неділю, 22 січня 2017 р.

Заходи до Дня Соборності в бібліотеках Добропілля

Яка ж вдалась сьогодні днина!
Що хочеться співать пісень
Моя соборна Україна
Знов зустрічає новий день.
 22 січня 1919 року ввійшло до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Щороку в цей день український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну українську державу. Саме 22 січня 99 років тому було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської  Народної  Республіки. Офіційно ж в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.
 Патріотичне виховання є одним з пріоритетних напрямків  роботи бібліотек Добропільської міської ЦБС, тож  20 січня  напередодні Дня Соборності для користувачів в Центральній міській бібліотеці було проведено інформаційну годину «Соборність України: від ідеї до сьогодення».
  Учасники заходу не тільки прослухали історію виникнення свята – Дня Соборності України, а й ознайомились з історичними фактами про Україну, пригадали видатних українців, дізналися про всеукраїнську акцію «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом яка відбулася 20 січня 1990 року, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. Відповідали на запитання літературно-історичної вікторини продемонструвавши свої не аби які знання з історії рідної держави.
Для шанувальників історії України в читальному залі ЦМБ експонується патріотична книжкова виставка «На шляху до соборної України»
Виставка складається з трьох розділів. «Історичний урок єднання»  перший розділ виставки в якому представлена література, що висвітлює найважливіші події в історії України –передумови й причини об’єднавчого процесу, тернистий шлях України до соборності, ідеї побудови української, самостійної, соборної Держави.
Другий розділ «Досягнення України та її народу» знайомить з літературою,  яка розповідає про досягнення українського народу, про здобуті ордени доблесних воїнів, про мужній дух українського народу. 
Література, що експонується у третьому розділі «Ідейні провідники Української соборності» знайомить читачів з  діячами, які боролись за об’єднання всіх демократичних сил   словом і багнетом, намагаючись відродити незалежну, соборну, українську державу.
         20 січня 2017 року в бібліотеці-філії №1 була оформлена книжково-ілюстративна виставка «Україно, моя ненько!».  Користувачі бібліотеки мають змогу ознайомиться з початками ідеї соборності, як відбувалася підготовка Акту Злуки, як проходило проголошення Злуки, дізнатися про перше офіційне святкування Соборності України та яке має велике значення День Соборності для кожного громадянина нашої країни.
В бібліотеці-філії №2 День Соборності України  ознаменувався такими заходами:
-  З 12 січня в коридорі бібліотеки діє викладка інформації «Нас навіки поєднали»;
-  21 січня бібліотекар Корінецька Н.О. відвідала фестиваль «Україна різнобарвна» ЗОШ №15 м.Білозерського. На цьому фестивалі бібліотекар займала почесне місце журі фестивалю;
- 22 січня в Білозерському ОКЦ відбулася акція «В день злуки візьмемось за руки», в ході якого учасники акції відвідали бібліотеку та коло викладки інформації провели бесіду. 


В бібліотеці-філії № 3 20 січня презентована книжкова виставка – міркування для всіх категорій користувачів «Соборність від ідеї до сьогодення». Матеріали, представлені на виставці, акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуки, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918 початку 1919 року охопив майже всю Україну.
Виставка  привернула  увагу користувачів та запропонувала замислитись над історією нашої країни, сьогоденням  та майбутнім українського народу.
 З 18 січня 2017 року в бібліотеці – філії №4 експонується  виставка - міркування: «Моя єдина Україна», яка присвячена великому державному святу – Дню Соборності України.

    За допомогою літератури, яка представлена на виставці, працівники бібліотеки хотіли  поглибити знання  молоді про історію виникнення свята Соборності України, виховати патріотичні почуття, викликати інтерес до вивчення історії України. Книжкова виставка складалася з трьох розділів. У першому розділі «На шляху до Соборної України» представлена література, яка висвітлювала  ідеї побудови української, соборної держави. Другий розділ «Ідейні провідники української соборності» знайомив з літературою, яка розповідала про славетних синів українського народу. Про їдеї соборності та її значення в життя сучасної України розповідала література, яка була представлена в третьому розділі «Ідеї соборності в політичному житті сучасної України».
В дитячій бібліотеці-філії №5 було організовано виставлення книг та періодичних видань за темою «Велична і свята, моя ти Україно!».

Учні середнього та старшого шкільного віку, а також користувачі похилого віку знайомилися з викладкою, яку пропонували бібліотечні працівники. Протягом дня на екрані демонструвалися документальні фільми до цієї урочистої дати.

Немає коментарів:

Дописати коментар