вівторок, 27 квітня 2021 р.

Фестиваль «Кальміюс» в Добропіллі

24 квітня Центральна міська бібліотека Добропільської міської територіальної громади вдруге приймала у своїх стінах щорічний літературно-мистецький фестиваль «Кальміюс», який представляє сучасну українську літературу й мистецтво на Сході України та є справжнім брендом Донеччини.

Цьогоріч у Добропілля завітали дитячі письменники Євгенія Пірог, Катерина Кулик, Сашко Дерманський та фольк-рок гурт «Очеретяний кіт».

Євгенія Пірог  є кураторкою всеукраїнської ініціативи «Додай читання», волонтерського руху, що популяризує читання серед дітей. Письменниця започаткувала «книжкові шпаківні» – мінібібліотечки в громадських містах для вільного користування книжками за принципом «почитай-поверни-подаруй». Євгенія – організаторка чотирьох Національних рекордів України.

Катерина Кулик — дитяча письменниця, прозаїк. Пише дитячі розповіді та казки, що також орієнтовані на дорослих. Авторка увійшла до шорт-листа VII міжнародного літературного конкурсу творів для дітей та юнацтва «Корнійчуковська премія» у номінаціях: Проза для дітей молодшого віку, Проза для дітей старшого віку та юнацтва.

Сашко Дерманський є членом Національної спілки письменників України, видав 33 книжки, шість аудіо та дві інтерактивні книжки. Твори Сашка Дерманського вивчають у школі в молодших і середніх класах. Письменник став одним із творців сценарію художнього фільму «Сторожова застава» за однойменною повістю Володимира Рутківського.

«Очеретяний кіт» — український фолькрок гурт, заснований у 1995 році. Група була переможцем фестивалю «Червона рута» у номінації «Акустична музика». Кожен музикант одночасно є й автором пісень. «Очеретяний кіт», починаючи з часів Майдану, присвятив частину свого часу волонтерській діяльності. Як частка музичної організації «Музичний батальйон» став мандрувати з концертами у зону АТО.

Зустрітись з митцями в бібліотеку прийшли діти та їх батьки, шанувальники сучасної української літератури та мистецтва, представники місцевої освітньої та культурної сфери, бібліотекарі, та громадські діячі.


День видався насиченим – щире спілкування, відповіді на питання, авторські читання, інтерактиви для дітей, автограф сесія, фото з митцями та музичні композиції від «Очеретяного кота». Найактивніші учасники отримали подарунки від організаторів фестивалю.


Зважаючи на пандемію, кількість присутніх була обмежена. Але всі охочі доєднались до прямого ефіру літературно-мистецької події на сторінці
Центральної міської бібліотеки у Фейсбуці.



Організаторами фестивалю «Кальміюс» є ГО «Фонд розвитку громади», проведення фестивалю стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine. Партнери фестивалю - PEN Ukraine,  Isar Ednannia, Управління культури і туризму ДонОДА, Краматорська міська рада. Інформаційна підтримка - Антикризовий медіацентр та Kramatorsk Post

Вдячні за підтримку Відділу культури і туризму Добропільської міської ради.

Немає коментарів:

Дописати коментар