понеділок, 3 грудня 2018 р.

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

Добропільська міська ЦБС є базовим елементом культурної, освітньої, інформаційної інфраструктури Добропільщини. Діяльність бібліотек ґрунтується на засадах відкритості та доступності, як для користувачів так і для партнерів. Бібліотеки Добропільської міської ЦБС стали мультисервісними закладами культури, які постійно трансформуються і розвивається, беручи на себе роль громадських центрів – інформаційних, культурних, просвітницьких, соціальних. 
Один з напрямків роботи бібліотек направлений на виконання Указу Президента України від 03 грудня 2015 року № 678/2015 «Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю», з метою сприяння створенню належних умов життєдіяльності для осіб з обмеженими фізичними можливостями, а також на виконання Розпорядження Донецької облдержадміністрації від 14.03.2017 № 220 та Плану заходів щодо організації роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю. 
Центральна міська бібліотека має неабиякий досвід роботи з людьми з інвалідністю, більше 10 років співпрацює з товариством УТОС, яке об’єднує людей з вадами зору. Для плідної роботи в цьому напрямку була розроблена програма «На хвилі життя», заходи якої оновлюються щороку. Однією з пріоритетних складових роботи Центральної міської бібліотеки є бібліотечно-інформаційне забезпечення користувачів з інвалідністю та людей похилого віку. Серед них є група людей, які потребують обслуговування вдома. Тому головне завдання публічної бібліотеки – зробити інформацію найбільш доступною та повноцінною для різних категорій. При індивідуальній роботі працівники бібліотеки використовують традиційні форми роботи такі як: складання тематичних добірок, індивідуальне інформування, бесіди, книгоношення. 
В 2017 році бібліотека виступала активним партнером в реалізації проекту Тетяни Войтюк з соціальної анімації. Завдяки цій співпраці бібліотекарі набули значного досвіду в створенні мультфільмів. Зокрема дуже запам’ятався спільно проведений захід напередодні відзначення Всесвітнього Дня людей з синдромом Дауна «Сонячним» людям присвячується». Метою заходу було привернення уваги до людей з синдромом Дауна, довести громаді, що кожна людина з синдромом Дауна — унікальна. У неї свій характер, свої можливості, свої інтереси та таланти. Людина з синдромом Дауна може стати відомим спортсменом, актором, художником, бізнесменом, або просто вашим другом, сусідом, знайомим. І, без сумніву, така людина гідна поваги хоча б за те, що щодня долає труднощі, не знайомі людям без інвалідності. 
В Україні, на жаль, проблеми навчання, розвитку, працевлаштування людей з синдромом Дауна здебільшого залишаються внутрішньою турботою їхніх родин. Батьки дітей з синдромом Дауна змушені щодня боротися за гідне існування і майбутнє своїх дітей, долаючи величезний опір і нерозуміння з боку суспільства. Досвід спілкування з особливим людьми, допоміг усвідомити бібліотечним працівникам, що саме вони здатні допомогти цим людям соціалізуватися і реалізувати свій потенціал. 
З 2018 року на базі Центральної міської бібліотеки розпочала свою роботу інклюзивна студія-анімації «Фокус». Естетичне виховання для сучасної людини має значення не менше, ніж наукова і технічна освіта. Головне – виховати, розвинути такі якості, такі здібності, які дозволять особистості не тільки досягти успіху в будь-якій діяльності, але і бути творцем естетичних цінностей, вміти насолоджуватися навколишньою красою. 
Мультиплікація – нова форма роботи з дітьми в бібліотеці, яка сприяє розвитку творчості, активного спілкування, зацікавленості до знань та просуванню книги і читання. Мультиплікація являє собою складний і багатоструктурний процес, побудований на об'єднанні областей декількох видів діяльності: написання сценарію, виготовлення декорацій, малювання, ліплення фігурок для пластилінової анімації, фотозйомка, робота на комп'ютері з озвучення і монтажу. 
Головна цінність мультиплікації, як виду сучасного мистецтва, полягає, перш за все, в можливості комплексного розвитку дітей: розвиток творчих здібностей, освоєння комп'ютерних технологій, залучення до читання художньої літератури. Участь у створенні мультфільму підвищує самооцінку дитини, викликає відчуття причетності до чогось важливого, цікавого. 
Заняття студії «ФОКУС» при Центральній міській бібліотеці проводяться для вихованців Центру соціальної реабілітації для дітей-інвалідів один раз на тиждень щосереди. Основна мета цих зустрічей в бібліотеці – соціальна адаптація дітей через ігрові та творчі форми роботи, розвиток комунікативних та творчих здібностей. В процесі роботи над мультфільмом відбувається емоційна психокорекція, підвищується самооцінка маленьких творців, виявляються переваги дітей, розвиваються їх здібності. В бібліотеці діти не тільки відчувають свої соціальну належність, а й удосконалюють свої здібності, стають більш розкутими, вчаться контролювати свої емоції. Студія анімації «Фокус» при Центральній міській бібліотеці має плейлист на каналі YouTube. Вихователі Центру неодноразово підкреслювали, що для дітей дуже важливі спілкування, нові знайомства та враження, зустрічі в бібліотеці позитивно впливають на їх психологічний стан та адаптацію і наші маленькі відвідувачі завжди з нетерпінням чекають середи. За три квартали 2018 року в студії проведено 20 занять, 223 відвідувань. 
