вівторок, 26 квітня 2016 р.

26 квітня 2016 року - 30 років з Дня Чорнобильської катастрофи

До сумної "чорної" дати - Дня Чорнобильської трагедії, в бібліотеках Добропільської ЦБС підготовлено та проведено цикл заходів.
У 2016-му виповнилося 30 років з дня, що перевернув наші уявлення про «мирний атом». 26 квітня сталася найпотужніша за всю історію атомної енергетики аварія на АЕС.
Тепер про українське місто Чорнобиль знає увесь світ. Як і про те, які мужність і героїзм виявили ліквідатори, які протягом кількох місяців намагалися мінімізувати наслідки вибуху на 4-му реакторі.
«Зона національної трагедії» – таку назву носить книжкова виставка-реквієм, розгорнута у читальному залі Добропільської ЦМБ. Так, Чорнобиль став і справді загальнонаціональним лихом України, таким, яке пройшло крізь серце кожного жителя.
«Пропусти Чорнобиль крізь серце» – таку назву має перший розділ, у якому читачі можуть знайти літературу, присвячену подіям тридцятирічної давнини. Яка дасть відповіді на запитання як і чому це сталося з нами, які уроки треба винести з тієї катастрофи і як будувати стосунки з атомною енергією далі.
Хто ж вони, перші? Про це можете довідатися з наступного розділу «Перші жертви радіаційного смерчу». Це працівники чергової зміни 4-го енергоблоку, які одразу кинулися до джерела вибуху і всі померли протягом кількох діб від променевої хвороби, це пожежники частини № 6, котрі намагалися загасити незрозуміле полум`я, а потім теж загинули від радіації. Їм присвоєно звання, посмертно вручено нагороди, але головне – вдячна пам`ять нащадків, усвідомлення того, що ці мужні люди здійснили справжній подвиг.
Чорнобиль – страшна рана на тілі України, яка болітиме ще довгі роки і десятиліття!
У 70-ті роки минулого сторіччя серед науковців набув поширення термін «космічний корабель Земля». Цей космічний корабель сьогодні нараховує понад 7 мільярдів осіб екіпажу, він добре відрегульований і налагоджений природою. Але ось вже кілька десятків років вчених і світову громадськість непокоять симптоми неблагополуччя у стосунках між людством і природою. Час бути мудрим - сьогодні. Завтра буде пізно, бо людина екологічно неосвічена може несвідомо ввести в дію такі природні механізми, які вже самі, без участі людини і всупереч їй, доведуть до кінця процеси деградації світу природи.
Один з таких механізмів був запущений 30 років тому, коли сталася найбільша техногенна катастрофа світу – аварія на Чорнобильській атомній станції, що стала загальнонаціональним лихом України. Тож екологічна тематика особливо актуальна для нашої країни.
На еко-диспут «Збережемо красу Землі для нащадків» до ЦМБ прийшли учні 9-А класу НВК №7 разом з класним керівником Тетяною Василівною Ясинською.
Зупинившись на глобальних екологічних проблемах, бібліотекарі перейшли до теми «мирного атому». Запрошений гість – Олена Сергіївна Кошелєва, заступник головного інженера з охорони навколишнього природного середовища ШУ «Добропільське», розповіла підліткам про причини, хід і наслідки Чорнобильської катастрофи, проілюструвавши свій виступ відеопрезентацією. Наступний крок – перегляд відеофільму «Чорнобиль. 3328». Хвилина за хвилиною міняли настрій глядачів. Налаштовані спочатку на нудну лекцію, юнаки і дівчата поступово змінювали свій настрій. Бо неможливо було залишитися байдужими до доль тих, хто врятував людство від невидимого ворога, отримавши таке опромінення, що титули «Ваша світлість» чи «Ваше сіятельство» набули буквального значення.
Фільм завершився – і в читальному залі панувала абсолютна тиша. Наступним кроком стало обговорення побаченого і почутого. Неквапно, по одному реченню, по репліці учні почали висловлюватися і формулювати свою думку. Висновок був одноголосним: людство має не допустити повторення такого кошмару, радіація більше не повинна забирати життя найкращих, найбільш сміливих, відважних, самовідданих, бо саме такі люди зупинили оскаженілий атом.
Прощаючись, дев`ятикласники запевнили колектив ЦМБ, що залюбки відвідуватимуть наші заходи в майбутньому.
http://dobro-biblio.ucoz.ru/publ/meroprijatija/zberezhemo_krasu_zemli_dlja_nashhadkiv/1-1-0-576 

