пʼятницю, 22 червня 2018 р.

22 червня... Ми пам'ятаємо...

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни – день пам'яті в Україні. Відзначається щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця. Тож до цієї пам’ятної дати в Добропільській центральній міський бібліотеці експоновано виставку-пошану «Ми пам’ятаємо». Щороку в цей день український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна.

З історію найкривавішої в історії людства війни можна ознайомитися в одному із розділів виставки «Так починалась війна». Наукові праці, архівні і історичні документи воєнного і повоєнного часу розкриють увесь біль, смуток та втрати українського народу.
Кожного разу в цей день ми згадуємо про тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані.
В другому розділі «Над пам’яттю роки не владні» експоновано документи, в яких розповідається про тих, хто кров’ю і потом відстоював нашу перемогу, про тих, хто так і не повернувся додому. На полиці виставки-пошани також представлені архівні альбоми бібліотеки, де зібрані фотокартки, вирізки з газет того часу про ветеранів Добропілля.
Сьогодні вже мало залишилося в живих тих, хто зі зброєю в руках захищав тоді нашу країну. З кожним роком їх невблаганно стає все менше і менше, але ці героїчні вчинки назавжди залишаться в пам’яті.
Безсмертному подвигу, ратній звитязі рядових бійців і командирів, партизанів і підпільників, відомих воєначальників, учасників Руху Опору за межами Батьківщини, усім тим, хто в червні 1941 року піднявся на священний бій з фашистами, а також тим, хто кував перемогу в тилу, працюючи на заводах і фабриках, у наукових установах, на ланах і фермах, хто не скорився і загинув у концентраційних таборах присвячена виставка-експозиція «Макової долі дорога», що діяла у бібліотеці-філії  № 3.
На виставці представлено чимало цікавих матеріалів, книг, публіцистичних роздумів. Зокрема, такі видання як «Війна і міф. Невідома друга Світова», «Загиблі на чужині», «Кровавые земли», «Война народ победа» та бібліографічний список книг з фонду бібліотеки даної тематики.
До сумної дати на дорослому абонементі бібліотеки-філії № 4 створена книжкова виставка – пошана «Україна пам’ятає» . Виставка складається з трьох розділів. Перший розділ: «Зі смаком полину, із болем у серці» з цитатою Надії М.: «Чому це серце защеміло? / Пройшли роки – воно болить. / Мабуть, це роки неумілі: / Не здатні рани заживить». Книги даного розділу несуть загальну інформацію про початок і перебіг подій Другої світової війни. Особливо інформативною є книга «Від Рейхстагу до Іводзіми: у полум’ї війни: Україна та українці у Другій світовій», з серії «Історія без цензури».
Ми пам’ятаємо. Ми сумуємо. Будемо свято передавати цю пам’ять іншим поколінням. Але чи є надія уникнути повторення подібного віроломства і насильства по відношенню до нас і наших дітей?

Немає коментарів:

Дописати коментар