того часу та тих юнаків і дівчат, чоловіків та жінок, що полягли у сутичках, у боротьбі за волю та кращу долю для України. Тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів. Серед них - науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. "Небесна сотня" своїм життям викупила свободу для мільйонів українців і надала шанс збудувати нову демократичну правову державу.

Немає коментарів:

Дописати коментар