пʼятницю, 31 січня 2020 р.

Навіки молоді герої Крут

Зовсім недавно українське суспільство через замовчування не знало деяких сторінок історії власної держави.  102 річниця бою під Крутами - ще один привід згадати минуле і переосмислити уроки історії.

Історична довідка:
Бій під Кру́тами відбувся 30 січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.
Ця героїчна і водночас трагічна подія знаменувала початок нової  епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її.




















Події під Крутами знайшли широке відображення в українській поезії і прозі. «Понад все вони любили свій коханий край», – писав Павло Тичина. Визначально,  що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського  студентства.

Вшановуючи пам'ять героїв в Добропільській Центральні міській бібліотеці експонували тематична полиця «Навіки молоді - герої Крут». Білозерська бібліотека-філії №2 представила до уваги користувачів історико-патріотичну полицю «Згадаємо юність, що згоріла у Крутах». На полиці зібрано публіцистичні твори та історичні факти про події під Крутами, та їх учасників. Працівниками Білицької бібліотеки-філії №4 була оформлена тематична викладка книг «Через  Крути до майбутнього» та проведений історичний урок  «Навіки молоді – герої Крут» для учнів 8 класу ЗОШ №10.  Бібліотекарі розповіли про трагічну подію, яка відбулася 102 роки по тому, а також продемонстрували відео-ролик «Пам’яті героїв Крут присвячується».


Сьогодні українці мають відновлювати втрачене, адже «те, що не збережене, не відновлене – ніколи вже не буде пам’яттю та історією». Не треба забувати, що кров, пролита юнаками під Крутами, не була марною. Пам’ять про них, як і та велична справа, за яку вони боролися – невмируща.

Використані джерела:
1. Бій під Крутами [Електронний ресурс] //Вікіпедія. Вільна енциклопедія. – Режим доступу. – https://bitly.su/wb8N4T – Назва з екрана. – Дата перегляду: 30.01.2020.
2. Інфографіка: https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/102-roky-boyu-pid-krutamy-istorychna-dovidka-ta-infografika

Немає коментарів:

Дописати коментар