четвер, 11 травня 2017 р.

Дні сталої енергії в бібліотеках Добропільської міської ЦБС

Зростання тарифів змушує українців серйозно замислитися над питанням енергозбереження та енергоефективності власного житла. Бібліотеки Добропільської міської ЦБС активно долучилися до інформування населення в напрямку енергозбереження. Вже котрий рік поспіль в Центральній міській бібліотеці діє збір відпрацьованих батарейок та акумуляторів. Гаслом цього збору є вислів "Не викидай батарейку - врятуй їжачка".
Кожна людина за своє життя хоча б раз користувався гальванічними елементами живлення (AA, R6, LR6, 316, А316, Mignon, Stilo), в просторіччі «пальчиковими батарейками». Вони використовуються в системі сигналізації, ліхтарях, годиннику, калькуляторах, аудиосистемах, іграшках, радіо, автоустаткування, пультах дистанційного управління. Ні для кого не секрет, що батарейки відносяться до числа найбільш токсичних і небезпечних предметів: одна батарея стандарту АА може забруднити до 20 квадратних метрів ґрунту. Ця площа може служити місцем проживання двох кротів, безлічі дощових черв'яків, які беруть участь в переробці грунту, або ... одного їжачка. Вміщені в батарейках шкідливі речовини: лугу, свинець, кадмій, цинк та інші спочатку потрапляють в ґрунт, ґрунтові води і річки, потім - в рослини і тварин, і, можливо, можуть потрапити і в організм людини. Тому в усьому цивілізованому світі відпрацьовані батарейки збирають і утилізують окремо від побутового сміття. Жителі нашого міста, не маючи спеціалізованого місця прийому відпрацьованих батарейок, мають можливість принести їх до бібліотеки.
Багато цікавої інформації розповіли користувачам фахівці Центральної бібліотеки на уроці бережливості - «Споживаємо та витрачаємо енергію з розумом», який відбувся в бібліотеці 11 травня. Як бути економним та розумним господарем в своєму будинку? Як правильно розпоряджатися ресурсами? Що таке чиста енергія і які вона має переваги?  На ці питання шукали відповіді разом з бібліотекарями користувачі. 
До уваги відвідувачів Центральної міської бібліотеки презентовано книжкову виставку з екологічної тематики "Це земля - твоя і моя", яка наштовхує на  філософські роздуми про те, що ж залишить наше покоління після себе на нашій зеленій планеті?
Не дивлячись на те, що зберігання енергії дещо тема доросла, Дитяча бібліотека-філія № 5 активно долучилася до проведення днів сталої енергії в нашому місті. У нагоді стали матеріали, які предоставили фахівці економічного відділу виконкому Добропільської міської ради. Їх презентували бібліотекарі всім відвідувачам нашої філії. 
Для маленьких користувачів Дитячої бібліотеки 11 травня було організовано і проведено бесіду «Поняття про збереження тепла та електроенергії у побуті». На меті бесіди стояло питання пояснити природознавчу задачу бережливого використання електроенергії, знайомство з поняттям сталої енергії. А також бібліотекарям необхідно було взнати власну думку дітей щодо збереження електроенергії у побуті. Цікавою стала вікторина «Звідки в будинок приходять світло та енергія», з якою відвідувачі впорались швидко та якісно. Дітям потрібно було назвати по картинці електро-прилади, звідки до них приходить енергія. Потім для учасників заходу було запропоновано розв'язати природознавчу задачу по збереженню електроенергії вдома. 

Немає коментарів:

Дописати коментар