неділю, 18 жовтня 2020 р.

Діяльність публічних бібліотек Добропілля в умовах карантину

16 жовтня відбувся семінар Добропільської міської централізованої бібліотечної системи «Діяльність публічних бібліотек Добропілля в умовах карантину». З якими труднощами зіткнулись бібліотекарі через пандемію? Як змінились послуги бібліотеки в умовах фізичного дистанціювання? В яких умовах доведеться працювати в 2021 році? Як після карантину зміниться користувач бібліотеки та що стане пріоритетним для нього? Ці та інші питання обговорювались на семінарі.


2020-й став роком випробувань та викликів в усіх сферах життя. Через пандемію ми втратили деякий час в повноцінному спілкуванні з користувачами. Натомість карантинні обмеження спонукали до організації дистанційної роботи. Бібліотекарам довелось розширювати власні компетенції в інформаційно-цифровому просторі, опановуючи нові платформи й додатки. Й одночасно, аби підтримати наших користувачів, перейти в режим онлайн та активізуватись в соціальних мережах. Так в онлайн-форматі проходили:

Починаючи з квітня кількість реакцій на публікації, розміщені в Facebook та Instagram, зросла в 6 разів, а відвідування сайтів бібліотек – в 2,5 рази. Відкриттям року стала  мережа TikTok, яку підкорила дитяча бібліотека-філія №5, збираючи тисячні перегляди відеоконтенту з популяризації бібліотек й читання.


В період карантину збільшилась кількість консультацій та довідок, наданих користувачам з використанням електронної пошти та месенджерів.  В даному контексті, намагаючись вчасно та якісно виконати інформаційний запит, ми гостро відчули відсутність автоматизованої бібліотечної інформаційної системи та необхідність модернізації інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури бібліотек.

Як тільки на території Україні були послаблені карантинні заходи, бібліотеки Добропілля розпочали видачу літератури за попереднім замовленням та відправлення повернутих книжок на обсервацію. Таким чином було створено безпечні умови обслуговування відвідувачів та роботи персоналу.

Розуміння необхідності модернізації бібліотек та упровадження нових моделей діяльності спонукало до пошуку нових можливостей. Наразі Добропільська міська ЦБС є учасником 3-х проєктів.

Проєкт «Спроможні бібліотеки сприяють досягненню Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року» реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Мета проєкту – підвищення інституційної спроможності 10-ти бібліотек Донецької та Луганської областей. В межах проєкту розроблено «Стратегію розвитку бібліотек Добропільської міської ЦБС на 2021-2023 рр.»  та впроваджено нову бібліотечну послугу «Простір креативного навчання». Послуга покликана стимулювати розвиток логічного та критичного мислення дітей і підлітків, розвивати у них інтерес до навчання, дослідництва та здорового способу життя, популяризувати активний та інтелектуальний сімейний відпочинок з акцентом на бібліотеках як креативних культурних просторах для навчання та сімейного дозвілля.


Проєкт «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги» реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Європейського Союзу (програма Дім Європи). Партнери проєкту:  Публічні бібліотеки м. Орхус (Данія) та Білоруська бібліотечна асоціація. Мета проєкту – навчити бібліотекарів створювати інноваційні бібліотечні послуги, які розвиватимуть культурні та творчі індустрії цих країн, з використанням спеціальної методології «Дизайн-мислення для бібліотек». В процесі навчання було розроблено концепцію нової креативної послуги «Бібліотечна фотомайстерня», в форматі вільного спілкування молоді фотографи опановують мистецтво фотографії, набувають практичного досвіду для подальшого використання навичок в професійній діяльності або як хобі.


Проєкт «Медійно-цифрова освіта - основа громадської безпеки» реалізується Добропільською міською централізованою бібліотечною системою в партнерстві з ГО «Ініціатива заради добробуту» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. Мета проєкту – підвищити рівень згуртованості громади Добропілля та зменшити цифровий розрив між старшим і молодшим поколінням за допомогою загальноміської навчальної програми з медійно-цифрової грамотності. В межах проєкту в 3-х філіях започатковані навчання, спрямовані на  розвиток цифрових компетенцій у дорослих, опанування електронних сервісів літніми людьми, безпечне користування мережею дітьми та молоддю.


Підбиваючи підсумки, можемо зазначити, що бібліотека залишається центром громади навіть в онлайн форматі, а попит на освітні бібліотечні послуги дедалі збільшується.

2 коментарі: