середу, 17 травня 2017 р.

20 травня - день Європи в Україні

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
Багаторічній досвід організації Дня Європи в Україні вказує на те, що цей День поступово стає справою державного значення і відіграє непересічну роль у формуванні громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в європейській сім’ї народів.
До святкування цієї події в Дитячій бібліотеці-філії №5 організовано виставку - кросворд «Привіт, Євро світ!». Бібліотекарі з креативом підійшли до оформлення виставки. До кожної країни, яка входить до складу Євросоюзу, було зроблено маленький прапор і виставлено книгу, де є матеріал про найцікавіші факти. До прапорця прикріплено завдання про країну: або потрібно назвати значущу подію, найвідомішу пам’ятку, страву, яка готується в країні або інше.
До презентації виставки входить проведення відео-обзору «Привіт, Євро світ!» та вікторина «Подорожуємо Європою».

В бібліотеці-філії №1 пройшла бесіда під назвою "Історія Європейського Союзу", присвячена Дню Європи. Участники, службовці інспекції, приняли участь в обговоренні заснування Європи, згадали французьського міністра Роберта Шумана, адже саме йому належить ідея об'єднаної Європи. Також було згадано як було підписано важливу угоду - Маастрихстський договір. Не забули згадати про Лісабонський договір: щоб Європейський Союз міг функціонувати й надалі.
В бібліотеці-філії №3 на абонементі презентовано книжкову виставку для широкого кола користувачів «Крокуємо літературною Європою»,  яка знайомить читачів з країнами Європи, традиціями європейських народів. Кожна поличка представляє письменників окремих країн - Великобританії, Франції, Італії та Німеччини. «Згода в різноманітті» - офіційний девіз Європейського Союзу. Згідно європейської комісії девіз означає, що європейці єдині у спільній роботі на благо миру, процвітання, і що безліч різних культур, традицій та мов Європи є позитивним фактором для цього континенту. 



В читальному залі Добропільської міської бібліотеки в рамках дії Європункту презентована тематична книжкова виставка «Ми і Європа – дорога назустріч». 
Виставка складається з трьох розділів. В першому розділі «Європа – спільний дім» представлена література, що містить інформацію про вибори в Європейському Союзі, про партнерство ЄС та України, Конституція об’єднаної Європи, співробітництво у сфері вищої освіти тощо. В другому розділі «Шедеври літературної Європи» експонуються твори класиків світової літератури. Для тих, хто прагне вдосконалити своє володіння іноземними мовами або тільки починає їх вивчення допоможе література, що представлена у третьому розділі «Знання мов – ключ до успіху».
Святкування Дня Європи в Україні доводить, що українці підтверджують наявність європейських цінностей у наших серцях. Взагалі цінність, за Академічним тлумачним словником, - це те, що має певну матеріальну або духовну вартість. Життя має цінність? Так! Добро до інших? Так! Повага до досвіду? Так! Дружба, гідність, щастя, національні здобутки? Так! Так! Так!
Представлена у бібліотеці – філії № 4 книжкова виставка «Україна на шляху до Європи» ознайомить відвідувачів із літературним надбанням країн Європейського Союзу, тематична папка «Європейські барви» надасть інформацію про історію створення Союзу, про країни, що входять до його складу, серія книг «Невідома Україна» надасть змогу читачеві оцінити значення нашої країни у європейській спільноті.
Віночок з яскравими стрічками та кукли - мотанки «День – Ніч» налаштовують на позитивне сприйняття нашої культури, яку творив народ. 

Україна йде до Європи, а бібліотеки повинні йти попереду цього процесу, змінюючись та відповідаючи тим вимогам суспільства, які ставить перед нами сьогодення.
Запропонований відео-ролик має на меті продемонструвати громадянам України, що таке Європейська ідея та пояснити, що Європа - це не тільки географія, це також ідея та інструменти, що її реалізують (гідне правосуддя, вільні медіа, соціальні можливості, чесні суди тощо), а також про цікаві факти які стосуються країн ЄС.

Немає коментарів:

Дописати коментар