середу, 19 жовтня 2016 р.

Свято захисників України в бібліотеках Добропільської міської ЦБС

14 жовтня наша країна відзначає День захисника України. Не могли оминути цей день і працівники Центральної міської бібліотеки. 13 жовтня в гості до бібліотекарів завітали учні 3-А класу на чолі зі своїм керівником Лейбою В.П.
В ході заходу діти дізналися про цікаві сторінки з історії нашого народу. Хлопчики мали змогу продемонструвати свою спритність в тематичному конкурсі «Тривога для бійця», а дівчатка виявили свою вправність надаючи допомогу пораненим у конкурсі «Медсестра». Свої творчі здібності діти виявили малюючи вітальні листівки для своїх рідних. Захід пройшов цікаво та невимушено, як для бібліотекарів так і для школярів.

Побутує думка, що історія - щось далеке від нас, таке, що давно минуло. Ні, історію творимо ми – повсюди і щогодинно. День, прожитий кожним із нас сьогодні, завтра стане історією – історією сучасності. Ми ж, ті хто живе нині, відповідальні як за минуле, так і за майбутнє.
14 жовтня усі православні християни відзначають одне з найулюбленіших свят – Покрова Пресвятої Богородиці. Як покровительку і заступницю, Покрову шанували українські козаки. 
До Дня українського козацтва та свята Покрови в читальному залі бібліотеки - філії №1 була оформлена книжкова виставка, у форматі історичний круїз «Козацькі гетьмани України»
Історичний круїз відображав особисті якості діячів, їхні розум і воля, інтелект і світогляд, симпатії й антипатії, людей, які справляли неабиякий вплив на перебіг подій, історичний процес, відтворювали колорит епохи, який мають відчути й нащадки. Усі пропоновані увазі читача матеріали об’єднує спільна тема – особа в історії та історія в житті особи. 
Тож, працівники бібліотеки-філії №1 зосередили увагу на історично достовірних, неупереджених нарисів про видатних синів України з часів Київської Русі і до кінця ХIХ ст. а саме про українських гетьманів, кошових отоманів Запорізької січі та козацьки ватажки. 
Історичний круїз розрахований на масового читача, особливо прислужився студентам, старшокласникам, викладачам, а також усім, хто цікавиться правдивою історією України. 
До дня українського козацтва 14 жовтня 2016 року на абонементі бібліотеки-філії №1, для широкого кола користувачів була розташована виставка - страва «Козацькими дорогами з козацькими стравами. Козацькі страви – з давнини до сучасності».
Іжа є основою життя людини, джерелом енергії, без якої життя неможливе. З давних-давен українські страви відомі своєю різноманітністю та високими смаковими якостями. 
Виставка –страва містила близько 1000 рецептів широкого асортименту страв української кухні. Цікаво було дізнатися, що до складу, наприклад, українського й київського борщів входить до 20 найменувань продуктів, селянського, полтавського та зеленого українського – до 18, чернігівського – 16, борщу з карасями -17 і т. д. 
Виставка-страва користувалася великим попитом, тому що вона була розрахована на сім’ю від двох до п’яти чоловік. Кожен, хто переглянув рецепти обов'язково черпав щось для себе і у деяких навіть вирішувалося питання "Що сьогодні приготувати на вечерю».

Бібліотека-філія №2 до цього свята провела різноманітні заходи, які спрямовані на виховання у дітей та молоді любові до свого народу, відданості своїй Батьківщині, збереження кращих військових традицій та звичаїв та уславлення героїв свого народу. 
- Спільно з Білозерським ОКЦ підготувала вітальну відео-листівку до Дня захисника України. 
- 13 жовтня старші вихованці гуртка сценічної майстерності "Затейники" Білозерського ОКЦ переглянули відеорозповідь "Триєдине свято мужності та звитяги". 
- 15 жовтня колектив бібліотеки-філії №2 спільно з культорганізатором Білозерського ОКЦ Афонічевою А.Л. провели гру-змагання «Шануймося, єднаймося та будьмо!». Учасники мірялися силою, змагалися у спритності і кмітливості, відгадували прислів'я та приказки про козаків, співали українські пісні, ліпили вареники та виконували багато різних завдань. Переможці отримали пам'ятні медалі, а бажаючі могли сфотографуватись на згадку у вишиванках. 

До Дня захисника України бібліотека філія № 3 на бібліотечних сторінках соціальних сетей «Однокласники» та «Фейсбук» презентована відео презентацію «Чорна вишиванка», в бібліотеці до дня захисника України була представлена читачам тематична тека до вшанування пам’яті загиблого нашого земляка О. Єрмакова, де в селищі залишилися його друзі та товариші.

Учні 3-А классу ЗОШ №10 (вчитель Скрипник Тамара Олексіївна), із великим задоволенням прийняли участь у проведенні захода-свята «Свято доблесті та честі», яке пройшло в бібліотеці-філії № 3. Бібліотекарі розповіли про те, що 14 жовтня наша держава Україна святкує День захисника України, День українського козацтва та Покрову Пресвятої Богородиці.
Скільки позитивних емоцій отримали третьокласники, виконуючи конкурсні завдання «Вправні руки», «Хто сильніший?», «Хто спритніший?», «Хто швидше?». Вони із радістю чистили картоплю, змагались у підніманні гантелів, плигали на скакалці, надували повітряні кульки. Інтелектуальна вікторина та конкурс «Що в скриньці?» примусили дітей використати знання з уроків літератури, історії та інших шкільних предметів. Однокласниці привітали хлопців віршами та малюнками, а бібліотекарі підготували тематичну книжкову виставку «Славні сини України». 
Для учнів 1-А класу (вчитель Науменко Ірина Валеріївна) ЗОШ № 10, бібліотекарі провели бібліотечну інформаційну годину «Покрова – захисниця запорожців славних».
Завдяки подібним заходам формується провідна національна цінність любов і шана до Батьківщини, а також до найближчих і рідніших людей – неньки й батька. Нашим дітям є з кого брати приклад. Є в кого вчитися мислити, трудитися та захищати Вітчизну.
13 жовтня в дитячій бібліотеці-філії № 5 м. Добропілля відбувся захід, присвячений Дню захисників України «Свято доблесті та честі». На нього завітали вихованці З-Б класу НВК №7 «Вербиченька» на чолі з класним керівником Арісмятовою Ларисою Михайлівною, а також працівники Добропільського відділення поліції Мурашко Юлія Володимирівна та Купцов Денис Олександрович. 
Бібліотекарі познайомили дітей з історією українського козацтва, його славними традиціями. Зауважили на те, що не даремно саме 14 жовтня в день українського козацтва ми тепер святкуємо День захисників Вітчизни. 
Гарним супроводом свята стала пісня та кліп про вже сучасних козаків – наших захисників, бійців збройних сил. 
Потім слово надали нашим гостям. Працівники доблесної поліції стоять на стражі спокою жителів міста і в будь яку хвилину готові зі зброєю в руках захищати нашу країну. Юлія Володимирівна познайомила діточок з обов’язками, які виконують наші поліціанти. Розповіла про те, як потрібно вести себе під час знаходження незнайомих предметів. Привела приклади, за які діти несуть покарання. Питань до неї у дітей було дуже багато. І на згадку про зустріч – фото на пам'ять.  Домовилися зустрітися це.

Немає коментарів:

Дописати коментар