середу, 29 листопада 2017 р.

Система підвищення професійної компетентності бібліотечних працівників Добропільської міської ЦБС

Престиж бібліотечних закладів Добропільської міської ЦБС  багато в чому залежить від рівня професійної майстерності співробітників. Всі працівники системи розуміють що безперервна бібліотечна освіта є шляхом до справжнього професіоналізму. Сучасні вимоги до роботи бібліотекаря швидко змінюються і ускладнюються, тим самим посилюється значущість і методичної служби. Працівники методико-бібліографічного відділу приділяють велику увагу методичному забезпеченню заходів з підвищення кваліфікації, що проводяться в рамках ЦБС. Електронною поштою надсилаються різноманітні методичні матеріали: зразки положень про різні види бібліотечної діяльності, посилання на сайти Інтернет, що вміщують корисну для бібліотекарів інформацію.
На методичному блозі можна знайти всі законодавчі та нормативні документи, що стосуються розвитку бібліотечної галузі, посилання на фахову пресу та бібліотечні сайти та блоги. Методичним відділом проводиться систематичне інформування, спрямоване на своєчасну та повну бібліографічну і фактографічну інформацію бібліотекарів на базі методичного моніторингу про досягнення сучасної бібліотечної теорії і практики, про все нове, що з’явилося в бібліотечній справі.
МБВ Добропільської ЦБС щорічно формує план постійного навчання та підвищення кваліфікації для працівників ЦБС.

Однією з найбільш розповсюджених традиційних форм підвищення компетентності залишаються  семінари. В 2017 році для працівників ЦБС організовано та проведено:
Організовані заходи забезпечують стабільне підвищення професійного кругозору та розвиток необхідних навичок і знань, формуючи границі професійної сфери. 
Фахівці Добропільської міської ЦБС постійно підтримують комунікативно-професійні зв'язки. Для їх налагодження беруться до уваги певні особливості: професійне спілкування та саморозвиток, зміну усвідомлення, мотивацію, інтереси. Фахові контакти сприяють твор­чому розвитку, надають можливість детальніше вивчити проблеми бібліотек, налагодити нові комунікації. 
Бібліо­течний колектив Добропільської міської ЦБС налаштований на інновації, і конструктивні зміни. Для швидкого професійного спілкування, взаємообміну інформацією, ідеями та налагодженню взаємопорозуміння в МБВ використовують Skype — безкоштовну програму, перевагами  якою є декілька незамінних функцій таких як, можливість бачити один одного та створювати відеоконференції - в режимі реального часу спілкуватися відразу з декількома людьми. В 2017 році методико-бібліографічний відділом організовано та проведено 12 скайп-конференцій. Теми для віртуальних профзустрічей були найрізноманітніші, але найчастіше вирішувалися актуальні професійні питання. За допомогою скайп-зв'язку фахівці МБВ також надавали протягом року дистанційні консультації та  практичні поради.
Завдяки інноваційним технологіям  існують нові можливості обміну досвідом між бібліотеками, в тому числі бібліотеками України. В квітні 2017 році працівники Добропільської міської ЦБС прийняли участь у вебінарі "Бібліотека, як складова туристичного простору", організатором якого виступила Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва. Бібліотечні фахівці з різних куточків України ділилися досвідом роботи з даної теми.

Однією з сучасних і ефективних форм підвищення кваліфікації є проведення Конкурсів професійної майстерності, а також Конкурсів з різних напрямів діяльності бібліотек, що стимулюють творчу і професійну активність бібліотекарів. 
В 2017 році в Добропільській міській ЦБС був об'явлений конкурс веб-сайтів серед бібліотек системи. Мета конкурсу – мотивація бібліотекарів до використання у роботі інноваційних технологій (у тому числі дистанційного та змішаного обслуговування користувачів) і нового рівня комунікацій з читацькою громадою. 
Компетентне журі, до складу якого входили незалежні фахівці, зі значним досвідом у веденні веб-сайтів, дали об’єктивну оцінку та визначили переможцем сайт бібліотеки-філії № 2. Члени журі звернули увагу на те, що бібліотечні сайти все більше відображають масову роботу бібліотеки, і на цьому фоні дещо втрачається саме фахова направленість. Користувачі хочуть бачити більше інформації про книги, рецензії, рекомендації тощо. Всі зауваження прийнято до уваги та намічена робота на їх усунення. Переможці міського конкурсу веб-сайтів – колектив бібліотеки-філії № 2 (м. Білозерське) отримали цінний подарунок та грамоту.
Досвід проведення конкурсів переконливо свідчить, що такі заходи надзвичайно ефективні, адже спонукають до творчості, неординарного і неформального ставлення до бібліотечної професії.
Важливою складовою системи підвищення фахового рівня бібліотекарів є виїзні заходи, які спрямовані  на удосконалення та поглиблення знань, умінь та навичок та забезпечують безперервну професійну освіту.





Немає коментарів:

Дописати коментар