суботу, 25 листопада 2017 р.

“З присвятою замордованим голодом…”

Історія українського народу багата на трагічні події. Але голодомор 1932-1933 років посідає особливе місце. Це найстрашніша трагедія в історії людства, від якої в коротких час загинули мільйони людей. В цьому році День пам'яті жертв Голодомору встановлено 25 листопада. До цієї дати в залі в центральній міській бібліотеці створена виставка-спомин «Землі моєї скорботні роки».
В бібліотеці-філії № 1 у відділі абонементу організовано виставка "Україна пам'ятає, світ визнає". 
25 жовтня в бібліотеці-філії № 2 вшанували страшну дату годиною пам'яті "Чорним болем пече серце". Вихованці дизайн-студії "Сувенір" ознайомились з тематичною полицею, переглянули відеоролик про події 1932-33 років та запалили свічки пам'яті як символ скорботи про мільйони загублених душ.


24 листопада напередодні Дня пам’яті жертв Голодомору в бібліотеці – філії № 3, відбулася презентація книжкової виставки «Знати – щоб не повторяти». Біля виставки бібліотекар провела інформаційну годину, та ознайомила присутніх з книжковими, періодичними виданнями, інформацією з тематичної теки, де зібраний матеріал минулих літ, який відображає свідчення та документи тих часів. Бібліотекар запропонувала учням скористуватися бібліографічним покажчиком «Український голокост: погляд із сьогодення», який інформує про книги, брошури, статті з періодичних видань, які висвітлюють найжорстокішу трагедію українства. Наприкінці присутнім було запропоновано переглянути відео презентацію "Жнива скорботи"
23 листопада у кімнаті школяра на базі ЗОШ № 17 для вихованців бібліотекарі  бібліотеки-філії № 3 підготували ознайомлення з презентацією видань, присвячених пам’яті жертвам голодомору. «Це була трагедія української нації» – таку лаконічну й промовисту до сліз назву цій книжковій викладці дали діти, учні школи.
Книжкова виставка – факт «Голодомор мовою документів», презентована в бібліотеці-філії № 4, відкрила свої знання та офіційні документи для учнів 4-го класу. Листопад має властивість нагадувати про важкі, а то й неможливі сторінки української історії. Серце пече, випікає цифри українців, що полягли не від куль чи хвороб, а від голоду. Але правда важливіша від прикрашеної неправди. Від дітей було багато запитань: «А чому не було їжі?», «Як це – їжу відбирали?», «А чому не можна було купити хліба?» На всі питання були отримані відповіді від бібліотекарів, огляд літератури допоміг у цій справі. Особливо привернула увагу дітей до себе книга від Українського Інституту Національної Пам’яті «Голодомор. Геноцид українського народу 1932 – 1933» київського видавництва імені Олени Теліги. Красномовно звучали ілюстрації та фотографії книги, записані свідчення очевидців.
24 листопада для користувачів дитячої бібліотеки-філії було організовано викладку матеріалів «Схилимо голову в скорботі». Відвідувачі інтернет-центру мали змогу переглянути матеріали викладки, а також подивитися документальні фільми про гіркі сторінки історії нашої Батьківщини.
Основна мета заходів, що провели бібліотеки до цієї трагічної дати - формувати історичну пам’ять громади про трагічні сторінки історії голодомору на Україні, ознайомлювати з трагічним минулим нашого народу; вчити бережно ставитися до історії своєї країни, розкривати її як білі, так і чорні сторінки; виховувати здатність кожної людини на скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів співвітчизників.

Немає коментарів:

Дописати коментар