четвер, 21 лютого 2019 р.

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

До Дня рідної мови в Добропільській центральній міській бібліотеці підготовлено добірку цікавих фактів про українську мову.


22 лютого завітали до Центральної міської бібліотеки відвідувачі Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю. Бібліотекарі підготували цікаву розповідь про святкування Міжнародного дня рідної мови. Гості уважно слухали оповідання "Як ростуть слова" Лесі Мовчун, а потім згадували найприємніші у світі слова. Саме оповідання і надихнуло створити анімацію в якій слова асоціюються з квітами. Відвідувачі погодилися з тим, що про свій квітник потрібно дбати і берегти.

До Міжнародного дня рідної мови протягом лютого, в читальному залі бібліотеки-філії №1  розташована книжково-ілюстративна виставка «Цвіти і сяй, моя державна...».
Створення виставки  спрямовано на забезпечення користувачів інформацією про шлях становлення української мови, прищеплення і розвиток почуття патріотизму, національної гордості за мову, за тих, хто передав нам у спадок цей неоціненний скарб.
В бібліотеці-філії № 2 працівники акцентували увагу на свято, яке відзначається 21 лютого спілкувалися з відвідувачами українською, закликаючи любити та цінувати рідну мову.
В бібліотеці-філії № 3 була презентована тематична книжкова виставка «Літературна спадщина», для користувачів різних вікових категорій.
Читачі в бібліотеці змогли привітати один  одного зі святом мови, познайомитися з новими книгами українських поетів та письменників  кращими зразками вітчизняної літератури.  Біля виставки пройшла пізнавальна бесіда, огляди та перегляди літератури. Тематика виставки допомагає виховувати почуття любові до рідної мови, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу.

Напередодні свята в читальному залі  Білицької бібліотеки-філії № 4 експонована книжкова виставка «Барви рідного слова», на якій представлені книги  з мовознавства,сучасної літературної мови, універсальні довідники з ділових паперів , які стануть у нагоді школярам, студентам, вчителям української мови та всім відвідувачам, які бажають краще вивчити рідну мову.  21 лютого працівники бібліотеки  разом з  учнями  3- Б класу ЗОШ №10  провели мовний калейдоскоп «Чаруймось мовними скарбами».
На школярів чекали багато цікавих  мовних завдань та конкурсів : «Далі… далі…», «Відгадай»,  «Додай слово», "Складовий аукціон», «Мовна плутанина». Особливо  дітям сподобався інтелектуальний конкурс «Ерудит». На заході школярі продемонстрували свої знання та вміння у грі, що дуже важливо для дітей молодшого шкільного віку.
У рідному слові початок усіх початків людського життя. Пам’ятаємо завжди про це, бережімо, плекаймо, збагачуймо, примножуймо красу рідної мови!

Немає коментарів:

Дописати коментар