У Великому Добропіллі існує проблема відсутності місць для спілкування та реалізації свого потенціалу для людей з інвалідністю різного віку, про це свідчить і нещодавно подана петиція на сайті Добропільської міської ради, яка набрала потрібну кількість голосів для розгляду цього питання на сесії міської ради. Проблема реалізації прав людей з інвалідністю існує і в Україні в цілому. Ці люди мають обмежене коло спілкування, в свою чергу ізольованість призводить до того, що серед фізично здорових людей вони відчувають себе некомфортно і не можуть повноцінно адаптуватися в суспільстві та реалізувати себе. 
Бібліотекарі Центральної міської бібліотеки не залишилися осторонь цієї проблеми і запропонували ініціативній групі створити клуб на базі бібліотеки, який би став інклюзивним мистецьким простором для розвитку творчих здібностей у людей з інвалідністю і людей без інвалідності. 
При центральній міській бібліотеці з квітня 2018 року розпочав роботу клуб за інтересами «У колі друзів», який об’єднує на добровільних засадах осіб з інвалідністю, їх близьких та зацікавлених осіб з метою спілкування, обміну інформацією, розвитку творчих та комунікативних здібностей відвідувачів клубу. Діяльність клубу направлена на об’єднання людей з інвалідністю та їх близьких для подальшого спілкування, виявлення спільних потреб, обговорення планів та для роботи над спільними проектами. Засідання клубу відбуваються щосуботи, під час яких друзі мають змогу і спілкуватися, і разом втілювати якийсь творчий проект. Кожного разу бібліотекарі готують для них цікаві творчі заняття, часто з використанням техніки стоп-моушн. 
Відвідувачі клубу кажуть, що з нетерпінням чекають суботи, бо зустрічі в бібліотеці стали для них справжнім зарядом позитиву на цілий тиждень. Клуб функціонує без додаткового фінансування з боку місцевого бюджету. За три квартали відбулося 17 засідань клубу, відвідувань – 140. Робота клубу «У колі друзів» висвітлюється на блозі «Територія методиста» та активно популяризується в соц. мережі «Facebook» на сторінці «Добропільська міська ЦБС». 
Завдяки реалізації проекту «Мережа інклюзивно-мистецьких просторів в бібліотеках міста Добропілля», який підтримав Український культурний фонд, шість бібліотек Добропільської міської ЦБС стали дружніми середовищами для людей різних соціальних верств, просторами, які розвиваються за рахунок участі громади, де навчання проходить поруч з цікавим дозвіллям.
Мета проекту – соціальна адаптація людей з інвалідністю через ігрові та творчі форми роботи. Проект сприяє активній інтеграції людей з інвалідністю до відкритого творчого простору для забезпечення рівності їх прав та реалізації творчого потенціалу. Завдяки реалізації проекту відвідувачі інклюзивно-мистецьких просторів, відчувають свою соціальну належність та розвивають свої творчі та комунікативні здібності.
На базі Добропільської міської централізованої бібліотечної системи створено мережу інклюзивно-мистецьких просторів для спілкування, творчої самореалізації та психологічної підтримки людей з інвалідністю, а також задля налагодження діалогу між людьми з інвалідністю і людьми без інвалідності шляхом проведення уроків арт-терапії, спільних майстер-класів з живопису, витинання, аплікації та інших видів декоративного мистецтва. Для проведення майстер-класів та творчих занять проектом було передбачено придбати всі необхідні творчі матеріали: пластилін, олівці, фломастери, папір білий та кольоровий, ножиці, набори для квілінгу, творчі набори барельєф, творчі набори для майстрування з бісеру та вишивання, кольорові нитки для в’язання, розмальовки-антистрес, фарби та пензлі, кінетичний пісок та різноманітну фурнітуру для рукоділля. Найголовнішим скарбом для бібліотек є фонди, завдяки проекту, бібліотеки змогли поповнити їх новими книжками.
Всі заходи, які проводяться в рамках проекту користуються великою популярністю серед відвідувачів, але пріоритетною аудиторією бібліотек тут, звичайно, вважаються люди з інвалідністю. Тому реалізація проекту відбувається в тісній співпраці з Центром соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю, Центром соціально-психологічної реабілітації дітей Добропільської міської ради, Білицьким будинком-інтернатом для інвалідів, інклюзивними класами навчальних закладів відділу освіти Добропільської міської ради.
Наразі проект активно впроваджується, попереду ще багато ідей і планів, але вже зараз можна сказати що глобальна, благородна ціль проекту виконана на сто відсотків, бібліотекам вдалося привернути увагу суспільства до вразливої категорії людей з інвалідністю і довести, що бібліотеки є мультисервісними закладами культури, які постійно трансформуються і розвиваються, беручи на себе роль громадських центрів – інформаційних, культурних, просвітницьких і соціальних. 


3 грудня - Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю. Бібліотеки Добропільської міської ЦБС дотримуються цих принципів постійно.

Немає коментарів:

Дописати коментар