пʼятницю, 27 січня 2017 р.

«Дисиденту з Донецька вічна слава»

27 січня 2017 року виповнилося 90 років з дня народження видатного українського, донецького дисидента, правозахисника, педагога, мовознавця, члена-засновника Української гельсінської групи, який виступав на захист української мови, Олекси Тихого. Його життя не було безхмарним. За його політичні погляди та життєві переконання його не лише засуджувала влада, а й намагалась взагалі знищити. Але його це не скорило. Він завжди виступав проти радянської окупації і боровся за звільнення окупованих земель. В бібліотеках Добропільської міської ЦБС до ювілею з дня народження Олекси Тихого пройшов цикл заходів:

З січня місяця 2017 року, для  користувачів бібліотеки-філії №1, була пропонована відео-презентація «Дисиденту з Донецька вічна слава». Відео-презентація присвячувалася до 90 річчя з дня народження О. Тихого. Презентація викликала інтерес людей, які переглядали відео, але також відчувався сум від нелегкої долі дисидента з Донецька.
Бібліотека-філія № 2
З приводу ювілею видатного діяча нашої країни, в бібліотеці-філії №2 викладено перегляд літератури «Шлях українського правозахисника», який діє в холі бібліотеки та знаходиться у вільному доступі для користувачів бібліотеки.

Бібліотека-філія № 3
Наша земля завжди плекала вірних своїх синів і дочок, що не шкодуючи свого життя, виступали у перших лавах борців за Незалежність. Нема такої книги, щоб вмістила усі імена героїв нашої країни. Нема таких слів, щоб передати, який вклад у цю боротьбу за свободу України вніс кожен з них. Нема такої міри, щоб виміряти усі ті страждання, які довелось їм пережити. Серед таких людей наш земляк – відомий український діяч правозахисник, учитель і філософ Олекса Тихий. З 11 2017 року січня в бібліотеці – філії № 3 була експонована виставка літератури «Для чого я живу…», також в  бібліотеці була підібрана з фонду бібліотеки та з інтернет видань  тематична тека «Прометеї українського духу», в якій було висвітлено матеріал про боротьбу українських патріотів дисидентів, членів Української Гельсінської Групи.
          
Бібліотека-філія № 4
Бібліотека-філія № 4
  В бібліотеці – філії №4  до 90-річчя від дня народження нашого земляка Олекси Тихого була підготовлена  виставка – перегляд  «Я знаю, що загину…»  для юнацького та дорослого віку. На виставці було представлено унікальний двотомник праць Олекси Тихого та спогадів про нього друзів, сподвижників та наших сучасників, який  вийшов у ТОВ “Поліграфічний будинок “Донеччина” тиражем 2000 примірників. До книжок увійшли статті, заяви та листи талановитого педагога і публіциста, правозахисника, члена-засновника Української Гельсінкської групи, написані в 1970-1980-х роках, матеріали судових справ та документи про діяльність видатної особистості, мужнього патріота свого краю і України, який загинув у неволі, а також укладений ним Словник мовних покручів.
            Ім’я цієї людини відомо далеко не всім, його книги довгий час у Союзі були під забороною, як і самі спогади про нього, на той час він писав роздуми з крамольними думками, небезпечними, бо пробуджували в українців українця: «Як же розуміти того, хто живе в Донеччині, на Україні, а батьківщиною має Росію? Емігрантом чи окупантом? Як би подивилися на індуса чи канадця, який твердив би, що його батьківщина Англія (на тій підставі, що Індія та Канада входять до співдружності? Про це та ще багато цікавого, невідомого з життя Олекси Тихого дізналися користувачі бібліотеки, прослухавши бібліографічний огляд літератури «Олекса Тихий – справжній донецький українець».
Центральна міська бібліотека
«Провідна зірка Донеччини» - таку назву мала тематична полиця, яка експонувалася на абонементі Центральної міської бібліотеки до 90-річчя з дня народження Олекси Тихого. «Я – для того, щоб жив мій народ, щоб підносилась його культура, щоб голос мого народу достойно вів свою партію в багатоголосому хорі світової культури. Я – для того, щоб мої земляки-донбасівці давали не лише вугілля, сталь, прокат, машини, пшеницю, молоко та яйця. Для того, щоб моя Донеччина давала не тільки уболівальників футболу, учених-безбатченків, російськомовних інженерів, агрономів, лікарів, учителів, а й українських спеціалістів-патріотів, українських письменників, українських композиторів та акторів», - таким було життєве кредо полум’яного патріота із Донбасу Олексія Івановича Тихого. Залишене ним критичне слово не втрачає свого значення й досі: пекучі проблеми національного відродження залишаються злободенними і на початку ХХІ століття.
Бібліотека-філія № 5
            Для відвідувачів бібліотеки-філії№ 5, працівники підготували виставлення книг та друкованих матеріалів «Справжній донецький українець». Розповідь про нелегке життя та творчий шлях супроводжувалася відео-переглядом з мережі Інтернет.
Бібліотекарі, вшанували пам’яті славетного земляка О.І. Тихого, ознайомлюючи читачів та громадськість з життям земляка, його правозахисною та публіцистичною діяльністю. Тож всіх, кого цікавить доля і творчість нашого земляка, запрошуємо відвідати бібліотеки Добропільської міської централізованої бібліотечної системи.

Немає коментарів:

Дописати коментар