вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Сучасна бібліотека – елемент суспільного розвитку громади

Добропільська міська Централізована система стоїть на порозі великих змін. В умовах децентралізації та створення Добропільської міської ОТГ мережа публічних бібліотек Добропільщини набуде нового структурного вигляду, розширить свої зони обслуговування та забезпечуватиме ефективне функціонування новоствореної бібліотечної системи.

Сучасна бібліотека є інформаційно-дозвіллєвим центром у громаді, надає вільний доступ до своїх ресурсів та послуг, створює комфортний і сприятливий фізичний та віртуальний простір, який відкриває можливості для розвитку й навчання мешканців громади, незалежно від віку і статі, сприяє задоволенню їхніх інформаційних, дозвіллєвих і творчих потреб.


Головною метою кожної бібліотеки є забезпечення інформаційних, освітніх та культурних потреб користувачів через організацію роботи бібліотечної системи як соціального центру місцевої громади.

Робочою групою Добропільської міської ЦБС було розроблено та запропоновано до публічного обговорення «Стратегію розвитку бібліотек Добропільської міської ЦБС 2021-2023 рр.», яка була підготовлена в межах проєкту «Спроможні бібліотеки сприяють досягненню Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року», що реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

16 жовтня 2020 р. в Центральній міській бібліотеці відбулась публічна презентація «Стратегії». На зустріч завітали представники ОМС – начальник відділу культури і туризму Добропільської міської ради Юлія Миколаївна Літвінова, депутат Добропільської міської ради Валентина Миколаївна Орлова, представники бібліотечної спільноти та лідери громадського руху в Добропіллі.


На наступні три роки бібліотеки Добропільської міської ЦБС  визначили цілі й завдання, спрямовані на задоволення потреб клієнтів бібліотек, на удосконалення якості обслуговування користувачів, на професійний розвиток бібліотечних працівників та формування позитивного іміджу бібліотек в громаді.

Реалізація стратегії не можлива  без гарантованого бюджетного фінансування основних бібліотечних послуг, утримання та оперативного оновлення матеріально-технічної бази бібліотек, що забезпечить їхню ефективну діяльність і якісне обслуговування користувачів.

Враховуючи проблеми бюджетного фінансування, бібліотекарі розглядають можливості партнерства та співпраці з неурядовими громадськими організаціями для залучення додаткового фінансування на реалізацію спільних проектів.

Для невеликих міст/сіл бібліотека – це не лише місце, де можна прийти за книгами чи періодичними виданнями, це в першу чергу центр громадського і культурного життя. Тож найважливішім завданням для бібліотек і бібліотекарів є нерозривний зв'язок з громадою, відповідність бібліотечних сервісів і послуг потребам і очікуванням мешканців.

Немає коментарів:

Дописати коментар