пʼятницю, 29 січня 2016 р.

День пам'яті Героїв Крут


29 січня в Україні відзначають День памяті героїв Крут – саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.
Тоді, 98 років тому, у вогні революційних подій народжувалась молода Українська Народна Республіка. І за словами видатного українського політичного діяча Володимира Винниченка, саме інтелігентна молодь, студенти і гімназисти, були тією силою, яка стала на захист України. Незважаючи на значний проміжок часу, що віддаляє нас від тих подій, сьогодні подвиг героїв Крут набуває особливого звучання і ваги. Про це йшла мова на круглому столі під назвою «Юні оборонці Батьківщини», який пройшов у стінах Добропільської Центральної міської бібліотеки за участі бібліотечних працівників, представників преси, свідомої громадськості, членів поетичного клубу «Крила надії».
Бібліотекарі презентували увазі присутніх книжкову виставку «Під Крутами пішли у вічність», на якій міститься література, дослідницькі праці, копії документів, що мають відношення до тих трагічних подій.

Що ж сталася поблизу маленької станції Крути? Чому пам`ять про ті трагічні дні так хвилює серце? І чи не нагадує Україна тодішня Україну нинішню? Перегляд документального фільму «Лист без конверта», присвяченого полеглим під Крутами, залишив глибоке враження. Не можна не пройнятися трагізмом моменту, залишитися байдужим до долі України і її юних захисників, які виявилися єдиною боєздатною силою, що спробувала боронити Україну від більшовиків.
Обговорюючи фільм, учасники дискусії, подружжя Валентини Андріївни та Миколи Гавриловича Принцевських. молодий журналіст «Нового шляху» Ірина Кошелєва, начальник відділу культури і туризму Добропільської міської ради Л.М.Білоус, член поетичного клубу А.І.Денник, яка зачитала свій новий вірш, присвячений Крутам, бібліотекарі, дійшли висновку, що історія має навчити нас добре засвоювати її уроки, адже ми, нащадки, зобов`язані зберегти у собі той вічний вогонь, ту непереможну любов до Батьківщини, яку мали вони, юнкери і гімназисти.

29 січня в читальному залі  для всіх  користувачів бібліотеки-філії № 3 була представлена  виставка «Любіть Україну, як вірні сини» про юнаків-героїв, які поклали своє життя заради світлого майбутнього нашого народу. Матеріали на виставці знайомлять читачів з маловідомими документами, свідченнями, спогадами учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року, життям видатних особистостей доби Української революції. Метою виставки було донести до користувачів бібліотеки, що  подвиг молодих людей навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічного прагнення до волі і справедливості.  Висновком виставки можна сказати, що подвиг героїв Крут є взірцем патріотизму, палкої любові та відданості Батьківщині, взірцем мужності, благородного служіння Україні.
В читальному залі бібліотеки-філії№2 було оформлено тематичну полку
«Нас було тільки триста…», присвячену річниці трагічних подій під Крутами. На полиці представлені документи, які найдетальніше розкривають події того часу (книги з історії України, роздруковані слайди з презентацій, газетні статті). Розрахована вона на широке коло користувачів бібліотеки. Ця тематична полка викликала неабияке зацікавлення у користувачів, адже оформлення виконане в незвичайному для нашої бібліотеки стилі. В першу чергу завжди звертається увага на зовнішній вигляд. Так сталося і у випадку з даною полкою. А потім, читачів зацікавив і матеріал, зібраний на полці. Бо він розкриває суть, причини трагедії під Крутами, виховує в користувачів інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни, до борців за незалежність України.
28 січня для широкого кола користувачів, бібліотекарі бібліотеки-філії № 4 підготували тематичний перегляд літератури «Крути: і сум, і біль, і вічна слава» та провели бібліотечну інформину «Навіки молоді – герої Крут». Захід проводився з метою ознайомлення молоді з однією із трагічних сторінок історії України, виховання почуття поваги до тих, хто заради незалежності України віддав своє життя. Наприкінці заходу присутні переглянули відеофільм «Бій під Крутами», присвячений воїнам Крут. 
28-29 січня для дитячої бібліотеки-філії №5 пройшли, як Дні пам’яті героїв Крут. В читальному залі була створена виставка – реквієм. За допомогою фото та відео матеріалів та джерельних літописів відвідувачі бібліотеки дізналися про події, що відбувалися 29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва. 






Немає коментарів:

Дописати коментар