неділю, 29 січня 2017 р.

День пам'яті героїв Крут

Бій під Крутами відбувся 16(29) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам’ятне. За 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.
            Цей бій тривав 5 годин між 4 - тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва». Що загалом налічував близько чотирьох сотень вояків. У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні. Поновити наступ на Київ війську Муравйова довелося не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.
            Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест – Литовський мирний договір. Який врятував молоду українську державність.  Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам’яті тридцяти».
                        Пам’яті тридцяти
На Аскольдовій могилі поховали їх –
Тридцять мучнів українців,
Славних, молодих…
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! –
По кривавій по дорозі нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадника рука? –
Квітне сонце. Грає вітер
І Дніпро – ріка…
На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! –
Понад все вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих .-
На Аскольдовій могилі поховали їх.
                                Павло Тичина

            27 січня колектив бібліотеки-філії № 2 відвідав ЗОШ №14 м.Білозерського з історичною годиною"Недооціненний урок історії. Герої Крут".
            Учні 9 та 11 класу наочно могли спостерігати періодичність повторення подій в історії. В ході зустрічі бібліотекарі пригадали і події стародавньої Спарти, коли загинуло 300 спартанців, і події під Берестечком, де поклали своє життя 300 козаків, і події під Крутами, коли загинуло 300 студентів-молодиків. 
            Для присутніх трагедія 1918 року стала близькою, адже вони також стоять на порозі дорослого життя і вони підсвідомо проводять паралель між собою і тими загиблими, чи змогли б вони так?

Бібліотека-філія № 2

Бібліотека-філія № 2
            В причинах трагедії під Крутам 27 січня, напередодні чергового дня пам'яті про героїв, що загинули того дня, розбиралися учні Білозерського професійного гірничого ліцею в рамках години пам'яті"Крути. Крути... Довік не забути". Зустріч пройшла в бібліотеці ліцею.
            На зустрічі були присутні учні двох груп, педагоги та адміністрація учбового закладу. Всіх вразила трагічність подій під Крутами.  Наприкінці зустрічі  бібліотекарі провели огляд літератури та періодичних видань, в яких зустрічається інформація про загиблих під Крутами.
Біліотекарі-філії № 2 в бібліотеці
Білозерського професійного гірничого ліцею
            Бій під Крутами став одним з етапів неоголошеної війни Радянської влади проти незалежної України у 1917-1920 роках, саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Про події тих далеких років розповідає викладка  книжково – періодичних видань «Через Крути домайбутнього» в бібліотеці-філії № 4. Особливістю бою під Крутами є те, що в ньому на захист Української Народної Республіки стали київські студенти, гімназисти та юнаки військової школи супроти ворога, який мав багаторазову чисельну перевагу.

            Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща.  
Бібліотека-філія № 4


Немає коментарів:

Дописати коментар