До річниці Чорнобильської трагедії в бібліотеці-філії №1 для широкого кола читачів була розташована виставка-пам’ять «Як вічна рана, цей страшний Чорнобиль»
Про Чорнобильську катастрофу написано багато книг і статей. Коли б їх об'єднати, то вийшов би цілий літопис сумної події.
Література, яка була представлена на виставці – пам'ять –це документальні, публіцистичні і художні твори, фотоальбоми. На сторінках книг засвідчена біль утрат, гордість і вдячність усім тим, хто ризикуючи своїм здоров'ям і життям, брав участь в ліквідації наслідків аварії, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю. Кожен, хто переглянув цю виставку усвідомив, що Чорнобиль не має минулого часу і є болючою пересторогою для майбутніх поколінь.
На жаль не всі річниці в наших календарях відмічені червоним святковим кольором. А річниця, про яку йшлася мова 23 квітня на інформаційно-виховній годині "Чрнобиль не має минулого часу", взагалі не позначена в жодному календарі. Але лише тому, що відкарбована скорботою і болем у серцях декількох народів світу.
Захід пройшов в бібліотеці-філії № 2 для її молодших користувачів та для вихованців Білозерського ОКЦ. В ході зустрічі ведучі розповіли дітям про трагічні події того дня та слідуючих 30 років. Закріпили почуте відеороликами, які наглядно показали життя зруйнованих міст до трагедії, евакуацію місцевих жителів, кадри ліквідації та страшні наслідки для природи, людей та суспільства. Також присутні дорослі поділились своїми спогадами та враженнями про ті події, про те, як вони допомагали евакуйованим людям, як переживали те лихо з усією країною.
                                                
           


Підготували та проведи захід завідуюча бібліотеки-філії №2 Демчук Л.М. та культорганізатор Білозерського ОКЦ - Афонічева А.Л. 

Чи можливо спинити годинник життя? Чи важливо знати правду? Саме на такі питання знаходили відповідь бібліотекар Білицької міської бібліотеки-філії № 4 Піщенко Н.В., бібліотекар ДНЗ «Білицький професійний ліцей» Булатова О.Г. та заступник директора ліцею з виховної роботи Баркар В.І. Результат спільної праці над створенням заходу, присвяченому аварії на ЧАЕС, інформаційна година «Чорнобильські спогади», був запропонований ліцеїстам. Учні переглянули відеоролики «Ліквідатори», «Чорнобиль: як це було», «Голоси Чорнобиля», уважно усі разом роздивлялися мапу Чорнобильської області до та після аварії на екрані, робили висновки з почутого. Мельник Н.П. зачитала свій новий вірш, присвячений проблемам постчорнобильських років. Додатково бібліотекарями були висвітлені усі художні прозові та ліричні, документальні твори різних письменників, присвячені болючій темі, з книжкових виставок «Чорнобиль не має минулого» та «26 квітня – День Чорнобильської трагедії». Лунали вірші Л.Костенко, І.Драча, М.Сингаївського, до самого серця пропікали факти про «мирний атом». На завершення заходу Баркар В.І. підтвердила, що проведення заходів, присвячених «несвятковим» важким сторінкам історії України сприяють вихованню людяності та чутливості до біди, яку не завжди можна осягнути одразу. Запалена свічечка – символ пам’яті та пошани до ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС – на хвилину поєднала присутніх з тим днем, на хвилину освітила дорогу тим, хто вже ніколи не повернеться, для кого лічильник Гейгера «відтьохкав» своє. Але ми будемо пам’ятати, ми будемо нагадувати усім близьким про цю подію, ми будемо сподіватись… Не дзвони більше ніколи знову, Чорнобильський дзвоне! 
  
В бібліотеці-філії № 5 26 квітня до 30-ї річниці з дня Чорнобильської трагедії було проведено відео огляд «Зона біди –Чорнобиль». Бібліотекарі організували виставлення літератури за темою, провели ознайомлюючу бесіду. Не дивлячись на різний вік, на те, що кожна дитина завітала до бібліотеки з різними цілями – хто на інтернет, хто за книгою або за матеріалом на реферат –всі цікаво слухали та залишилися задоволеними. 
Чорнобильська трагедія - це сумний урок для людства. Найграндіозніша техногенна катастрофа сталася 26 квітня 1986 року, на 4-му блоці Чорнобильської атомної електростанції в невеликій містечку-супутнику під назвою Прип'ять. Немислиму кількість смертельно-небезпечних радіоактивних речовин виявилося в повітрі. У деяких місцях рівень радіаційного забруднення в тисячі разів перевищив стандартний фон радіації. Стало зрозуміло, що після вибуху тут буде інший світ - земля, де не можна сіяти, річки, в яких можна купатися і ловити рибу і вдома ... в яких не можна жіть.В зв'язку з 30-ти річчям трагедії 22 квітня в читальному залі бібліотеки-філії № 3 представлена ​​виставка - реквіем в пам'ять поколінню про загрозу нашому оточенню, нагадування про те що потрібно дбайливо ставитися до природи, землі, екології. 

Немає коментарів:

Дописати коментар