середу, 22 лютого 2017 р.

Добропільська Центральна міська бібліотека серед учасників проекту «Display – кросинг»

Молодіжна секція УБА запрошувала всіх бажаючих взяти участь у новій мобільній книжковій виставці 2017 р. в межах проекту Секції «Display – кросинг». Центральна міська бібліотека, подавши заявку, стала учасницею цього проекту, метою якого є популяризація такого напряму бібліотечно-інформаційної роботи як організація книжкової виставки, акцентування уваги на розробці її дизайну, сприяння професійному спілкуванню та обміну досвідом з даного питання між фахівцями з метою удосконалення виставкової діяльності бібліотек України, пошуку нових ідей та форм.

Враховуючи, що Генеральна Асамблея ООН затвердила проголошення 2017 року Міжнародним роком сталого розвитку туризму, з метою важливості міжнародного туризму, потреби кращого взаєморозуміння між народами та поваги до культурних цінностей в усьому світі, що в загальному має сприяти зміцненню миру на планеті, Молодіжна секція УБА цьогорічну виставку проекту «Display-кросинг» пов’язала з туризмом.

Цьогорічна виставка, яка подорожуватиме всією Україною, має назву «Мрій! Читай! Мандруй!».

Концепцію і дизайн виставки уже розроблено, учаснику потрібно підібрати літературу, предмети і оформлення всіх складових в одне ціле. Згідно графіку участі, виставка в Добропільській ЦМБ буде діяти з 27 березня по 2 квітня 2017 року. Отже нам є над чим замислитися :)

Після отримання розробки, учасник оформляє виставку у своїй бібліотеці – роздруковує отриманий матеріал, підбирає відповідну літературу, та, за бажанням, може додати свої елементи, які перетворять звичайну виставку на інсталяцію. Це можуть бути предмети, аксесуари, ілюстративний матеріал, інформаційні роздруківки тощо. Після закінчення терміну експонування у певній бібліотеці (1 тиждень + 2 дні на оформлення) розробка дизайну передається іншому учаснику.

Варіації виставки кожного учасника відображатимуться на сторінці проекту у соціальній мережі Facebook і таким чином фіксуватимуться результати проекту.

понеділок, 20 лютого 2017 р.

«Вшануй хвилиною мовчання, Вкраїно, тих, що полягли» - День Героїв Небесної Сотні

 День Героїв Небесної Сотні — пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.

В біліотеках Добропільської міської ЦБС з нагоди  відзначення цієї дати проведено цикл заходів. В бібліотеці - філії  №4, оформлена виставка-експозиція «Пам’яті героїв Небесної Сотні», на якій представлено документальні фото - матеріали, статті з періодичних видань в яких висвітлюються революційні події листопада 2013 – лютого 2014 року в Україні. Для  учнів 3- А та 3-Б класів ЗОШ №10 бібліотекарі провели хвилини мужності  «Герої не вмирають. І не буде їх славі кінця». Вони розповіли дітям про молодих  юнаків та дорослих чоловіків - Героїв України, котрі, не жаліючи свого життя, виборювали свободу рідної землі. Всі присутні  вшанували  хвилиною  мовчання пам'ять Героїв Небесної Сотні та загиблих в зоні АТО. Юні читачі бібліотеки прочитали патріотичні вірші присвячені подіям того часу, про долі Героїв, які в мирний час віддали своє життя за вільну, незалежну державу
На згадку про полеглих за майбутнє України в  Центральній міській бібліотеці на абонементі була організована тематична полиця-реквієм «Вшануй хвилиною мовчання, Вкраїно, тих, що полягли» з представленими матеріалами про події на Майдані в дні протистояння, фотографії  та імена українців, кожен з яких заплатив за свої переконання життям. В читальному залі відбувся перегляд першого фільму «Небесна  сотня» з циклу документальних фільмів «Зима, что нас змінила». Перегляд фільмів з цього циклу відбувся і в бібліотеці-філії № 1.
З метою вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, прищеплення любові до Батьківщини, виховання національно-патріотичної свідомості, в бібліотеці-філії №2  підготували інформаційну   викладку літератури «Небесна Сотня. Герої не вмирають»,  на якій представлено документальні фото-матеріали, статті з періодичних видань в яких висвітлюються революційні події листопада 2013 – лютого 2014 року в Україні. Бібліотекарі провели  для учнів  Білозерської  вечірньої школи огляд представлених матеріалів. 

20 лютого в Дитячій бібліотеці - філії №5 була організована виставка-реквієм «Небесна сотня- на сторожі гідності», а також пройшов відео показ фільму «Зима, що нас змінила», в якому прийняли участь читачі бібліотеки. Після перегляду бібліотекарі спілкувалися з підростаючим поколінням.

пʼятницю, 17 лютого 2017 р.

Бібліотека. Культура. Європейський Союз. Вектори взаємодії


17 лютого у приміщенні Добропільської Центральної міської бібліотеки була проведена професійна зустріч, під час якої співробітники усіх структурних підрозділів Добропільської міської ЦБС розглянули одну з найактуальніших тем сьогодення: «Бібліотека. Культура. Європейський Союз. Вектори взаємодії». Тема обговорення є досить непростою і має велику кількість різноманітних аспектів.
Основним предметом обговорення стала європейська модель розвитку культури у ракурсі бібліотечної справи.
Директор ЦБС О.В. Ладченко у своїй доповіді «Україна – шлях до Європи» визначила головні аспекти європейської інтеграції для України а також, їхню роль у формуванні інновацій у соціокультурній сфері.
На меті учасники семінару мали визначити головні критерії і напрямки розвитку бібліотечної справи Європейського Союзу, а також шляхи впровадження нових і оновлених методів роботи у алгоритм дій бібліотеки. Ці ідеї стали провідними у доповіді завідучої методико-бібліографічним відділом О.В. Шуман. У формі відеопрезентації аудиторія ознайомилася з формами роботи бібліотек країн Євросоюзу.
Заступник директора Центральної бібліотеки І.О. Козачук у доповіді сформувала роль QR-кодів у діяльності бібліотеки, принцип їх генерування та використання. Також Ірина Олександрівна спрямувала увагу учасників та керівників філій на необхідність проведення моніторингової діяльності та досить детально визначила її функції, напрямки та форми.
Незвичним за формою, і завдяки цьому, вкрай змістовним та цікавим був майстер-клас «Інноваційні методи привернення уваги  користувачів бібліотеки до інформації», проведений бібліотекарем школи-інтернату І.О. Папето. У формі інтерактивної гри члени зустрічі мали змогу на власному досвіді відчути потреби та інтереси читачів будь-якої вікової категорії, а отже, легшими у вирішенні  стала більшість професійних питань.
Таким чином, учасникам  зустрічі вдалося з’ясувати сутність європейської інноваційної моделі розвитку бібліотечної сфери, яка на сьогодні активно використовується в процесі формування нових стратегій; визначити спільні риси і відмінності у методах роботи а також виділити неповторність та самобутність власної культури.
Черкашина Д.В.-методист Добропільської  міської ЦБС

Творчість - основа успіху

"Творчість - основа успіху" - повторюю я постійно своїм колегам. Кожен розуміє по своєму це слово "творчість", хтось всю свою творчість здатен проявити тільки на роботі, хтось взагалі вважає, що творчість, це обов'язкове вміння щось самому робити своїми руками, хтось просто не вміє мислити стандартно, а тільки творчо, тільки креативно і за межами уяви. 
За моїм власним спостереженням, бібліотекарем може працювати тільки творча людина. І що найцікавіше, я вважаю, що творчість здатна розвиватися, вона безмежна у різних своїх проявах. В Добропільській міській ЦБС працюють тільки такі бібліотекарі - творчі особистості, які проявляють свої здібності з різних сторін і приваблюють своїми багатогранними талантами. 
Про одне з захоплень Ірини Олександрівни Козачук - заступника директора ЦБС, телеканал "Орбіта" зняв відео.

