вівторок, 2 серпня 2016 р.

2016 рік – Рік Івана Яковича Франка в Україні

2016 рік – Рік Івана Яковича Франка в Україні. 27 серпня ми відзначимо 160-річчя поета, прозаїка, драматурга, вченого, етнографа, фольклориста, історика, філософа, соціолога, економіста, журналіста, перекладача, громадсько-політичного діяча Івана Франка. 
В бібліотеках Добропільської міської ЦБС протягом року проходять заходи заплановані в рамках цієї події. В Центральній міській бібліотеці в березні відбулася літературна година «Весняний промінчик його життя». Більшість з нас знає Івана Франка як письменника-революціонера, борця, але його доробок у дитяче письменство досить значний. Згадаймо хоча б оповідання «Грицева шкільна наука», чи «Малий Мирон», або ж «Олівець», де змальовано нудне і нецікаве, а часом і жорстоке навчання у сільських школах. 
Всі літературознавці зазначають, що Іван Франко дуже любив дітей. Він почав писати казки для своїх дітей, але ці повчальні історії сподобались всім читачам. І хоч пройшло вже багато часу, пригоди казкових персонажів зі збірки «Коли ще звірі говорили» не залишають байдужими сучасних дітей. 
В цьому бібліотекарі Добропільської міської ЦМБ зайвий раз переконалися, запросивши до себе в гості учнів молодших класів НВК №7. Літературна година «Весняний промінчик його життя», присвячена творчості Івана Франка, пройшла 25 березня для учнів 2 класу, а кількома днями пізніше – для учнів 1 і 3 класів. 
Бібліотекарі намагалися зробити зустріч цікавою і корисною, тож окрім розповіді про дитячі твори Франка підготували перегляд мультфільму «Фарбований лис» за однойменною казкою. Всі разом вони щиро раділи, коли хитрий і злий лис за свої підлі вчинки отримав по заслузі. 
Нудьгувати не доводилось, адже літературна година завершилися цікавими дитячими іграми, саме такими, в які грали в українських селах за часів Франка. Малі дружно «пиляли дрова», закликали дощик, називали відомих їм звірів, птахів та риб. 
Захід малим сподобався, а бібліотекарям сподобалися дитячі безпосередність, щирість і добрі знання творчості великого українського поета та письменника Івана Яковича Франка.
   

До цієї знаменної дати в ЦМБ оформлено книжково-поетичну виставка «Є така країна Франкіана». Виставка складається з двох розділів. Розділ «Мій поклик – праця, щастя і свобода», присвячений багатогранній творчості Івана Франка, який залишив нащадкам багату літературну спадщину, яка складається як з поетичних, так і з прозових, драматичних і публіцистичних творів. У наступному розділі під назвою «Іван Франко – розум і серце нашого народу» читачі можуть ознайомитися з роботами науковців, присвяченими особистості письменника, його літературній творчості. Виставка широко представляє масштабний талант Івана Франка як визначної особистості в історії і культурі України.


В день української вишиванки - 19 травня, в ЦМБ відбулася веб-портація поетичного слова «Акорди поезії українського Каменяра» з бібліотеками з різних куточків України, за ініціативою Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва. На зв'язку були Кіровоградска область, Івано-Франківськ, представники Донецької області - мережа бібліотек Добропільської міської ЦБС. Всіх нас в цей день об'єднали любов до поезії та бажання послухати безсмертні строки великого поета, які звучали в рамках заходу, різними мовами.

В Білозерській бібліотеці - філії№2  Добропільської міської ЦБС з нагоди відзначення у 2016 році 160-річчя від дня народження І.Франка були проведені ряд заходів. З лютого 2016 року на абонементі діє виставка-ювілей «Є імена, і є такі дати…». Другий розділ виставки «Титан. Геній. Каменяр.», присвячений 160-річчю від дня народження Івана Франка. Користувачі бібліотеки мають змогу детальніше дізналися про життєвий і творчий шлях Івана Франка, познайомитися з творами видатного поета.
 В березні 2016 року з учнями 4 кл. ЗОШ №18 був проведений Казковий Франковий вернісаж «Чарівна скарбничка казок». В ході гри діти поділились на команди: «Найхитріші», «Наймудріші» та зіграли 4 конкурси. Команди відповідали на питання, складали пазли, розгадували ребуси. Дуже весело та активно проявили себе учні. Вони із азартом пройшли усю гру. Звичайно, вони боролись за перемогу. І переможець таки був – команда «Наймудріші». 
Іван Франко - це розум і серце нашого народу, це геній, вчений і митець європейського рівня, яких мало в історії української культури. Поет внесений до списків найбільших письменників світу і його ім’я поруч з іменами найславніших синів людства. Перу письменника належать понад п’ять тисяч творів, які ввійшли до золотого фонду не лише української, а й світової літератури. Про це та багато іншого, бібліотекарі будуть розповідати читачам на поетично-біографічній годині «Поет з відвагою борця», яка відбудеться 26 серпня в бібліотеці-філії № 2. А діти, матимуть можливість проявити свої поетичні та акторські здібності, продекламували вірші Івана Франка.

З метою вшанування пам'яті видатного українського письменника у Білицькій бібліотеці-філії №4 спільно з ЗОШ І-ІІІ ступенів № 10 Добропільської міської ради проведено літературно-музичну годину «За сторінками книги життя Івана Франка». Український Каменяр вважав себе пекарем, який випікає хліб для щоденного вжитку, його творчий доробок став для школярів хлібом духовним і скарбом неоціненним, який не вичерпується, а стає тим глибшим,чим більше береш від нього.

Разом згадали важливий «вирок» Івана Франка, винесений самому собі: «Нехай пропадає моє ім'я , але нехай росте і розвивається український народ». З часом сила поезії Івана Яковича стає сильнішою, не загине ім'я його ніколи, бо сьогодні І. Франко - світоч національного відродження України, а його кредо «Лиш боротись - значить жить» - особливо актуальне для сучасної молоді.
А школярі початкових класів були в захоплені від міні – театралізованого дійства «У світі Франкової казки», зацікавились художніми та літературознавчими книгами, присвяченими творчому доробку Франка, які запропонували бібліотекарі.
Спільні заходи допомагають більш глибоко розкрити відвідувачам бібліотеки значення життя та творчості відомих людей України.

Немає коментарів:

Дописати коментар