середу, 10 травня 2017 р.

Дні пам'яті та примирення в бібліотеках Добропільської міської ЦБС

День пам’яті та примирення спонукає шукати відповіді усіх зацікавлених долею своєї держави. Чи можливо пірнути у пастку часу, осягнути розумом події Другої світової війни, у якій було задіяно 80 відсотків людства, і спокійно спати? Неможливо. 
Метою заходів в бібліотеках Добропільської міської ЦБС, присвячених подіям та датам війни, було ознайомлення з історією, виховання любові до рідного краю, відповідальності за майбутнє, власне і чуже життя, вміння аналізувати історичні факти та дошукуватися першоджерела в уточненні наданих фактів, сприяння формуванню громадянської свідомості та популяризація документальної, художньої літератури за даною темою.
Бібліотекарі відділу обслуговування ЦМБ підготували годину пам’яті «У вогні палала рідна Україна».
На захід завітали учні 3 – А класу НВК № 7 у супроводі свого класного керівника Лейбою В.П. Діти з цікавістю слухали розповіді бібліотекарів про героїчний подвиг, незламну мужність та тяжкі страждання нашого народу. А яке ж було здивування дітвори, коли вони дізналися, що в боротьбі за перемогу брали участь не тільки люди, а ще й тварини, а саме собаки та кішки. Дізналися школярі про те, що під час війни, собаки були санітарами, диверсантами, підривниками танків, зв’язківцями, розвідниками. Саме собаки виконували бойові завдання там, де були не в змозі впоратися люди. Наостанок діти переглянули відео «Собаки на фронті», що містить документальні кадри.
Все далі в історію відходять грізні і важкі роки Другої світової  війни, але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував своєї крові, свого життя за наше сьогодення.
4 травня 2017 року в бібліотеці-філії №1 бібліотекарі провели святкову зустріч з людьми похилого віку, присвячену величайшему святу - Дня Перемоги над фашизмом! "Память вічно жива"- таку назву мав захід, на якому було дуже багато спогадів, роздумів, навіть сліз. Також на заході було трансльовано короткометражний фільм "Здравствуй, малыш!".
З 4 травня в читальній залі бібліотеки-філії№2 експонується виставка-інсталяція «Пам'ять нетлінна». Книги представлені на експозиції, допоможуть більше дізнатися про боротьбу нашого народу, якою ціною українському народу дісталася Перемога. Біля виставки бібліотекарі проводять з користувачами бесіди, інформхвилини.
Напередодні свята, 5 травня, в бібліотеці-філії№2 пройшов урок пам’яті «Дитинство під знаком війни», на який запросили Безух В.М. (дитина війни) та учнів 7 класу ЗОШ № 13. Урок розпочався із вступного слова бібліотекаря Кіріллової М.М. Вона наголосила на великому історичному значенні святкування 8 травня – Дня пам’яті та примирення і 9 травня – Дня перемоги над фашизмом, що тема війни зараз більш ніж актуальна в світі і окремою сторінкою хочеться виділити полонене дитинство.
Запрошена гостя Валентина Миколаївна розповіла про своє дитинство в полоні і юність в повоєнні роки. Також діти прослухали розповідь як Валентина Миколаївна у складі групи малолітніх в’язнів фашистських концтаборів побувала в Гамбурзі (Німеччина), безпосередньо на місці колишнього військового заводу, де пройшло її дитинство.

На закінчення зустрічі ведуча сказала: «Мільйони людей забрала Друга Світова війна. Смерть однієї людини - це трагедія. А коли мільйони... Загиблим не болить. У живих продовжують кровоточити рани: у ветеранів, які втратили своїх друзів-однополчан, рідних і близьких, душі, які простріляні похоронками, у рано посивілих дітей війни, які не побачили своїх батьків і пережили пекло окупації але ми повинні пам’ятати і шанувати всіх, хто подарував нам мирне небо».
Напередодні Дня Перемоги в кімнаті школяра «Орлятко» бібліотекарі бібліотеки-філії № 3 провели майстер-клас по виготовленню паперових маків. «Макової доля дорога» таку назву мала книжкова виставка, що діяла на абонементі. Матеріали представлені на виставці – це історія життя та ратних подвигів і вчинків тих хто воював на фронтах війни, хто працював у тилу для фронту й перемоги, хто підіймав і відроджував країну, - це неперевершений взірець служіння своєму народові. Виставка містила атрибутику військового часу, а також символ скорботи – червоні маки, фотоілюстрації воєнних часів та добірку художніх творів, в яких змальовується образ воїна – визволителя, воїна – захисника, воїна – переможця.

Книжкова виставка «Не згасне пам’яті свіча», організована бібліотекарями бібліотеки-філії № 4 на дитячому абонементі, знайомить читачів широкого кола з книгами, що змальовують боротьбу народу з нацистськими загарбниками у цілому світі й у рідному краї. Для учнів середнього шкільного віку був проведений меморіальний урок «Україна у Другій світовій війні».


Для учнів молодшого шкільного віку були проведені голосні читання «І пам'ять про війну нам книга оживляє». Діти швиденько зв’язали події тих часів з подіями на сході нашої України. Вони активно обговорювали прочитане, проводили паралелі та робили висновки.



Інформаційна година «Повернені багатства України» для юнацтва надали інформацію про виникнення нового символу пам’яті жертв Другої світової війни («Маки червоні – кров загиблих на війні…»), про початок глобального військового конфлікту в історії Землі, про статистичні дані, про наслідки війни для України, про значення процесу реституції – повернення культурних цінностей – для країн, яким нав’язується, або якими підтримується війна. «Мамо, я живий, лише закриті очі…» - хвилиною мовчання віддали дань тим, хто не повернувся з війни. Можна розмовляти різними мовами і не завжди розуміти одне одного, але спільна ця одна хвилина єднає дух суспільства, коли серця б’ються в тиші в унісон, а полум’я свічки очищує думки.
5 травня бібліотекарі бібліотеки-філії № 4 завітали до Білицького будинку - інтернату для інвалідів та людей похилого віку на свято «Весна Перемоги», присвячене Дню пам’яті та примирення. Бібліотекарі підготували бібліографічний огляд літератури «Книги, обпалені війною».
Друга світова війна залишила глибокі рани у серцях тих, хто вижив протягом 1939 – 1945р. Серед підопічних інтернату ветеранів чимало.

В цьому році Дитяча бібліотека м. Добропілля підготувала для своїх користувачів виставку-експозицію, присвячену загиблим дітям в роки Великої Вітчизняної війни. Вона називається «Дитинство, опалене війною». На ній зібрані матеріали і видання, які розповідають про великий подвиг маленьких дітей. Вірші, оповідання, романи – всі книги присвячені молодому поколінню, яке віддало своє життя за щастя та свободу свого народу.
Цією виставкою бібліотекарі намагалися донести до користувачів всю трагедію молодого покоління 40-х років, які вижили у ті страшні роки.

Висновком проведених заходів для бібліотекарів, стало розуміння, що відвідувачі цікавляться темою Другої світової війни, мають свої погляди на події, з болем оцінюють людські втрати, співпереживають про повернення культурної спадщини, зниклої за роки війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар