середу, 29 березня 2017 р.

«Мрій! Читай! Мандруй!» виставка-подорож


Добропільська центральна міська бібліотека прийняла естафету від бібліотекарів України, ставши однієї із 147 учасниць загальноукраїнського проекту «Display-кросинг». Ініціатором цього проекту виступила Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації. За рішенням Генеральної Асамблеї ООН проголошено 2017 рік Міжнародним роком сталого туризму. Мета цьогорічної виставки-подорожі «Мрій! Читай! Мандруй!» популяризувати художню, науково-пізнавальну літературу про подорожі, туризм, розповісти на всю Україну про свій рідний край а також про важливість взаєморозуміння між народами; викликати інтерес і повагу до культури інших країн.
Бібліотекарі Добропільської центральної міської бібліотеки запрошують відправитися у захоплюючу подорож під назвою "Мрій! Читай! Мандруй!" разом з видатним капітаном Врунгелем Христофором Боніфатьєвичем. Наш герой, зв’язаний гачком, але здається на виставці і справді оживає, для того, щоб в майбутніх пригодах було веселіше.
«Пориньте у кругосвітню регату—читайте, мандруйте, фантазуйте та насолоджуйтеся пригодами! Разом з літературою, представленою на виставці, Вас чекають нові враження, зустрічі та приємні спогади! Представленні видання для тих, хто хоче мріяти, мандрувати, дізнаватися більше про рідний край і просто отримувати задоволення від літературних пригод» - закликає звернення до користувачів бібліотеки.
Харизматичний капітан Врунгель - літературний герой гумористичної повісті А.Некрасова «Пригоди капітана Врунгеля», привертає увагу читачів до розділів виставки. Перший розділ «Бібліотечні мандри з героями книг» знайомить з літературними героями, яким не байдужі будь-які пригоди та мандри. Тут також представлені книги та періодика з науково-популярної тематики для допитливих і зацікавлених географією та подорожами читачів.
Питання вікторини за повістю «Пригоди капітана Врунгеля» розміщені на гральних картах, що викликає непідробний інтерес у користувачів молодшого віку. А дорослі пам'ятають, що саме на гральних картах вчився суднохідній справі новоспечений моряк Фукс. Тож, вікторина спонукає прочитати книгу  та переглянути однойменний мультфільм.
В другому розділі виставки "Рідний край у бібліотечних туристичних маршрутах", як і передбачено загальною концепцією, розміщено матеріали, які відображають любов та особливий трепет до рідного невеличкого шахтарського міста – Добропілля. Краєзнавчий напрямок в бібліотечній справі займає особливе місце, саме до малої батьківщини кожен відчуває невимовні почуття гордості. На виставці представлене «чорне золото» Донбасу – фрагмент глиби кам’яного вугілля, яке завжди асоціюється з нашим містом, адже на його території розміщено декілька шахт. Завдяки представленим матеріалам, користувачі мають змогу згадати, що в нашому промисловому регіоні є також унікальні і мальовничі місця, де можна відпочити та з користю провести час.
Розділ «Спогади та враження» привертає увагу сувенірами з різних куточків України та Європи. Розглядати їх приємно і самим бібліотекарям і користувачам різного віку. На розміщеній в цьому розділі мапі, позначками відмічено увесь маршрут капітана Врунгеля. Знатний він моряк, встиг побувати на всіх континентах. Таким чином, він ніби - то закликає потенційного читача: "А ти де був? А ти що знаєш?" Добре що є змога дізнатися, завдяки представленій літературі.
Приємним збігом обставин стало те, що виставка розпочала діяти в центральній міській бібліотеці як раз під час Тижня дитячого та юнацького читання. Пригоди – це завжди цікаво, а літературні пригоди і мрії удвічі цікавіше, адже уява та фантазія взагалі необмежені будь якими кордонами. Чекаємо за новими емоціями наших користувачів, любителів мандрів.

Немає коментарів:

Дописати коментар