вівторок, 14 березня 2017 р.

"Велич Тарасового слова" Шевченківський тиждень в бібліотеках Добропільської міської ЦБС

Урочисті заходи до відзначання Шевченківського тижня розпочалися з Добропільської центральної міської бібліотеки 1 березня з відкриттям поетичної вітрини під назвою "Велич Тарасового слова". Постать Тараса Шевченка давно стала символічною для України. Кобзар знайомий кожному українцю ще змалечку. Талант його багатогранний. Саме творчість Т.Г. Шевченка надихнула працівників бібліотеки відобразити сільський колорит того часу. Вітрина змодельована з окремих фрагментів, видатних цитат письменника, вишитого хрестиком портрета Кобзаря, віршів та поем в яких звучать мотиви народної боротьби за волю.Всі бажаючі мають змогу вільно переглянути та ознайомитись з представленою літературою, та ще раз поринути у прекрасний світ Кобзаревого слова.
Продовжуючи Шевченківський тиждень в стінах Добропільської центральної міської бібліотеки експонується виставка малюнків "Творчість Шевченка очима дітей" учнів 3-А класу НВК № 7 «Вербиченька».
Великий син українського народу, геніальний поет Тарас Григорович Шевченко як художник займає почесне місце в історії українського образотворчого мистецтва. Він є автором понад тисячі творів. Наші діти теж спробували себе у ролі художників, намалювавши чудові малюнки до творів Шевченка. На виставці юні художники презентували 20 малюнків в яких зображено портрет Кобзаря, хату в якій мешкав маленький Тарас, малюнки на вірші «Садок вишневий біля хати…», «Мені тринадцятий минало», «Катерина», «Реве та стогне Дніпр широкий» кожен з яких різноманітний, яскравий, багатий, а це свідчить що школярі добре знають і шанують творчість Кобзаря.
Представлена виставка – це поєднання поетичних образів Шевченка з образним мисленням дитини. Кожен малюнок - частинка душі, пронизана шевченківським словом.
2 березня в читальному залі Центральної міської бібліотеки пройшла зустріч-відкриття «Шляхами Тарасової долі».
Бібліотекарі разом зі своїми гостями – учнями НВК № 7 3-А класу та їх класним керівником Лейбою В.П. «пройшли» тими ж стежками, що і великий Кобзар, пережили різні емоції. Співчували долі маленького Тараса, переглянувши картини пишалися Шевченком як художником. І звісно ж не обійшлося без декламування віршів і хочеться зазначити, що наші гості зробили це талановито і по-дитячому щиро. А наостанок здійснили віртуальну подорож в будинок-музей Т. Шевченка на Черкащині.
9 березня в день народження поета та художника в Центральній міській бібліотеці пройшла літературна година«Тарас Шевченко – великий син України». Захід відвідали учні 10-11 класів вечірньої школи № 2 на чолі з керівником Панюк Т.В. та учні 7-А класу НВК № 7 в супроводі свого класного керівника Ругожинської Т.П.
Учні декламували вірші Т.Г. Шевченка, пригадали визначні події із життя поета та взяли участь у «Літературній вікторині» продемонструвавши не аби які знання.

Бібліотекарі філії №1 представили виставку-заповіт "Провісник долі України", присвячену Шевченківському тижню. 
На виставці експонується література автора - збірники найвідоміших, особливо яскравих і змістових висловів (афоризмів) і ширших уривків із поетичних творів Тараса Шевченка та його прозової спадщини: повістей, драматичних творів, листів, тощо. 

В бібліотеці-філії №2 пройшов ряд заходів, присвячених черговій річниці від дня народження Т.Г.Шевченка.
З початку березня на абонементі бібліотеки діє виставка-персоналія «Тарас Шевченко — України син».
9 березня коло виставки-персоналії пройшли голосні читання творів Т.Г.Шевченка зі старшою групою гуртка сценічної майстерності «Витівники» Білозерського ОКЦ. Діти самостійно обирали твори Шевченка з книжок, представлених на виставці, підбирали твори один для одного, виразно зачитували їх, аналізували, розбирали головні ідеї поезій Кобзаря.
В житті видатного художника та літератора була не лише творчість. Багато людей оточували Шевченка увагою та любов’ю його на протязі усього життя. А особливо жінки. Про цю делікатну тему бібліотекарі поспілкувались із учнями Білозерського професійного гірничого ліцею №95 10 лютого. «Любовні пристрасті та розчарування Тараса Шевченка». Так називалась мультимедійна презентація особистого життя поета. В ході заходу, присутні розкрили для себе Шевченка з іншої сторони, не лише як Величного майстра слова, а й як просту людину, якій не чуже просте людське життя. Багато обговорень викликала дана тема. Більшість зацікавилась життям поета. Вони розпитували з яких джерел було взято відео уривки про життя митця, в яких книгах можна більше почитати про нього. Тому ми були вимушені на деякий час залишити дещо з книжкового фонду нашої бібліотеки для вивчення молоддю біографії Шевченка.
Проте, голосні читання один днем не закінчились. 10 березня до бібліотеки завітала середня група гуртка сценічної майстерності «Витівники», які також виявили бажання почитати вірші Шевченка. Кожен намагався найкраще зачитати обраний ним твір.

В читальному залі бібліотеки-філії № 3 було відкрито виставку-екскурсію «Тарасовими стежками». Ідея виставки екскурсії – представити Шевченка як поета і письменника, і як Шевченка - художника. Тож на виставці читачі та користувачі побачили копії картин та поряд з ними уривки з творів, які вони ілюструють. Бібліотекарі провели серед читачів конкурс «Як ми знаємо Кобзаря».

На бібліотечній сторінці в мережі «Однокласники» було розміщено відео-ролік «Трагедія та покликання Шевченківського кохання», відвідувачі сайту відмітили, що Тарас був не тільки талановитим митцем, але й романтичним та палким коханцем.
В Білицькій міській бібліотеці-філії № 4 діє книжкова виставка-кросворд «Сила Шевченкових творів» для юнацтва, а саме для школярів 10-11 класів та студентів ліцеїв. Мета: популяризація творів Тараса Шевченка, цікавих моментів його біографії, розкриття діяльності та її значення для нації.
Виставка почала діяти з 3 березня на відділі дорослого абонементу. Старшокласники проявили зацікавленість нею, оскільки питання з літературного кросворду, можливо, будуть й на ЗНО. Це й сприяє підвищеному попиту на пошук правильних відповідей.

Також  бібліотекарі філії № 4 провели для учнів молодших класів ЗОШ №10 цикл заходів, присвячених шевченківським дням. Були використані цікаві та насичені форми бібліотечної роботи: голосні читання «Велич Тарасового слова», «У світі творів Тараса Шевченка» для учнів 1-А та 3-А класів (класні керівники Науменко І.В. і Скрипник Т.О.), урок – вшанування «Тарасової душі криниця», проведений 3-Б класі (класний керівник Гапон В.Д.) , відео екскурс «Пам’ятники Кобзареві» для учнів 2 класу (класний керівник Бєланова І.В.) та бібліографічні огляди творів великого поета.
В читальному залі був організований тематичний перегляд літератури "Кобзареве слово - вічне!".
Проведені заходи посприяли розширенню знань учнів про життя і творчість Тараса Шевченка, сприяли роботі творчої уяви, відкрили ще одну сторінку минулого нашого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар