понеділок, 10 грудня 2018 р.

Всеукраїнський тиждень права

У далекому 1950 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала усім державам святкувати 10 грудня як День прав людини, бо саме в цей день в 1948 році цією ж організацією було прийнято Загальну декларацію прав людини.
Відповідно до Указу Президента України від 08 грудня 2008 року №1149/2008 “Про Всеукраїнський тиждень права” Всеукраїнський тиждень права проводиться щороку в тиждень, який включає 10 грудня – День прав людини. Він відзначається в знак проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.


Всеукраїнський тиждень права розпочався з перегляду документального фільму "Ліза, ходи додому" в ЗСО N2 в рамках кіноклубу DocudaysUA, яким керує заступник директора Добропільської міської ЦБС Irina Kozachuk.
Сьогодні до нашого інтерактивного кінозалу завітали учні 9-11класів. Разом ми досліджували такі поняття як сімейні цінності, батьківський обов'язок та щасливе дитинство. 
Доля маленької Лізи не залишила байдужими глядачів. Підлітки спробували проаналізувати сімейні відносини героїв фільму, розібратися, які саме права дитини були порушені та хто має втрутитися у вирішення проблеми взаємовідносин в родині.
Розібратися в ситуації допомагали директор ЗСО N2 Степанова Оксана В'ячеславівна, бібліотекар Папето Ірина Олександрівна (Ирина Мартынюк) та педагоги організатори.

12 жовтня в читальному залі Центральної міської бібліотеки, для учнів 5 – Б класу НВК №4, відбулась правознавча вікторина «Твоє життя – твої права».
Кожна дитина, яка живе у суспільстві, має свої права та обов’язки незалежно від кольору шкіри чи очей, місця народження та проживання, статі, віку, закладу, в якому вона навчається. Бібліотекарі відділу обслуговування запропонували своїм гостям пригадати свої права. Та окремо наголосили, що слід знати не тільки свої права, а й обов’язки. Адже прагнучи відстояти свою свободу, не можна утискати свободу інших.
З метою формування правової грамотності у читальному залі бібліотеки для користувачів розгорнута тематична виставка-порада «Право для всіх». За допомогою літератури, яка представлена на виставці кожен громадянин зможе поглибити свої правові знання і виробити стійку позицію в необхідності збереження своїх прав і дотримання обов'язків, зможе зорієнтуватися в різних життєвих ситуаціях.

З метою підвищення загального рівня правової культури підростаючого покоління та поширення інформації з питань реалізації і захисту прав дитини, а також запобігання проявам аморальної поведінки в дитячому середовищі; для подальшого покращення роботи бібліотеки щодо правової освіти населення, особливо дітей та юнацтва, в рамках проведення Тижня права для учнів 9 та 10 класів ЗОШ № 3, в бібліотеці – філії № 1 було показано фільм режисерки Оксани Бурої «Лізо, ходи додому».


У рамках Всеукраїнського тижня права в бібліотеці-філії № 3 11 грудня була організована інформаційно тематична виставка «Право. Мораль, спільне і відмінне, їх місце в системі правових норм». 
В бібліотеці-філії № 4 м. Білицьке біля тематичної полиці "Мої права - моя фортеця" бібліотекарі проводять бесіди та спілкуються з користувачами щодо правової тематики. А відео – перегляд «Значення законодавства в житті українців» для молодших школярів створив атмосферу співдружності та бажання дізнатися більше про необхідність існування законів. «Законодавство: користь чи міф? Чи потрібна правова держава?» - саме на ці та інші питання разом дошукувалися істини. Не дивлячись на те, що дітям ще небагато років, але вони виявилися обізнаними, відповідно до свого віку, щодо теми. «Закони потрібні для спокою, для того, щоб ми були впевнені у майбутньому, для того, щоб вчилися жити краще порівняно з сьогоденням» - розказували учні.    





Немає коментарів:

Дописати коментар