Ірина Олександрівна взагалі  неординарна людина до якої можна звертатися як до консультанта не тільки бібліотечної справи, а як до спеціаліста найширочайшого профілю). Виставка ляльок зараз розміщена в АРТтериторії Центральної міської бібліотеки, можна прийти подивится, поспілкуватися та обговорити жіночі образи літературних "Дам епохи". 

середу, 15 лютого 2017 р.

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Афганська війна – це не тільки трагедія. Це ще доблесть і мужність людей, які побували в епіцентрі кривавого конфлікту, а також – застереження на майбутнє. Важливо зберегти пам’ять про ті події, вклонитися тим людям, які не повернулися з війни, виконуючи свій обов’язок перед Батьківщиною. Сьогодні в умовах неоголошеної війни з сусідньою країною українські воїни демонструють патріотизм, мужність та відвагу захищаючи територіальну цілісність, вони гідні нащадки своїх дідів та прадідів. Бібліотеки Добропільської міської ЦБС долучилися до відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав.
В бібліотеці-філії № 1 учасників бойових дій бібліотекарі привітали на сторінці бібліотечного сайту.
Бібліотека-філія № 2
В бібліотеці-філії №2 до цієї дати презентовано перегляд літератури «Афганістан — то біль і смуток, чиєсь обірване життя», яка розкриває тему війни в Афганістані. 15 лютого, в День вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав, бібліотеку-філію №2 відвідали учні Білозерської вечірньої школи, які переглянули літературу з виставки та прослухали інформацію про події, наслідки та жертв війни в Афганістані. 
До дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав бібліотека – філія № 3 в соціальній мережі на сторінці «Однокласники», презентувала відео кліп пісні 80-90 років про Афганістан, презентуючи кліп бібліотекарі мали за мету нагадати молодому поколінню та користувачам бібліотечної сторінки про вічний живий подвиг воїнів інтернаціоналістів. На абонементі протягом дня велись індивідуальні бесіди з читачами та користувачами бібліотеки бібліотекарі намагалися довести важливість цієї події в сьогоднішніх умовах. Тому що Афганська війна тривала з 25 грудня 1978-го до 15 лютого 1989 року, тобто майже 10 років. Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: кожний четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, - наш співвітчизник, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - також наш співвітчизник. 

Бібліотека-філія № 4
В бібліотеці – філії №4 протягом 10 - 20 лютого діяв тематичний перегляд літератури "Крізь пекло Афганської війни", біля якого періодично, для відвідувачів проводились хвилини мужності "Афганські сторінки хвилюють моє серце» під час яких бібліотекарі розповідали про подвиг і мужність воїнів, тяжкі наслідки війни, про загиблих земляків – біличан.
В дитячій бібліотеці - філії №5 була представлена виставка літератури "Хоробрим серцем присвячується", а також був організований перегляд кліпу-огляду для читачів бібліотеки.
15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в історію як День пам’яті воїнів -інтернаціоналістів, а з 2004 року як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Особливо болісною раною був і залишається Афганістан. Війна у тій далекій країні принесла горе не в одну родину. До цієї дати у читальній залі центральної міської бібліотеки для всіх відвідувачів відкрилася виставка-інсталяція «З полум'я Афганістану». На виставці представлені документальні, художні та ілюстровані видання, що розповідають про важкій афганський період (1979-1989 р. р), про учасників подій: солдатів, офіцерів, а також вірші місцевих поетів: Григорія Заварзіна, Євгена Бахтіна, Світлани Курилюк. Центральна частина виставки - фотографії наших земляків, учасників бойових дій: Куніцина С., Іполітова В., Аскерова Т., Ладченко Я., Горєлова О., Острогляда А., Сушицького В. та ін. За кожним з цих імен стоїть своя історія, свій подвиг.
Афган - наші душі горять.
Афган - там кров наших ребят.
Афган - там долі крутий поворот,
Афган - там життя залишився шматок.

Центральна міська бібліотека
Виставка привертала увагу своїм нестандартним оформленням в формі кух (місцева назва гори), виставочним матеріалом. Біля неї були проведені огляди. Користувачі дізналися про таємниці афганської війни, про засекреченість справжніх документів і ходом бойових дій протягом всієї війни. За відгуками відвідувачів - виставка «З полум'я Афганістану» «справляє величезне враження», «відмінна, цікава, виставка».

пʼятницю, 10 лютого 2017 р.

"Погляд з середини" - під прицілом бібліотека-філія № 1

Нова методична інновація "Погляд з середини" полягає у більш детальному ознайомленні з роботою колег в бібліотеці-філії, шляхом безпосереднього занурення у повсякденне, буденне життя бібліотеки. Першими випробувати на собі такий метод довелося працівникам бібліотеки-філії № 1, де протягом трьох днів я працювала. Можливо, моя присутність дещо порушила звичний темп роботи, але, загальну картину мені вдалося побачити.   
За час моєї присутності в бібліотеці-філії № 1, ми з колегами обговорили багато питань, які стосуються бібліотечної практики та змістовні методи роботи по залученню читачів в бібліотеку та роботі з ними. Особливе місце розташування бібліотеки-філії № 1 потребує і відповідного підходу в рекламній діяльності бібліотеки. Працівники бібліотеки Ганна Володимирівна та Іванна Віталіївна погодилися, що потрібно активізувати свої зусилля по залученню користувачів з близько розташованих дитячих садків і шкіл. Бібліотека-філія № 1 позиціонує себе як центр адаптації людей похилого віку, але це направлення не повинно обмежувати роботу бібліотеки з дитячою та юнацькою категорією читачів. В 2017 році виповнюється 5 років з моменту відкриття "Університету третього віку", за цей час близько 100 користувачів були слухачами факультету "Комп'ютерна грамотність". Під час спілкування з колегами, виникло бажання відзначити п'ятиріччя, запросивши всіх "випускників" до бібліотеки на свято.
Факультет працював за розробленою програмою "З пошаною і турботою". Основною метою Програми є надання допомоги в адаптації та самореалізації у суспільстві людям похилого віку. Для спілкування з особливою категорією людей необхідно терпіння, ввічливість, тактовність та особливий підхід до кожного. Бібліотекарі філії кажуть, що це не просто, але з поставленою задачею справляються.
Обговорили питання виставкової діяльності - в бібліотеці катастрофічно не вистачає виставкових стелажів. Виставки на звичайних стелажах не мають бажаного вигляду, да й розміщувати книги на таких полицях не зручно.
Проблемним питанням залишається і відсутність АРМ (автоматизованого робочого місця) для кожного працівника. В бібліотеці 3 комп'ютера надано в доступ для користувачів. А ноутбук мають в своєму розпорядженні бібліотекар і завідуюча. Звичайно це не зручно, бо багато бібліотечної роботи зараз перейшло в електронний формат: електронні щоденники, СКС, облік довідок, списання літератури, єдина реєстрація, ведення сайту та сторінок в соцмережах, видавнича діяльність, розробка роздільників та назв для виставок, написання сценаріїв та підготовка до масових заходів, і це  тільки основні бібліотечні процеси, які виконуються за допомогою ПК.
На питання: "Чого не вистачає для покращення роботи в бібліотеці?" однією із відповідей був вислів: "Нестача спілкування, обміну досвідом". Виходить, що скайп-конференцій та щомісячних семінарів недостатньо)) Для себе, як методист, я зробила висновок, що метод "Погляд з середини" - має право на життя, для більшого взаєморозуміння. Колегам не вистачає можливості висловити свої думки та погляди щодо деяких аспектів бібліотечної роботи в неформальній обстановці, адже дійсно  семінари та скайп-зустрічі мають більш офіційний формат.
Перший досвід "погляду з середини" я вважаю позитивним і дуже дієвим. Хочеться сподіватися, що моя присутність в філії не завадила виконуванню щоденних завдань, а мої рекомендації, ідеї та побажання мали стимулюючу дію.



P.S. Хочу добавити, що спілкування мало стимулюючу дію і для мене, не тільки як методиста, а й як особистості. Дякую, вам, колеги за час, який приділили мені, за позитивні емоції, за ваші відверті розмови))