понеділок, 28 січня 2019 р.

Голокост: пам'ять во спасіння

27 січня у всьому світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який запровадила Генеральна Асамблея ООН. Голокост – переслідування і масове знищення євреїв і циган під час Другої світової війни.
З нагоди вшанування жертв Голокосту та Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту в читальному залі Добропільської центральної міської бібліотеки експоновано виставку - вшанування «Свіча Голокосту не згасне».
Книжкова виставка має три розділи «Злочин проти людства», «Шрам на серці людства» та «Трагедія ХХ століття історія та уроки». В розділах представлена історична література, документи, наукові розвідки, навчальні посібники, щоденники очевидців, підручники з Історії України в часи Другої Світової війни та документальні фотокартки.
Винищення євреїв, яке вже тривало в Польщі та інших окупованих нацистами територіях, було розширене й на Україну відразу після вторгнення нацистських військ. Допоки жива людська пам'ять, трагедію Голокосту слід згадувати із соромом і жахом.

 З приводу Дня пам'яті жертв Голокосту працівники білозерської бібліотеки-філії № 2 підготували перегляд  літератури «Голокост. Цього не можна забути…»
Новодонецька бібліотека -філія № 3 підготувала огляд літератури "Голокост: злочин проти людства". Головна ідея огляду – спробувати навчитися співчувати і толерантно ставитися до іншої культури адже саме ми відповідальні за пам'ять про Голокост, як про частину нашої історії.

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту бібліотекарі білицької бібліотеки-філії №4 25 січня провели годину пам’яті «Вічний вогонь Менори» для учнів 10 класу ЗОШ № 10 І – ІІ ст.  Учасники заходу подивилися відео «Спогади про голокост» : спогади людей, які на момент подій були юнацького віку, які бачили на власні очі , вкарбовуючи побачене в серце навіки, те, що відбувалося насправді. «Хто має право вбивати?» - «Ніхто й ніколи!» - відповідь юнацтва. Ніхто й ніколи. Щоб навчитися цінувати життя, кожний її прояв, потрібно вміти цінувати життя власне. Це й було головним меседжем заходу, який почули й сприйняли. А тисячі молитов, які піднімуться в небо 27 січня, вогонь Менори пом’януть тих, хто хотів жити, вчитись, будувати, народжувати, берегти, розмовляти з нащадками… Але довелось розмовляти тільки  з небесними зірками…
23 січня, працівники дитячої бібліотеки-філії № 5 провели виховну годину «Голокост – всього одне лиш слово» для учнів 8-А класу ЗОШ №19.
Підводячи підсумок заходу, було наголошено на те, що наша нація повинна виховувати у кожного патріота здатність на скорботу і пам'ять про мільйони загублених життів. Велике значення має інформування про твори, присвячені цим трагічним подіям.

Немає коментарів:

Дописати коментар