четвер, 10 березня 2016 р.

9 березня - День народження Т.Г. Шевченка



Надзвичайно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф, вільно працювавший як українською, так і російською мовами, Тарас Григорович Шевченко, народився 9-го березня (за старим стилем 25-го лютого) 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії, що нині є Черкаською областю. 
До дня народження Т.Г. Шевченка по всій країні проходять урочисті заходи, працюють відкриті мікрофони, де кожен бажаючий може прочитати  вірші Шевченка, відбуваються концерти та презентації. Здається, кожен українець в цей день згадує великого поета, найулюбленіші рядки його віршів, мелодію пісні "Думи мої, думи мої..."
Традиційно у всіх бібліотеках проходить Шевченківський тиждень.
Добропільська Центральна міська бібліотека в рамках відзначення Шевченківського тижня запланувала і провела низку заходів на знак глибокої пошани і поваги до пророка української нації.
З 2-го до 9-го березня у ЦМБ проходила демонстрація фільмів за мотивами творів Т. Г. Шевченка «Наймичка» (1963рік) та «Назар Стодоля» (1964). Ці фільми, незважаючи на історичну віддаленість подій, і сьогодні залишаються актуальними і злободенними, піднімаючи у глядачів хвилю емоцій, співзвучних реаліям сьогоднішнього дня.
3 березня для учнів 7 класу НВК-ліцею у рамках території читання пройшов захід «Лунає струна Кобзаревого слова», присвячена 170-річчю виходу в світ «Заповіта» Т. Г. Шевченка та 155-річчю його перепоховання. Учні ознайомилися з історією створення безсмертного твору, учениці Дар`я Бутько і Богун Христина продекламували вірші Великого Кобзаря, діти прослухали декламацію «Заповіта», покладену на музику. На завершення зустрічі учні відповіли на запитання бібліотекаря щодо знання творчості Т. Г. Шевченка, його невмирущої спадщини.
У читальному залі увазі відвідувачів презентовано книжкову виставку «Уклін великому Тарасу». Бібліотека має у книжковому фонді достатню кількість видань, присвячених Т. Г. Шевченку, а отже виставка охопила різні сторони життя і творчості митця, представила його особистість в різних іпостасях. Книжкова експозиція була поділена на два розділи : «Слово Кобзаря – джерело невмирущого духу» та «Поезія Шевченка – то музика народної душі». Такий підхід представляє Кобзаря і як геніального поета, і як талановитого художника, і як визначного суспільно-політичного діяча, і як великого страждальця за Україну і її народ. Виставка викликала зацікавлення всіх, кого хвилює творчість українського генія, кому небайдужа доля нашого народу і нашої землі.

У бібліотеці-філії № 4 обдарованому митцю була присвячена книжкова виставка-листування «З Шевченком у серці». Кожен відвідувач не тільки обрав  цікаву книгу про життя та творчість Тараса Шевченка,але й залишив  йому листа у поштовій скриньці. Це ніби лист у минуле відомій людині,що творила не тільки себе,а й історію країни, лист, який допоміг  краще зрозуміти своє ставлення до Шевченка через призму власних роздумів. «Чи знайома мені ця людина? Чи дійсно вона настільки велика й значуща? Чи не помиляюся у розумінні його творів? Чи правда те, про що він писав?» На ці та інші запитання  користувачам  допомогли  знайти відповіді книги з виставки «З Шевченком у серці».
 На дитячому абонементі  читачам молодшого віку була запропонована викладка книг «У світі творів Тараса Шевченка». Для учнів 4 класу ЗОШ №10 (кл. керівник НауменкоІ.В.) бібліотекарі  провели цікавий захід -  бібліомікс «Наш незабутній Тарас». Діти слухали про життєвий і творчий шлях Т.Шевченка. Школярі відповідали на запитання вікторин : «Продовжи вірш», «Що я знаю про Тараса?», читали вірші. Із задоволенням вони прийняли участь в обговоренні легенди «Тарасові дуби», прослухавши голосне читання по книзі В. Лисенка «Легенди про Тараса».  Також учні ознайомилися з іншими творами  Шевченка  для дітей.
 Ти мусиш нам співця назвати,
Адже умів лиш він один
Рабів німих так захищати.
А хто так оспівав, як він,
Садок вишневий коло хати?
Серед діячів, чиї серця, помисли, талант спрямовані на служіння народу, Т. Г. Шевченко займає почесне місце, бо з вогнем в душі захищав свободу і незалежність Вітчизни. З метою гідного відзначення поета, в бібліотеці –філії № 3 пройшов Шевченківський тиждень. З 2 березня на абонементі діяла виставка - персоналія «Велич Шевченківського слова», там же відбувся тематичний перегляд літератури «Кобзар мовами світу», де бібліотекарі демонстрували  користувачам випуски Кобзарів різними мовами які є в фонді бібліотеці (грецькою, казахською та російською). 4 березня. в ЗОШ № 16 був проведений разом з вчителями української мови Сідлецькою І.А. та Колесніковою Н.Ю. поетичний марафон «Велич Шевченківського слова» .Особливо добре підготувалися учні 5-10 класів до конкурсу читців. Учні читали найзнаменитіші вірші Тараса Шевченка, уривки з його поем, а також вірші інших великих українських поетів - духовних спадкоємців Великого поета. Переможцями конкурсу стали: Тупиленко А. (9кл.), Федоров С (10кл), Новомлинець Н. (8кл). Крамарчук В. разом з вчителем української мови  представила презентацію «Цікаві факти про життя Т.Г. Шевченка». Найактивніші учасники тижня відзначені подяками та грамотами. Бібліотекарі познайомили учнів з унікальним проектом Національного союзу Кобзарей України, де близько 300 виконавців з 11 країн світу виконували пісню на слова Т.Шевченка «Думи мої, думи мої.» Відеоролик проекту, показаний дітям, викликав у них непідробний інтерес.
3 березня на сторінці сайту «Однокласники» було представлене літературне рандеву «Троянди Шевченківської любові», яке зачіпало найбільш яскраві моменти в житті Кобзаря, які згодом знайшли своє відображення в його творчості. Геніїв завжди супроводжують музи. Портрети і лірична поезія Тараса Шевченка - це втілення глибоких, переважно нерозділених почуттів творця до них.
Дитяча бібліотека філія №5 м. Добропілля провела цикл заходів до річниці великого поета. Виставка творів великого Кобзаря «Сирота в свитині» розмістилася в інтернет-центрі .














Літературний портрет, присвячений життю та творчості Т.Г. Шевченка, був проведен для учнів 4 класу школи-інтернату на чолі з класним керівником Беліменко Л.В. та вихователем Аксьоновою Т.С., а також завідуючою шкільною бібліотекою Папето І. О.
Почався захід з чудових віршів про поета під акомпанемент бандури. Ведучі розповіли про мало відомі факти з біографії Кобзаря, про його дитячі роки. Презентували бібліотекарі маловідомі Шевченка –письменника. Дуже цікавою видався розділ «Шевченко - талановитий художник». З інтересом дивилися діти відео про один із музеїв Т.Г. Шевченка, де зібрано найбільшу кількість його творів та малюнків.
Потім діти відповіли на запитання вікторини. І на останок завідуюча філією зауважила, що за своє недовге життя Тарас Шевченко залишив нам неоціненний вклад не тільки в розвиток української культури, але й світової! 
Наприкінці проведення заходів присвячених Шевченківському тижню всі усвідомили, що доля дала Шевченкові безсмертну славу і вічну вдячність нащадків. Наше завдання - берегти спадщину Шевченка і передати її тим, хто прийде після нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар