пʼятницю, 22 січня 2016 р.

День Соборності України



Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. В 1918 році в січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Київській столиці на знаменитій Софійській площі.
Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але народ ніколи не втрачав надію, адже народ, який втратив надію просто зникає.
22-е січня 1990-го року. Мільйони українців вишикувалися в справжню живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова. Вони відзначали День Соборності, День своєї української єдності та свободи.
21-го січня 1999-го року відповідно до Указу Президента України № 42/99 День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави. Потім, 30-го грудня 2011-го року, відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 під назвою «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», День Свободи, який раніше відзначався 22-го листопада був об’єднаний з Днем Соборності і свято набуло свою нову назву - «День Соборності та Свободи України».
До свята Дня Соборності України бібліотеки Добропільської міської ЦБС організували заходи та цікаві виставки з цієї тематики.
Дитяча-бібліотека-філія № 5
В дитячій бібліотеці-філії № 5 22 січня відбулася цікава подія – літературний подіум «Україна моя, ти одна, як життя…», яка нагадала усім відвідувачам, що кожного року в цей день весь український народ згадує перебіг подій, що призвели до дня прийняття Акта Злуки, який святкується в нашій державі з 22 січня 1919 року, як свято Соборності України, і є символом єднання українського народу, його самоствердження і духовної злуки. Завдяки представленій літературі користувачі змогли переконатися, що у якому б куточку країни ми не мешкали, якою б мовою не спілкувалися, наші серця об’єднані любов’ю до України.

Бібліотека-філія № 3
В читальному залі бібліотеки-філії №3 була представлена інформаційна поличка для всіх категорій користувачів «Мрії про єдність України». Матеріали, представлені на поличці, акцентують увагу на історичних фактах, що передували злукі, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну. Інформаційна поличка в бібліотеці привернула увагу користувачів та пропонувала замислитись над історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу.
Напередодні Дня Соборності України, в січні 2016 року, у 
Бібліотека-філія № 1
читальному залі бібліотеки-філії №1 бібліотекарі оформили книжково-ілюстративну полицю «Українське свято – Соборність та Свобода», яка була розрахована на широке коло користувачів, бо містила в собі таку інформацію, яка має бути цікавою кожному громадянину нашої країни.

22 січня для учнів середніх класів ЗОШ №9, завідуюча бібліотекою Краснопольська Т.В., в читальному залі бібліотеки – філії №4 провела огляд книжкової виставки – хронології «Соборна та єдина моя Україна», яка була присвячена Дню Соборності України.
Цитата виставки:
Бібліотека-філія № 4
«Однині народ український, визволений могутнім поривом своїх славних сил, має змогу об’єднаними зусиллями всіх своїх синів будувати самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду»
                                                  З універсалу Директорії УНР

Виставка складалася з таких розділів:
I. 1917, 7-9 листопада. Київ. Ухвалено 3-й універсал Центральної ради. Проголошено створення Української народної Республіки (УНР).
II. 1918, листопад. Львів. Виникло нове державне утворення – Західно – Українська Народна Республіка (ЗУНР).
III. 1919, 22 січня. Київ. Проголошення Акту воз’єднання УНР і ЗУНР в єдину Соборну державу.
IV. 1991, 24 серпня. Київ. Ухвалення Акту проголошення Незалежності України.
В експозиції були представлені документи із фондів бібліотеки про історичні події становлення української державності. 
Під час огляду книжкової виставки – хронології, діти познайомилися з однією з сторінок нашого славного минулого, про те, що 22 січня 1919 року в Києві на Софіївській площі, біля пам’ятника Богдану Хмельницькому, здійснилася мрія українського народу, лідери УНР і делегація ЗУНР заявили про свій намір збудувати єдину соборну Українську державу. День 22 січня 1919 року ввійшов до української історії, як велике державне свято – День Соборності України.
До 22 січня – Дня Соборності України бібліотекарі бібліотеки-філії № 2 підготували 
Бібліотека-філія № 2
інформаційну викладку літератури «День Соборності України». Основною метою оформлення даної викладки було донести до користувачів бібліотеки, що в історії України є такий день, як день з’єднання країни воєдино. Хто не знав, той дізнався, хто не пам’ятав, той згадає. Адже кожен громадянин своєї країни повинен знати її минуле. Читачі мали змогу переглянути і книги, і статті з газет, і роздруковані слайди з презентацій. В книгах розміщені статті, що описують події того дня, газетні статті розповідають про святкування та відзначення Великого Дня в різні роки і в різних містах. Слайди висвітлюють офіційні документи, що підтвердили факт злуки.
Центральна міська бібліотека
Патріотичний напрямок є одним з провідних у роботі Центральної міської бібліотеки. У наш нелегкий для українського народу час особливої ваги і важливості набуває святкування Дня Соборності в Україні, дня єдності і неподільності України, що відзначається 22 січня. На патріотичній виставці «Зустрічай, Україно, свято волі!» представлені видання, що ілюструють історичний шлях України до єднання, розповідають про видатних діячів національно-визвольного руху, їхній внесок у становлення у становлення національної ідеї. Виставка викликала зацікавлення, переважно, у дорослих відвідувачі, які цікавляться історією нашої країни.
Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків! Будемо з трепетом зберігати цей безцінний скарб! Хай береже нас усіх Господь і слава Йому за цю прекрасну країну - Україну!

Немає коментарів:

Дописати коментар