четвер, 10 травня 2018 р.

Відзначення Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в бібліотеках Добропільської міської ЦБС

З метою гідного вшанування подвигу українського народу в Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни, в бібліотеках Добропільській міській ЦБС проведено цикл заходів.
8 травня в читальному залі Центральної міської бібліотеки для учнів 4-А класу НВК №7 пройшла історична година «Мрію, щоб світ був з війною не знайомий». А 10 травня в гості до бібліотеки на урочистий захід «Війна пройшла, а пам'ять залишається», завітали учні 6 класу ЗОШ №6.
Бібліотекарі розповіли дітворі про подвиг українського народу, його визначний внесок у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні. Зважаючи на юний вік учасників, бібліотекарі зробили акцент на розповіді про дітей-героїв війни, їх подвиги. Підкреслили, що діти були такими ж школярами, як і присутні, і в страшні для країни часи, жертвуючи своїм життя, захищали Батьківщину.

А з метою привернення уваги користувачів до друкованих видань, що містяться в фонді бібліотеки і розкривають тему Другої світової війни, в читальному залі було експоновано виставку «Пам’ятаємо, щоб жити». Розділ виставки «Стежками спогадів і болю» висвітлює події Другої світової війни в Україні, а розділ «Ми пам’ятаємо, ми пишаємось» дає змогу читачам дізнатись про Донеччину в період війни та імена героїв-краян, що захищали Донеччину від фашизму.
6 травня в бібліотеці-філії № 2 відбулася зустріч з молоддю Білозерського ОКЦ в рамках сторітелінгу "Маленькі герої великої війни". Юні вихованці гуртка сценічної майстерності "Витівники" дізнались про долю своїх ровесників у роки Другої Світової війни. Вони почули розповіді героїв війни з телеекрану і книжок, побачили документальні підтвердження їхніх подвигів, пережили ті емоції, які переживали юні борці за свободу та мир.
В бібліотеці – філії № 3 була презентовано тематичну книжкову виставку «Макової долі дорога», для широкого кола відвідувачів. Мета виставки – ознайомити читачів з творами на тему Великої Вітчизняної війни, зацікавити новими виданнями та маловідомими документами очевидців тих страшних часів.
Україна розпочала нову традицію вшанування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Символом вшанування – є червоний мак, як кривавий слід від кулі. Гасло: «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо.» Книги, альбоми, газетно-журнальні статті, представлені на експозиції, допомагали більше дізнатися про боротьбу нашого народу проти фашизму та вшанувати пам’ять наших дідів та прадідів. В цьому році бібліотекарі провели пошуково – дослідницьку роботу в рамках якої проводився опрос серед мешканців селища Новодонецьке, в результаті був зібраний матеріал про спогади учасників тих подій. Найбільш вразила розповідь учасника подій німецького гетто, який протягом німецької окупації рятував єврейську родину. Стаття з інтерв’ю була надрукована в місцевій газеті «Новий шлях».

 В бібліотеці – філії №4 Добропільської міської ЦБС до травневих подій були проведені голосні читання «Подвигу й мужності слава і честь» для учнів 4-А та 4-Б  класів ЗОШ №10.
Діти читали оповідання  Євгена Гуцало «Діти війни». Потім відбулося обговорення твору. Школярі співчували героям оповідання, особливо Хариті. Їм дуже хотілося, щоб поштар не приносив їй страшну звістку - похоронку на батька.
Читали діти  й уривки творів  інших авторів: С.Алексєєва «Два подвиги», В. Воскобойникова  «900 днів мужності»,  А. Митяєва «Шостий – неповний», Ю. Стрехніна «Фортеця чорноморців»  та вірші про воєнні роки Л.Костенко «Мій перший вірш написаний в окопі», Г. Чубач «Дитинства спогади болючі», Ю. Петренка «Тривога».
Напередодні свята Перемоги працівники бібліотеки завітали в Білицький будинок – інтернат  для людей похилого віку та інвалідів  на свято «Будь славен, день святої Перемоги» з бібліографічним оглядом біля книжкової  виставки «Війна у серці, в пам’яті,  в книжках». Вони привітали ветеранів зі святом Перемоги, побажали здоров’я, добра та мирного неба, а також на згадку про зустріч подарували мешканцям будинку - інтернату книжки.
          В дитячій бібліотеці-філії № 5 було організовано перегляд видань «Хай буде мир, хай більше не горить у пеклі війн життя твоє, людино!». Маленькі відвідувачі філії звертали увагу на вічний вогонь, макет якого був створений працівниками бібліотеки; слухали розповідь про подвиг народу, який переміг жахливі випробування війною, дивилися мультфільм про ті далекі події.     


Немає коментарів:

Дописати коментар