пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

Сумні сторінки історії, які варто пам'ятати - День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій


Остання субота листопада - дата, яка змушує стікати сльозами душу кожного українця, адже в цей день відзначається пам`ять жертв страшного геноциду проти українського народу, скоєного сталінським кривавим режимом. 
ЦМБ Викладка-спомин "Біль України - Голодомор"
З метою вшанування цієї скорботної події в бібліотеках Добропільської міської ЦБС проводились сумні заходи, демонструвалися книжкові виставки з даної тематики. Так в читальному залі Добропільської Центральної міської бібліотеки увазі всіх відвідувачів було представлено книжкову викладку-спомин «Біль України – Голодомор». Бібліотека має у своєму фонді велику кількість літератури, присвячену тим страшним рокам. Це двохтомник «Національна книга пам`яті жертв Голодомору. Донецька область», низка видань, у яких тема Голодомору є наскрізною. Це «Український Голокост», «Як нас морили голодом», «Гірка пам`ять», «Голодомор – геноцид українського народу», «Розсекречена пам`ять» та інші. Експозиція була цікавою всім, хто цікавиться історією нашого народу та злочинами тоталітарних режимів.

Згадайте нас – бо ми ж колись жили. 
Зроніть сльозу і хай не гасне свічка!
Ми в цій землі житами проросли,
Щоб голоду не знали люди вічно.

                                          Н. Виноградська

Бібліотека-філія № 1
Виставка-спогад "Засвіти свічку пам'яті"
Зараз існує думка, що говорити про голод - це озиратися назад. А що ми там знайдемо? Ми повинні дивитися у завтрашній день, а не озиратися назад. То чи треба сьогодні говорити про голод?... Озиратися у минуле треба кожному. Людина не живе в одному часі, а у трьох часових вимірах: у минулому, сьогоденні та майбутньому. Дорога у майбутнє пролягає через минуле. Треба осмислити власне минуле, зрозуміти його, бо історія повторюється. І коли люди не зроблять сьогодні висновків, то вони будуть ходити по колу. Як казав американський філософ Джордж Сатаян “Народ, який не пам’ятає свого минулого, приречений знову його пережити”.
В рамках щорічних заходів із вшанування пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій на Україні, в листопаді місяці, на абонементі бібліотеки–філії №1, широке коло читачів звертали свою увагу, ніби озиралися в минуле, на виставку-спогад «Засвіти свічку пам’яті у серці». 
Окрім книг на виставці-спогад розташувалася одна маленька річ – свічка. Свічка символізує нашу пам'ять і нашу скорботу про мільйони загублених життів наших українців. Це знак нашої пам’яті. Також працівники бібліотеки долучаться до загальноукраїнської акції «Засвіти свічку», яка проходить кожного року в останню суботу листопада, коли в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів, та запалюється свічка, яка символізує скорботу і пам'ять про мільйони загублених життів. Цих вогників має бути як найбільше. Вони потрібні для кожного з нас.
Бібліотека-філія №5
Виставка-реквієм "Великий голод-вічний гріх"
Поглибити знання користувачів бібліотеки про Голодомор 1932-1933 рр. в нашій країні, його причини та наслідки, виховувати в громаді почуття стурбованості долею кожної людини; навчати сприймати чужий біль, сприяти бажанню вивчати історію своєї держави, берегти її традиції призвана виставка - реквієм «Великий голод – вічний гріх», яка була організована в Дитячій бібліотеці - філії №5 до чергової річниці цієї сумної події. Свічечка, запалена в цей день, символізувала скорботу української нації по жертвам голодомору.


Бібліотека-філія № 4 Виставка- перегляд
"Голодомор - гірка пам'ять українськоuо народу"
27 листопада на годину пам’яті «Людської пам’яті свічку запали» бібліотекарі бібліотеки – філії №4 запросили учнів Білицького професійно – технічного ліцею № 83 (група 23). Бібліотекар Піщенко Н.В. підготувала книжкову виставку – перегляд «Голодомор – гірка пам'ять українського народу" та провела бібліографічний огляд літератури «Злочин проти нації». Також учням було запропоновано відвідати сайт Державної бібліотеки для юнацтва, де можна знайти перелік електронних джерел, присвячених подіям голодомору в Україні. Бібліотекарі надають усім відвідувачам інформацію про події тих страшних років у повному обсязі завдяки літературі, наявній у фонді, тематичній теці «Забуттю не підлягає».

З метою вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, бібліотекарі бібліотеки-філії№2 підготували перегляд літератури «Голодомор – страшне лихо ХХ століття». Читачі мали можливість переглянути сучасні українські книги, які висвітлюють причини, хронологічний перебіг та наслідки геноциду проти українського народу.
27 листопада 2015 року бібліотека провела урок пам’яті «Не втихне біль Голодомору» для учнів 11 класу ЗОШ №13. Захід проводився сумісно з учителем української мови та літератури Богуш Т.М. Також відвідала захід бібліотекар шкільної бібліотеки Лягуша Т.В.
Основним завданням уроку було ознайомлення учнів із подіями 1932-193 рр., виховання правильного ставлення до історії нашої країни, почуття співчуття до горя нації, роз’яснення істинних мотивів виникнення голоду.
Інформацію, яку до них доносив бібліотекар, учні сприйняли дуже добре, пропустили усі страшні факти з історії тих років крізь себе. Намагались уявити, що саме переживали люди в ті страшні роки. А розповідь ішла про причини виникнення голоду, про те, в які рамки заганяли людей і як вони намагались вижити в тих жахливих умовах. Як вони боролись і як не могли побороти головного ворога — смерть.
Також учні дізнались про величезну кількість пам’ятників та мемореалів жертвам Голодомору завдяки презентації «Свіча пам’яті».
Після цього, увесь клас, разом з ведучими та гостями, запалив свічки та пом’янув усіх підкорених голодом людей, хвилиною мовчання.
На довершення пролунала пісня Оксани Білозір «Свіча», яка музикою та піснею розкрила для глядачів ще краще увесь трагізм та горе тих подій.
На останок, вчитель провела невеликий огляд творів присвячених подіям часів Голодомору, які учні вивчатимуть.
28 листопада рівно о 16.00, в День пам'яті жертв голодоморів в Україні, працівники бібліотеки та читачі - запали свічки пам’яті по безневинно померлих з голоду.

Немає коментарів:

Дописати коментар