понеділок, 22 січня 2018 р.

День Соборності України

День Соборності України - свято, що відзначається щороку в день проголошення возз'єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. 22 січня саме цього року, на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.
До урочистого свята України бібліотекарі Центральної міської бібліотеки презентували патріотичну полицю «Великий день єднання».

Експоновані книжки привертають увагу читачів та пропонують замислитись над історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу. Також, представлена література розповідає про ідеї соборності та її значення в політичному житті сучасної України. Висвітлює ідеї побудови української, самостійної, соборної держави.
В читальному залі Центральної міської бібліотеки 18 та 19 січня, для учнів 4 А та 1 А класів НВК № 7 проходила патріотична година «Соборна, незалежна Україна». Готуючись до заходу, бібліотекарі мали на меті поглиблення знань учнів про історичний факт злуки українського народу, його значення; пробудження інтересу у присутніх до вивчення історії та культурних надбань українського народу; виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини.
Під час заходу дітвора не тільки дізналась історичні факти з історії становлення Української держави та про постаті, які цьому сприяли, але й мала можливість познайомитися з сучасниками, які примножують славу нашої країни в світі.
Найбільший захват та здивування викликав у дітвори перегляд відео про мальовничі куточки України, адже учні навіть не уявляли, наскільки дивовижна наша країна.
В бібліотеці-філії № 1 оформлено книжково-ілюстративну виставку "Україно, моя ненько" для широкого кола користувачів.

З нагоди знаменної дати вихованці сценічної майстерності «Витівники» Білозерського ОКЦ були запрошені на відео хрестоматію «Тільки разом збережемо незалежність» до бібліотеки-філії № 2. Мета заходу: викликати інтерес до вивчення історії України, поглибити знання учнів про історію виникнення свята Соборності України; виховувати патріотичні почуття та повагу до державної атрибутики.

До дня Соборності України бібліотекарі бібліотеки-філії№2 підготували викладку літератури «На шляху до соборної України», на якій представлені, як навчальні посібники з історії України, так і періодичні видання. Матеріали виставки розповідають про довгий і тернистий шлях України до соборності.
 
В бібліотеці філії № 3, презентовано книжкову виставку - панораму "Україно, матінко, моя". Матеріали, представлені на виставці, акцентують увагу на історичних фактах. День Соборності - це нагадування про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель. 

Напередодні Дня Соборності України в читальному залі бібліотеки-філії № 4 пройшов історико - патріотичний урок «Сила Соборності – єдність у душах» з учнями 4-Б класу ЗОШ №10. На заході діти дізналися про історичну подію, яка відбулася на Софійській площі 22 січня 1919 року в Києві, про яку мріяли багато років українці: на зібранні було проголошену злуку Української Народної Республіки і Західно – Української Народної Республіки. У розмаїтті жовто – синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.
Всі ці події знайшли своє відображення у відеороликах «День Соборності України: історичні факти», «Живий ланцюг єдності 1990 року» та «День Соборності в Добропіллі». Школярі закріпили свої знання , відповідаючи на запитання вікторини «Соборність України – основа держави».
Саме такі заходи дають змогу виховувати нацiональну свiдомість учнiв, формувати риси громадянина Української держави, пробуджувати iнтерес до поглибленого вивчення iсторiї та культурних надбань українського народу.
Для жителів сучасної України цей день є не тільки важливим національним святом, який відзначається на державному рівні, але як ніколи актуальним. Пам’ятаємо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

В дитячій бібліотеці-філії №5 було організовано виставлення книг та періодичних видань за темою «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг!»». Учні середнього та старшого шкільного віку, а також користувачі похилого віку знайомилися з викладкою, яку пропонували бібліотечні працівники. Протягом дня на екрані демонструвалися документальні фільми до цієї урочистої дати.
Для учнів НВК №7 ДНЗ «Вербиченька» групи подовженого дня було організовано інтерактивну мандрівку по рідній Батьківщині «Розквітай, моя Україно!». Така форма заходу була вибрана для кращого сприйняття історичних фактів розвитку нашої країни, знайомства дітей з найкрасивішими містами України. Важливим моментом була згадка про видатних людей нашої країни, які зробили визначний вклад в розквіт та об’єднання держави.

Під час заходу бібліотекарі неодноразово робили акцент на патріотичні почуття – любові до рідного краю, гордості за земляків, які працюють на благо країни. Відверта розмова про те, хто ким хоче стати в майбутньому, де хоче жити., спонукала до роздумів, що, головне зараз – зберегти та примножити найдорожче багатство – її народ – працьовитий завзятий, духовний.
На останок для всіх присутніх ведучі заходу продемонстрували відео про красу України. Всі милувалися чудовими краєвидами, висловили думку, що потрібно зберігати та захищати красу Батьківщини для наших нащадків – українців.

Немає коментарів:

Дописати коментар