вівторок, 13 жовтня 2020 р.

Сила нескорених

Щорічно 14 жовтня в Україні святкують День захисника. Це день вшанування мужності і героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. З 2015 року цей день є державним святом, яке збігається з Днем українського козацтва і Покровом Пресвятої Богородиці.

Історія цього свята має давню традицію. Покрову Пресвятої Богородиці відзначали козаки, за що свято отримало другу назву – Козацька Покрова. Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується із ідеями захисту від ворогів: згідно літописів князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.

Дитяча бібліотека-філія №5 створила інформаційний відеоролик «Українці – нація героїв!», в якому знайомить користувачів з історією розвитку козацтва. Адже, в найтяжчі часи іноземного поневолення козацтво було справжнім захисником рідної землі, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження та визвольного руху України.


Працівники  бібліотеки-філії №4 познайомили учнів початкової школи ЗОШ №10 із життям та побутом українських козаків. Діти  із задоволенням прийняли участь в грі-вікторині «Ми козацького роду».

У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Найкращі традиції захисників минулого успадкували бійці сучасних Збройних сил України, які сьогодні відстоюють суверенітет України у війні з російським агресором.

Саме їм присвятили працівники Центральної міської бібліотеки віртуальну виставку «Тепло сердець – солдатам України» та книжкову вставку «Українці – нація героїв!».

У День захисника України ми вшановуємо сучасних захисників України та героїв різних епох нашої історії. Це день, коли необхідно згадати загиблих вояків і подякувати всім громадянам, які присвятили життя захисту Української держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар